KOPIJA MANASTIRA SA KOSOVA I METOHIJE Mesto gde se čuva sprski identitet i poreklo Srba u Sjedinjenim Američkim Državama

J. K.

17:30

Zanimljivosti 0

Godine 1977. kompanija „Most Holy Mother of God (Serbian) Association, Inc.“ kupila je oko dvadeset hektara zemlje na kojoj se sada nalazi Manastir Nova Gračanica.

KOPIJA MANASTIRA SA KOSOVA I METOHIJE Mesto gde se čuva sprski identitet i poreklo Srba u Sjedinjenim Američkim Državama
Printscreen

 

Ovo zemljište se nalazi u selu Treće Jezero u državi Ilinois. Sedam godina kasnije, Hram Nove Gračanice i glavna zgrada na imalju su završeni i posvećeni Pokrovu Presvete Bogorodice. Nova Gračanica je verna kopija originalne Gračanice sagrađene na Kosovu 1321, godine, samo osamnaest posto veća od stare. Manastir Nova Gračanica je po strukturi impresivno zdanje, sagrađeno u Kosmetskom stilu. Kosmetski stil je razvijen iz Makedonskog stila. Razlika između dva stila je u tome što u Kosmetskom stilu četiri ugla crkve imaju svaki po jednu kupolu, pored glavne velike kupole u sredini. Nova Gračanica je bogato ukrašena detaljima poput ručno rezbarenih ulaznih vrata na kojima su prikazana dvadeset tri manastira i hrama iz raznih krajeva Srbije, sjedinjenih u slici onako kako su sjedinjeni u srcima srpskog naroda. Kupole sa krstovima, stubovi i unikatan zidarski rad sa ciglom dodaju još više sjaju originalne Gračanice.

Hram svojim rezbarenim namještajem, zlatnim i kristalnim polijelejima, ikonama i mramornim podom stvara atmosferu lepote i spokoja. Lepota hrama je odraz odanosti Srba svojoj veri ali razni detalji u hramu su takođe simboli utvrđenih ideja vere. Svaki detalj, od paljenja sveća do prikazivanja Svetaca na ikonama ima svoj značaj u pravoslavnoj veri.

KOPIJA MANASTIRA SA KOSOVA I METOHIJE Mesto gde se čuva sprski identitet i poreklo Srba u Sjedinjenim Američkim Državama Printscreen
 

Oslikavanje fresaka je počelo 1995. godine, kada je Sveštenik Teodor Jurević angažovan da oslika celi hram Nove Gračanice. Slikanje je trajalo tri godine. Otac Teodor, jedan od najboljih ikonopisaca u Americi danas, je dolazio u intervalima od tri do četiri nedelje radi oslikavanja hrama. Stil ikona je vizantijski, ikone i ukrasni dizajn se odlikuju bogatim i jakim bojama, urađene su u akrilu na suvom zidu, a nekad su freske slikane na mokrom, još neosušenom betonu unutarnjih zidova.

Ceo hram i kompleks je sagradio blaženopočivši Mitropolit Irinej, koji je rođen 1914, a preminuo 1999-te godine. Bio je Episkop Eparhije Novogračaničke od 1963. godine do svoje smrti. Njegov naslednik je episkop Longin, koji trenutno služi kao poglavar Eparhije Novogračaničke – Srednjezapadno Američke.

Radi očuvanja srpske tradicije i da bi ovaj kompleks bio potpun, manastir je odvojio više od četiri hektara na imanju za groblje koje se nalazi zapadno od zgrade manastira. Srbi su po tradiciji uvek sahranjivani u blizini crkava gde su sveštenici lako dostupni za služenje parastosa. Groblje u Novoj Gračanici sada ima oko pet hiljada grobova od kojih je oko tri hiljade do sada upotrebljeno. Na manastirskom groblju su sahranjeni Srbi sa svih strana Amerike ali najviše sa Srednjeg Zapada. Blaženopočivši Mitropolit Irinej je sahranjen uz hram, s južne strane. Princ Andrej, mlađi brat Kralja Petra Drugog i Kum hrama Nova Gračanica je sahranjen u prvom redu na manastirskom groblju.

Komentari(0)

Loading