KORIDA NA TAŠMAJDANU 1971. GODINE Ovim događajem se nijedna država u Evropi do tog trenutka, sem Španije, nije mogla pohvaliti (VIDEO)

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Dvanaest španskih bikova, jedan od najpoznatijih svetskih matadora, toreadori, pikadori i krv na Tašmajdanskom stadionu. Te 1971. godine, i nikada više, Beograđani su u svom gradu gledali špansku koridu, nesigurno klicali "ole" i žalili bika.

KORIDA NA TAŠMAJDANU 1971. GODINE Ovim događajem se nijedna država u Evropi do tog trenutka, sem Španije, nije mogla pohvaliti (VIDEO)
Shutterstock

Iako je najavljen veliki spektakl, mišljenja o održavanju ovakve manifestacije bila su podeljena. Branioci prava životinja održavali su oštre proteste, dok je organizator događaja, trgovinsko preduzeće „Zadrugar“, lepilo plakate po čitavom gradu, čak su i letke bacali iz aviona. Bilo kako bilo, nakon mesec dana odlaganja usled loših vremenskih prilika, Beograd je po prvi i jedini put bio domaćin španske koride.

Za potrebe događaja, na Tašmajdanu je izgrađena arena, nalik onima na Iberijskom poluostrvu. Karte su prodate do poslednje i sve je bilo spremno da se 2. oktobra 1971. godine španski iskonski duh izdigne iznad beogradskog neba.


Možda vas zanima:

U Beograd je tada stigao jedan od najvećih matadora u istoriji Luis Migel Domingin koji je stigao u pratnji svojih kolega, mladog matadora Roberta Pilesa, od samo 18 leta, ali i Alfreda Kondea, rehoneadora, torera koji se bori na konju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

KORIDA NA TAŠMAJDANU 1971. GODINE Ovim događajem se nijedna država u Evropi do tog trenutka, sem Španije, nije mogla pohvaliti (VIDEO) Printscreen/Youtube

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

"Stadion je bio pun. Tribine su bile komplentno napunjene. Meni se činilo da je ograda preniska za te bikove", seća se Novaković.


Beograd je tih sedamdesetih bio grad prosperiteta. Gradili su se putevi, mostovi, stambeni blokovi. Grad je bujao i fizički i kulturno, pa španska korida koja gostuje baš u Beogradu i nije bila neko čudo.

Novinar Zoran Nikolić opisuje da su u to vreme Zapad – SAD, Britanija, Francuska svoje umetnike slale u svet oštro podeljen gvozdenom zavesom najdalje do Beograda.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Glas Javnosti (@infoglas)

 


"Ovde je u to vreme bilo pola Holivuda. Čak će se i Istok usuditi da svoje elitne orkestre, balete šalje do Beograda", ističe Nikolić.

 

 

"Da ste recimo tada kao moji roditelji šetali Terazijama mogli ste da sretnete Ričarda Bartona, Liz Tejlor, da se sapletete o Kirka Daglasa, a da vam Lorens Olivije u Narodnom pozorištu glumi Otela", objašnjava Nikolić.

Luis Migel ja važio za odvažnog, spretnog i neustrašivog borca. Naime, prvog bika je ubio sa samo 14 godina, dok je ta brojka u čitavoj karijeri dostigla ogromnih 2300. Međutim bitka na Tašmajdanu se nije odvijala baš kako je planirao. Toreador se sapleo, pao, i završio na rogovima bika. Nakon gužve, Luis je izašao sa lakšim povredama. Na sve to publika je navijala za bika i svaki put kad bi se borac okliznuo, uzvikivali bi „Ole“. Nakon ukazivanja pomoći, Domingin se vratio u arenu i pobedio bika.

Koridi u Meksiku nije odoleo ni nekoliko godina ranije Josip Broz. Voleo ju je Jul Briner. Koridu su voleli general Franko, slikar Pikaso, a matadori i njihova neustrašivost bili su mistični izazov mnogim damama. Ava Gardner je tako pisca Hemingveja prevarila sa čuvenim matadorom Luisom Miguelom Dominginom.

Jer matadore bije glas da su strastveni, posvećeni, dominantni, istrajni, neustrašivi.

Izvor: glasjavnosti, putopija

Komentari(0)

Loading