CEPANJE KOŠULJE KAD SE RODI DETE Srpski običaj sa dugom tradicijom, ali šta predstavlja?

Lepote Srbije

17:30

Zanimljivosti 0

Cepanje košulje ocu pri rođenju deteta, običaj je sa dugom tradicijom

CEPANJE KOŠULJE KAD SE RODI DETE Srpski običaj sa dugom tradicijom, ali šta predstavlja?
Shutterstock

Postoji više verovanja zašto se to radi, a ovo su neka od njih.

Smatra se da ovaj običaj datira iz daleke prošlosti, kada se deca nisu rađala u porodilištima, već u kućama ili gde bi se žena zatekla u tome trenutku, pošto je stil života bio dosta drugaciji nego danas, pa se porođaj mogao desiti u šumi, na njivi ili polju. Dete se, posle rođenja, uvijalo u neko platno zbog hladnoće i da se tako još nejako zaštiti, pa se zbog toga cepao komad odeća, po mogućnosti muške.

Ako bi se dete rodilo u kući uzimala se košulja iz kuće, međutim, ako bi se to desilo na ulici onda se zaustavljao prvi muškarac koji bi se tu zadesio, te bi se od njega uzimala košulja. Postoji verovanje da cepanje treba da rade samo muškarci muškarcima i da na taj način jedan drugom donose sreću, jer će taj koji je postao otac doneti i drugim muškarcima koji nisu da uskoro postanu.Smatra se da onaj koji zadrži komad pocepane tkanine, dobiće isti pol deteta kao i otac kome je košulja pocepana, dok se negde smatralo da će dobiti dete suprotnog pola.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Međutim novo vreme donelo je i nove teroije,a jedna od najprihvaćenijih je da se vremenom svaka košulja istanji i iskrza. Zato svaka nova košulja predstavlja novu snagu, pa zbog toga, kada se rodi dete, komšije, prijatelji i rođaci navale da cepaju uz reči:

- Ovu da pocepamo, još mnoge da promeniš, ti i tvoje dete imali snage i pameti nove, dok god ste živi i zdravi.

Koja god verzija da je tačna od ovih, jedno je sigurno. Da se ovim ritualom želi mnogo sreće, lepih stvari i nov i uspešan početak života. Ovaj običaj gotovo da poštuju svi kod nas.

Izvor: 24 sedam

NAJPOZNATIJI DEČKO SA SELA Luka Crepuljarević posetio Francusku i evo šta kaže (FOTO)

NAJPOZNATIJI DEČKO SA SELA Luka Crepuljarević posetio Francusku i evo šta kaže (FOTO)

Zanimljivosti

16:00

25 maj, 2024

Čajetina - Najpoznatiji dečko sa sela u Srbiji, Luka Crepuljarević iz zlatiborskog Semegnjeva, oduševio je čitav region, ali i sve naše ljude koji žive širom planete svojim stavovima, rumenim obrazima i širokim osmehom. On je odlučio da se vrati na očevo imanje, nakon što mu je umrla baka koju je mnogo voleo i baš zbog nje i svog oca koji takođe nije među živima, odlučio je da nikako ne sme dopustiti da, kako je rekao, njihove livade pasu tuđe ovce.

KO JE BIO TITO Hrvat, Jugosloven ili neko treći?

KO JE BIO TITO Hrvat, Jugosloven ili neko treći?

Zanimljivosti

21:00

24 maj, 2024

Josip Broz Tito (Kumrovec, 7. maja 1892. – Ljubljana, 4. maja 1980.), jugoslovenski revolucionar, vojskovođa i državnik. Smatra se jednim od najvažnijih ličnosti 20. veka i uopšte istorije na prostorima bivše Jugoslavije. Za vreme svoje političke karijere bio je veoma popularna i cenjena ličnost, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Iako je umro 1980. godine, Josip Broz Tito i danas intrigira mnoge.

Komentari(0)

Loading