VEKOVIMA JE VAŽILO ZA PRAVILO Najneobičniji tradicionalni običaji čije se sujeverje podmeće mladim mamama

Lepote Srbije

19:00

Kultura 0

Neka potpuno neverovatna verovanja i danas su aktuelna i prenose se sa kolena na koleno.

VEKOVIMA JE VAŽILO ZA PRAVILO Najneobičniji tradicionalni običaji čije se sujeverje podmeće mladim mamama
Shutterstock

 

U raznim krajevima Srbije postoje različita verovanja i običaji u vezi sa bebama. Većina njih je vezana  za prohodavanje i propričavanje deteta, a u korenu nekih neobičnih običaja je težnja da se dete sačuva od zlih sila. Ovu su najneobičnija verovanja:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

PEPEO NA ČELU DETETA i TRLJANJE IZMEĐU NOGU

Novorođenče se štiti od zlih sila tako  što se na  bebino čelo „ namaže pepeo“ kako ga niko ne bi urekao ili kažu da je „dobro“  da majka nakon  „što se rukom protrlja između nogu“ pipne bebino čelo. Sve ove bizarne radnje savetuju se decnijama mladim majkama, a jedini agrument je - "valja se". 

 

LUK ISPOD JASTUKA, NOŽ U VRATA

Ovako se teraju  zli duhovi, urokljive oči, vampiri koji piju krv bebi. Da , dobro ste pročitali.  Zato je neophodno da stavite  beli luk ispod jastuka zajedno sa kočićem ili nekim oštrim predmetom.

Takođe, će pomoći ako zabodete nož u vrata. 

 

RIBA I JAJE

 

Mlade majke imaju iracionalan strah da im dete neće progovoriti. Zato se savetuje da dete ne jede ribu dok ne progovori. Takođe ne bi trebalo da uzima u ruku jaje dok ne progovori ili da pipa drugo dete koje nije progovorilo.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Pravoslavni muzej Čačak

PRVA NACIONALNA PRESTONICA KULTURE Ovaj grad je sada dobio i PRVI PRAVOSLAVNI MUZEJ (FOTO)

Kultura

18:00

24 maj, 2024

Čačak - Da se nije bez razloga okitio titulom prve Nacionalne prestonice kulture, Čačak je pokazao još jednom i to nakon što je titulu predao gradu Užicu. Osim Etnološkog i Muzeja košarke grad na Moravi dobio je i prvi Pravoslavni muzej, jedinstvenu Riznicu u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku. To je delo na kom se dugo radilo, naravno uz blagoslov episkopa Justina. U riznici se nalaze mnogi jedinstveni eksponati, koji i te kako zavređuju pažnju posetilaca.

Komentari(0)

Loading