DA LI ZNATE KO SU LUŽIČKI SRBI? Već skoro 1500 godina su pod snažnim uticajima Germana koji su ih doveli do ivice uništenja!

J. K.

21:15

Zanimljivosti 0

Povezanost nas Srba sa Balkana sa preživelim Srbima iz današnje istočne Nemačke je nesumnjiva i neporeciva.

DA LI ZNATE KO SU LUŽIČKI SRBI? Već skoro 1500 godina su pod snažnim uticajima Germana koji su ih doveli do ivice uništenja!
Printscreen/Facebook

 

Jasno je da smo mi i oni bili jedan narod.

Lužički Srbi (gornjolužičkosrpski: „Serbja“, donjolužičkosrpski: „Serby“), su poznati i kao Severni Srbi ili Lužičani. Oni su stari slovenski narod, po svemu sudeći Beli Srbi koje pominju neki hroničari, i danas žive u istočnom delu Nemačke, u istočnonemačkim pokrajinama Saksonija i Brandenburg, u kraju koji je poznat kao Lužica.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Lužičkih Srba ima svega oko 60.000 i pravo je čudo da su do danas opstali kao Srbi. Većinom su Protestanti, a ima i mali broj Rimokatolika. Oni ne mogu da se dogovore oko jednog standardnog književnog jezika pa tako imamo gornjolužičkosrpski i donjolužičkosrpski jezik, a deli ih reka Laba.

Već skoro 1500 godina su pod snažnim uticajima Germana (koji su ih doveli do ivice uništenja), a takođe i svojih velikih susednih slovenskih naroda Poljaka i Čeha.

Oni sebe zovu Srbi, a nas Južni Srbi.

Lužice = Užice

Lužica = Lužnica, oblast u slivu reke Lužnice kod Babušnice tj. Pirota.

Laba (reka u Češkoj i istočnoj Nemačkoj) = Lab (reka na Kosovu)

Kamenica (grad „Kamenz“ u istočnoj Nemačkoj) = Kamenica sremska, kosovska, šabačka itd.

Rujan (ostrvo „Rügen“) = Rujno tj. Zlatibor je sve do 19. veka nosio ime Rujno, po kome je u Srbiji bila zvana i Rujanska knežina ili nahija.

Budišin (grad „Butzen“) = Budisavci, Budisava, Budišić itd.

Takođe imamo i jasne srpske toponime po čitavoj današnjoj Istočnoj Nemačkoj.

Brljin (grad „Berlin“), nazvan zbog blatnjavog terena.

Drježdan (grad „Dresden“), nazvan zbog močvarnog terena.

Kočebuz (grad „Cottbus“) grad osnovali Srbi izgradnjom tvrđave u 10. veku.

Lipsk (grad „Leipzig“), kod nas ima Lipik itd.

Soli (grad „Halle“), Tuzla i oblast oko Tuzle su se nekada zvali Soli, zbog nalazišta soli, kao i Hale.

Ljubice ili Ljubica (grad „Lübeck“).

Ratibor (grad „Ratzeburg“).

Branibor (grad „Brandenburg“).

Špreja (reka „Spree“).

I prvi Srbin za koga pouzdano znamo da se pominje u istoriji je srpski knez Dervan u hronici franačkog hroničara Fredegara od 631. godine, čiju državu vidimo na slici i čiji jedan sin je vladao i Kneževinom Srbijom na Balkanu. Iz istorijskih izvora vidimo da prva srpska dinastija Vlastimirovića ima vladare i u Srbiji, i u Beloj Srbiji.

DA LI ZNATE KO SU LUŽIČKI SRBI? Već skoro 1500 godina su pod snažnim uticajima Germana koji su ih doveli do ivice uništenja! Printscreen/Facebook
 

 

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading