TRAGOVIMA VINA Zahvaljujući porodici Odeskalki osnovana prva vinarija u Erdeviku

Lepote Srbije

09:00

Zanimljivosti 0

Tragovi Odeskalkijevih koji su doprineli razvoju vinarstva u Sremu.

vino
Shutterstock

NASLEĐE ODESKALKIJEVIH U SREMU

Svaka priča o Sremu/Srijemu se uvek dotiče vlastelinske porodice Odeskalki. Posle Karlovačkog mira i nakon što su Turci proterani, Bečka Carska kuća je veliki deo Srema dodelila italijanskoj grofovskoj porodici Odeskalki.  Vlastelinstvo Odeskalkijevih je obuhvatalo gornjosremsku regiju sa centrom u Iloku (današnja Hrvatska) i donjosremsku regiju sa centrom u Irigu (današnja Srbija).

Grof Livije Odeskalki i njegovi potomci su u velikoj meri zaslužni za razvoj vinske tradicije Srema/Srijema. U Iloku je Livio Odeskalki modernizovao Stari podrum iz 15. veka. Početkom 18. veka, Odeskalkijevi proširuju zasade vinograda u Iloku i grade novi vinski podrum preko puta postojećeg Starog podruma.

Istorija beleži i da su Odeskalkijevi 1710. godine doneli na prostore Srema/Srijema prve čokote traminca. Pisani izvori takođe ukazuju i da je zahvaljujući porodici Odeskalki 1826. godine osnovana prva vinarija u Erdeviku.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Nasleđe Odeskalkijevih još uvek živi sa obe strane granice tako da ne iznenađuje što vinarija Erdevik iz Erdevika na svojim etiketama koristi detalj sa grba Odeskalkijevih.

Državna granica između Srbije i Hrvatske na ovom mestu prolazi duž imanja Principovac na kom su Odeskalkijevi po prvi put na naše prostore doneli traminac iz Južnog Tirola.  Danas je sa hrvatske strane čitav položaj Principovac u vlasništvu vinarije Iločki podrumi i pored vinograda uključuje i renovirani dvorac (izgrađen 1864. godine kao letnja rezidencija porodice Odeskalki) koji pruža izuzetne uslove za vinski turizam.

 

 

NASLEĐE ODESKALKIJEVIH U RIMU

U samom centru grada, u blizini Altare della Patria, smeštena između ulica Via del Corso i trga Piazza Santi Apostoli, nalazi se barokna palata Odeskalki. Ogromna zgrada koja je u međuvremenu doživela izmene svedoči o značaju i uticaju bankarske porodice Odeskalki. Postoje pisani izvori iz 16. veka koji svedoče da je ova zgrada prvobitno pripadala rimskoj plemićkoj porodici Kolona, te da je Livio Odeskalki iznajmio zgradu  1693. godine da bi u nju smestio impresivnu umetničku zbirku koja je sadržala i dela iz kolekcije švedske kraljice Kristine kupljena 1692. godine. Nakon smrti Livija Odeskalkija, njegov naslednik Baldassare Erba Odescalchi je postepeno prodavao delove zbirke.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by tontisse (@tontisse)

 

1745. godine, palata je prodata porodici Odeskalki. Tada je zgrada proširena na uštrb unutrašnjeg dvorišta ali izmene na spoljašnosti zgrade i fasadi nisu narušile originalni arhitektonski izraz koji je definisao čuveni Đan Lorenco Bernini u 17. veku. U 19. veku, nakon iznenadnog požara koji je znatno oštetio zgradu, stvorena je nova fasada sa zadnje strane zgrade (prema ulici Via del Corso) koja odiše stilom palate Mediči Rikarde u Firenci.

Palata je još uvek u vlasništvu porodice Odeskalki i u njoj se nalazi velika zbirka umetničkih dela, među kojima je i čuvena Karavađova slika Preobraćenje Svetog Pavla. Na prednjoj i zadnjoj strani fasade se nalazi grb porodice Odeskalki koji prepoznajemo po simbolima lava, orla i 6 kadionica.

Zato, ako vas put nanese u Rim, ne propustite da vidite i ovu baroknu palatu koja čini nasleđe porodice Odeskalki jer je njihovom zaslugom sačuvan vinski kontinuitet Srema i Fruške Gore.

Izvor: vinopedija

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading