PRVI IZBORI U SRBIJI Počeci parlamentarizma u mladoj Kneževini

M. M.

13:00

Zanimljivosti 0

Uslovi pod kojima su održavani prvi izbori u Srbiji bili su malo drugačiji od uobičajenih.

PRVI IZBORI U SRBIJI Počeci parlamentarizma u mladoj Kneževini
Printscreen

Skupština u Kragujevcu držana 25. januara 1830. god koju je knez Miloš sazvao radi objave hatišerifa od 1830. god., razlikovala se od sviju dotadašnjih sličnih zborova. Tada su prvi put došli deputati sa punomoćstvom, određeni gotovo putem formalnih izbora.

Tri ili četiri mala sela poslala su po jednog deputata, srednja sela po jednog, a veća sela i palanke i više od jednog. Tako samo Beograd poslao je šestoricu. Izbor nije vršen jednog dana u celoj zemlji, već u vremenu od dva meseca imale su se knežinske starešine postarati da ga izvrše u svojim opštinama, i to od 25. novembra 1829. do 25. januara 1830. god.

Izabranici su dobijali od svojih birača naročito pismeno punomoćstvo, koje je overavao i pečatom potvrđivao knežinski starešina.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

OSMANLIJE UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

Zanimljivosti

10:00

20 april, 2024

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

Komentari(0)

Loading