JEDNA OD NAJSTARIJIH KUĆA PRESTONICE Zgrada koja dokumentuje razvoj Beograda i njegovog oslobađanja od Turaka

M. M.

21:00

Zanimljivosti 0

Po ondašnjim gradskim pričama ona je bila namenjena turskom agi i njegovom haremu.

JEDNA OD NAJSTARIJIH KUĆA PRESTONICE Zgrada koja dokumentuje razvoj Beograda i njegovog oslobađanja od Turaka
printscreen youtube

 

Beograd u 19. veku je bio veliko utvrđenje na granici dveju carevina. Naseljenih delova je bilo samo u Paliluli, šancu izvan tvrđave, a kada je Miloš Obrenović dobio hatišerifom priobalje Save, tu je počela regulacija i izgradnja objekata od važnosti za razvoj društva.

Manakova kuća, koja se nalazi na uglu ulice Gavrila Principa i Kraljevića Marka, je uspomena na nekadašnji izgled Beograda, pre izgradnje Savamale. Za kuću se veruje da je nastala u isto vreme kad i konak kneginje Ljubice i kafana „?“, a u ondašnjim gradskim pričama ona je bila namenjena turskom agi i njegovom haremu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Aleksandar Pasic (@alexpasic)

Po drugim pričama kuća je bila tatar ili pošta Miloša Obrenovića. Srbija u ono vreme nije imala poštu, a konjanici koji su nosili pisma (tatari) odmarali su u kućama koje su bile namenjene za njih, a zvale su se tatari.

Svoje ime kuća je dobila po grku Manojlu Manaku i njegovom rođaku Manaku Mihailoviću. Manojlo je u prizemlju držao kafanu, a gornji sprat je bio predviđen za stanovanje.

Obnovljena Manakova kuća je ustupljena Etnografskom muzeju i u njoj se danas nalazi etnografska zbirka Hristofora Crnilovića, kao i radionice za izučavanje tradicionalnih zanata i radinosti.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Daliborka Djuric (@daliborka1047)

Komentari(0)

Loading