MESTO GDE SU BEOGRAĐANI POJELI PRVI SLADOLED NA KUGLE Neki recepti su tajni i prenose se sa kolena na koleno
U poslastičarnici „Pelivan“ u centru Beograda, ne menjaju recepte već 170 godina. Tamo možete popiti i pravu bozu. Nema te mode koja može da zameni ukus starinskih kolača i sladoleda.

Vanila, malaga, jagoda i plazma – ukusi sladoleda zbog kojih se nekad čeka i 20 minuta u redu ispred poslastičarnice. Unutra, prvo se oseti miris baklava i tulumbi. Recepte ne menjaju od 1851. kada je „Pelivan“ otvoren.
- Moj deda Mustafa Pelivanović je bio rvač, po tome je i ime. To su bili pelivani, namazani uljem u kožnim gaćama su se rvali, i on je osvojio prvo mesto i dobio veliku nagradu. Od nagrade je otvorio prvu poslastičarnicu na ovim prostorima - navodi Musab Alšukeir, vlasnik poslastičarnice.
Uz krempitu i šampitu obavezno ide limunada ili boza, za koju tvrde da je najbolja u gradu. Vredi probati.
Možda vas zanima:

OD MOČVARE DO NAJPROMETNIJEG KRUŽNOG TOKA Na mestu današnje Slavije bilo je mesto na koje su Beograđani rado išli u lov na divlje patke (VIDEO)
Sve do 1880-ih godina područje današnjeg trga bila je velika bara

JEDAN GRAD SA PETNAEST IMENA Kroz svoju obimnu i prebogatu istoriju, Beograd su nazivali različitim imenima!
Prebogata istorija glavnog grada Srbije, opterećena je brojnim ratnim razaranjima zbog čega je grad jednom dobio i nadimak "Beli Feniks".
Možda vas zanima:

OD MOČVARE DO NAJPROMETNIJEG KRUŽNOG TOKA Na mestu današnje Slavije bilo je mesto na koje su Beograđani rado išli u lov na divlje patke (VIDEO)
Sve do 1880-ih godina područje današnjeg trga bila je velika bara

JEDAN GRAD SA PETNAEST IMENA Kroz svoju obimnu i prebogatu istoriju, Beograd su nazivali različitim imenima!
Prebogata istorija glavnog grada Srbije, opterećena je brojnim ratnim razaranjima zbog čega je grad jednom dobio i nadimak "Beli Feniks".
Možda vas zanima:

OD MOČVARE DO NAJPROMETNIJEG KRUŽNOG TOKA Na mestu današnje Slavije bilo je mesto na koje su Beograđani rado išli u lov na divlje patke (VIDEO)
Sve do 1880-ih godina područje današnjeg trga bila je velika bara

JEDAN GRAD SA PETNAEST IMENA Kroz svoju obimnu i prebogatu istoriju, Beograd su nazivali različitim imenima!
Prebogata istorija glavnog grada Srbije, opterećena je brojnim ratnim razaranjima zbog čega je grad jednom dobio i nadimak "Beli Feniks".
- Izdvajamo se po sladoledu koji pravimo po recepturi koja je stara 80 godina, a ima i kolača koji su tradicionalni- objašnjava Suhaib Alšukeir.
Decenijama se prepričava anegdota kako je Bata Stojković one koji su želeli da uđu preko reda u poslastičarnicu, vraćao nazad. I danas se čeka, naročito leti, kada je najtraženija boza.
- Kadaif, baklave, tulumbe, krempita, šampita je najbolje od kolača što imamo. A što se tiče pečata Pelivana, to je svakako sladoled, limunada i boza. Sladoled koji se pravi isto skoro 100 godina- napominje Musab.
Dnevno prodaju oko 100 kilograma sladoleda i 50 litara boze i limunade. U ovom periodu najviše se jedu tulumbe. Neki recepti su tajni i prenose se sa kolena na koleno.
- Prvi sladoled na kugle je ovde uveo moj deda. On se igrao sa ukusima i napravio taj recept koji i danas koristimo. To je tajni recept. I tada je otišao u Italiju po još neke sastojke i video sladoled na kugle i to je rešio da uvede i ovde“, kaže potomak osnivača poslastičarnice „Pelivan“.
Jednom godišnje sladoled iz „Pelivana“ je besplatan za sve slučajne i namerne prolaznike. Cilj im je da budu primljeni na listu Uneska, a s obzirom na to da opstaju već 171 godinu, ne bi bilo nezasluženo.
Izvor: blic

NIJE ČISTO, VEĆ SUPROTNO: Ako "miriše hlor" IZAĐITE IZ VODE
Kad osetite onaj jak „miris hlora“ u bazenu, nemojte odmah da mislite da je voda čista.

Da li znate ko je ova žena? Bila je miljenica jedne jake srpske ličnosti! Obožavao ju je iz dubine duše
Petar je umro u ranom detinjstvu, pa je tako Petrija – prva devojčica, postala najstarije knjaževo dete i njegova mezimica koju je, iako po prirodi strog i nepopustljiv, beskrajno voleo

Nemate vagu pri ruci, a počeli ste da spremate obrok? Evo kako možete da izmerite sastojke uz pomoć kašike i šolje
Merenje sastojaka bez vage može da bude i jednostavnije nego što ste mislili.

STRUČNJAK OTKRIVA: Koliko često treba usisavati kuću?
Odgovor će vas iznenaditi.

Mirko ništa ne prepušta slučaju, u opticaju su i lanci i katanci: Angažovao komšije, pse i aktivirao kamere da mu čuvaju kuću tokom sezone odmora
Provala u stan ili kuću je jedna od onih tema o kojima ne volimo da razmišljamo, te često smatramo da se to neće dogoditi baš nama, ili pak da mi iz onih ili ovih raloga nismo meta.
Komentari(0)