POČECI FUDBALA KOD NAS Kada su osnovana prva srpska društva za loptanje nogom

M. M.

17:00

Zanimljivosti 0

Prvu fudbalsku loptu u Srbiju doneo je Hugo Buli 1896. godine nakon što se vratio sa studija u Berlinu. 12. maja, loptu je doneo gimastičkom klubu Soko i tamo je osnovao fudbalsku sekciju. 1. maja 1899. godine

POČECI FUDBALA KOD NAS Kada su osnovana prva srpska društva za loptanje nogom
Printscreen

 Na inicijativu Huga Bulija i uz podršku Andre Nikolića, tadašnjeg ministra spoljašnjih poslova, u Trgovačkoj kafani je napravljeno Prvo srpsko društvo za loptanje nogom. Predsednik je bio Feti Bej, turski poslanik u Beogradu, a potpredsednik advokat Mihailo Živanović. Prvi fudbalski meč je odigran 23. maja na novoizgrađenom terenu na Topčideru između dva tima sastavljena od članova tog društva. Prva pravila o fudbalu u Srbiji objavljena su 1905. godine. Objavio ih je Anastas Sr. Hristodulo i zvala su se Loptanje nogom.

Prvi fudbalski klub na prostoru današnje Srbije je Sportski klub Subotica (mađ. Szabadkai Sport Egylet), poznatiji kao Sport među tadašnjim subotičkim ljubiteljima sporta, u okviru kojeg su 1898. godine formirali fudbalsku sekciju. Za to je najzaslužniji bio subotički student Zoltan Vagner, koji je 1896. iz Subotice doneo prvu fudbalsku loptu u Budimpeštu. Godine 1901. osnovan je i Bačka iz Subotice, dok je prvi klub na prostoru tadašnje Kraljevine Srbije bio Šumadija iz Kragujevca 1903. godine.Kasnije su osnovani Dušan Silni Srpski mač, BSK 1911. i SK Velika Srbija 1913.,kasnije SK Jugoslavija,između 1941. i 1945. zbog Nemačke okupacije SK 1913.,...1911. godine je prvi put srpski klub (Srpski mač) igrao meč (tačnije dvomeč) van svoje granice,uprkos protivljenju uprave.Igrao je protiv HAŠK-a iz Zagreba,i izgubio prvo 8:0,pa 6:0.Te dve utakmice igrali su pod imenom reprezentacije Kraljevine Jugoslavije.

Prvo fudbalsko takmičenje u Srbiji igralo se 11. maja 1914. godine na stadionu SK Soko između Velike Srbije i Šumadije. Rezultat je bio 3:1 za Veliku Srbiju. Očekivalo se da je to obećavajući početak za redovno takmičenje, ali je počeo Prvi svetski rat. Fudbale se igrao i tokom Prvog svetskog rata.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kasnije je osnovana Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca i fudbalski savez je osnovan 18. aprila 1919. godine. Na početku je svaka pod-asocijacija igrala svoju ligu,a kasnije je 1923. godine počela prvo takmičenje u Kraljevini SHS,u kome su igrali pobednici 6 podsaveza (Zagreba,Ljubljane,Splita,Sarajeva,Beograda i Skoplja) po kup sistemu.

Prvu utakmicu fudbalska reprezentacija Kraljevine Jugoslavije odigrala je 28. avgusta 1920. godine u Antverpenu, Belgiji, protiv Čehoslovačke i izgubila 7:0.BSK i SK Jugoslavija su bili rivali i osvojili ukupno 7 titula prvaka Jugoslavije (BSK 5,Jugoslavija 2). Ugašeni su 1945. godine, jer nisu bili prihvaćeni kod komunista.

Komentari(0)

Loading