MONUMENTALNO DELO PAJE JOVANOVIĆA Jedna od najpoznatijih i najimpozantnijih slika sa motivom iz srpske istorije je restaurirana i vraćena ponovo u Narodni muzej

J. K.

12:12

Zanimljivosti 0

Kompozicija "Krunisanje cara Dušana" slikara Paje Jovanovića je rađena 1900. godine po narudžbini Kraljevine Srbije za potreba Svetske izložbe u Parizu na kojoj je nagrađena zlatnom medaljom.

MONUMENTALNO DELO PAJE JOVANOVIĆA Jedna od najpoznatijih i najimpozantnijih slika sa motivom iz srpske istorije je restaurirana i vraćena ponovo u Narodni muzej
Printscreen

 

Predstavlja čin krunisanja koji se obavio u hramu Hristovog Vaskrsenja 1346. godine u srpskoj carskoj prestonici Skoplju.

Za potrebe izrade ove slike, Paja Jovanović je obišao stare srpske prestonice Prizren i Skoplje i srpske manastire Dečane, Gračanicu, Lesnovo, Žiču, Matejče, Nagoričane, Markov manastir i druge, kako bi prikupio autentične elemente za svoju sliku, ne bi li ona bila što verodostojnija.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pošto je još Dušanov deda kralj Milutin u Srbiji utvrdio romejski dvorski ceremonijal, Paja Jovanović se odlučio da caru Dušanu i carici Jeleni naslika romejska odela, za šta se obratio kostimijeru Bečke opere Blaškeru. On je na osnovu sačuvanih autentičnih romejskih slika uradio odela, po kojima je Jovanović naslikao odežde Dušana i Jelene, ali i protovestijara Nikole Buća koji čita carsku proklamaciju.

MONUMENTALNO DELO PAJE JOVANOVIĆA Jedna od najpoznatijih i najimpozantnijih slika sa motivom iz srpske istorije je restaurirana i vraćena ponovo u Narodni muzej Printscreen
 

 

Careva garda, koju su činili nemački vitezovi najamnici, naslikana je po uzoru na nemačke vitezove iz 14. veka, a njihov vođa Palman u ruci drži odgovarajući šlem.

Srpska konjica je prikazana delom u mletačkoj opremi, pošto znamo da je Dušan naručio 300 pancira iz Venecije za svoje ljude. Slikanje te opreme je rađeno na osnovu Skaliger-Monumenta u Veroni, a među njima se ističe mladi srpski vojvoda Preljub na turnirskom konju u prednjem planu slike.

Inspiraciju za grbove srpske vlastele, Jovanović je preuzeo iz Ilirskog grbovnika (baziranog na danas izgubljenom Ohmućevićevom grbovniku) koji se tada nalazio u Bečkoj dvorskoj biblioteci, a u nju je donet iz srpskog manastira Žitomislića na Neretvi.

Najviše poteškoća u slikanju, Jovanović je imao oko autentičnih izgleda odela običnog naroda i njihovog oružja, za šta je nešto malo detalja pronašao u manastiru Žiči.

 

 

(Izvor: Srpska Istorija

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading