NAJMOĆNIJI RAKETNI SISTEM JUGOSLAVIJE, ČUVAN U STROGOJ TAJNOSTI Javnost za ovo oružje nikada nije saznala, a u ratovima devedesetih nije korišćeno! (VIDEO)

J. K.

19:23

Zanimljivosti 0

Pogledajte o kakvom oružju je reč u video klipu!

NAJMOĆNIJI RAKETNI SISTEM JUGOSLAVIJE, ČUVAN U STROGOJ TAJNOSTI  Javnost za ovo oružje nikada nije saznala, a u ratovima devedesetih nije korišćeno! (VIDEO)
Printscreen

 

Kako izveštava portal ATV, armija naše bivše države SFRJ je imala dalekometno raketno naoružanje koje nije u javnosti prikazala niti ga je upotrebila u ratovima devedesetih. Taj podatak potvrđuje i internet enciklopedija zvana Vikipedija.

Jugoslovenska naordna armija (JNA) je u sastavu obalske odbrane posedovala sovjetski raketni sistem dugog dometa tipa "obala-more" P-5 "Pjatjorka" ili NATO oznake SS-N-3 "Šedok", tj. njegovu mobilnu obalsku verziju nazvanu NATO kodnim nazivom SSC-1 "Sepal", odnosno ruske oznake 4K44 "Redut".

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ova mobilna varijanta izvedena je od postojeće obalske podmorničke verzije koja je bila ugrađena na veći broj sovjetskih raketnih krstarica i podmornica. Ove rakete su u Sovjetskom Savezu mogle da nose nuklearne bojeve glave, dok ih je JNA posedovala sa konvencionalnim bojevim glavama jer smo kao nesvrstana država bili potpisnici zabrane o širenju nuklearnog oružja. Više o ovoj vrsti oružja bivše Jugoslavije možete poslušati na odličnom video klipu ispod.

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading