SVETI ILIJA SPALJUJE GROMOM, ONA SPALJUJE OGNJEM Njen otac je se odrekao zbog vere

Na ovaj praznik ne treba nikako raditi iako ne spada u crveno slovo.

SVETI ILIJA SPALJUJE GROMOM, ONA SPALJUJE OGNJEM Njen otac je se odrekao zbog vere
Printscreen

Zbog svoje velike “ognjene” ljubavi prema Hristu i zbog toga što je mučena ognjem, Svetu mučenicu Marinu nazivamo Ognjena Marija. U narodu je zastupljeno verovanje da se na Ognjenu Mariju ništa ne radi jer kao što sveti Ilija spaljuje gromom, ona spaljuje ognjem. U narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri koja je u vrele praznične dane spalila žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije.

Sveta mučenica Marina rodom iz Antiohije Pisidijske od neznabožačkih roditelja. Tek u svojoj 12. godini ču Marina za Gospoda Isusa Hrista, kako se ovaploti od prečiste Deve, kako mnoga čudesa stvori, krsnu smrt primi i slavno vaskrse. Njeno mlado srce raspali se ljubavlju prema Gospodu, i ona se zavetovaše da se nikada neće udati jer je želela svom dušom postradati za Hrista i krstiti se u krvi mučeništva.

SVETI ILIJA SPALJUJE GROMOM, ONA SPALJUJE OGNJEM Njen otac je se odrekao zbog vere Printscreen
 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:


 
Njen otac to nije prihvatio i odrekao se ćerke zbog vere. Kada je namesnik carski Olimvrije saznao da je Marina hrišćanka, poželi da uzme za ženu. Kada Marina to odbi, on joj naredi da se pokloni idolima na šta Marina odgovori “Neću se pokloniti ni prineti žrtve bezdihanim i mrtvim idolima, na dam njima one časti koje pripadaju Tvorcu mome”. Tada je Olimvrije stavi na ljute muke, pa je svu ranjenu i krvavu baci u tamnicu. U tamnici Marina se moljaše Bogu, i posle molitve javi joj se najpre đavo u vidu strašne zmije, koja obzinu glavu njenu. No kada se ona prekrsti zmija se raspuče i iščeze.

Tada je oblista svetlost nebesna, i njoj se učini da izčezoše zidovi tamnice, zajedno sa krovom, i krst se javi blistav i viskok, a na vrhu krsta bela golubica, od koje dođe glas: “Raduj se Marina, razumna golubice Hristova, kćeri Siona višnjega, jer prispe dan tvoga veselja.” I Marina bi isceljena silom Božjom od svih rana i bolova. Bezumni sudiji mučaše je i drugi dan u ognju i u vod, ali Marina sve pretrpi kao u tuđem telu. Najzad je osudi na posečenje mačem. Pred samu smrt javi joj se Gospod Isus Hrist sa anđelima.

Posečena beše u vreme cara Dioklecijana, no dušom i silom osta u životu i na nebesima i na zemlji.  Jedna ruka Svete Marine nalazi se u manastiru Vartopedu u Svetoj Gori. U Albaniji, na planini Langa iznad Ohridskog jezera nalazi se manastir Svete Marine sa jednim delom njenih čudotvornih moštiju. Mnogobrojna čudesa dešavala su se i dešavaju se u ovom manastiru, kojih su svedoci ne samo hrišćani nego i muslimani. Toliko poštovanja imaju Turci prema ovoj svetinji, da nikada nisu hteli dirnuti niti u svetinju niti u imovinu ovog manastira.

BONUS VIDEO:

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading