SVI SE NALAZE KOD NJEGA Kako je Beograd dobio svoj najlepši spomenik

Alo Redakcija

16:00

Zanimljivosti 0

Na mestu nekadašnje Stambol kapije, koja je srušena napravljen je prostran trg, koji će dobiti ime po Narodnom pozorištu, Pozorišni trg. 

SVI SE NALAZE KOD NJEGA Kako je Beograd dobio svoj najlepši spomenik
Shutterstock

 

Tek oslobođena i nezavisna Srbija koja je dobila rang kraljevine htela je da uredi svoje gradove po ugledu na evropske. Nekadašnje kasabe, sa nabacanim zgradama i nepravilnim ulicama počele su da se menjaju i poprimaju nove oblike, sa velikim pravilno ispresecanim ulicama i trgovima koja bi služila sa velika okupljanja.

Beograd kao prestonica mlade kraljevine je prvi počeo da menja svoj izgled. Na mestima na kojima su se nekada nalazili simboli turske okupacije, počeli su da se grade veliki trgovi. Na mestu nekadašnje Stambol kapije, koja je srušena napravljen je prostran trg, koji će dobiti ime po Narodnom pozorištu, Pozorišni trg.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Културни Београд (@kulturni.beograd)

Odluka je pala da se na tom centralnom trgu napravi spomenik vladaru koji je najzaslužniji za oslobađanje srpskih gradova i proterivanje Turaka iz Srbije, knezu Mihailu Obrenoviću. Spomenik je svečano otkriven na slavu Obrenovića Svetog Nikolu 1882. godine. pred okupljenim Beograđanima. Gornji deo spomenika je rad italijanskog vajara Enrika Paci, a postament je napravio srpski arhitekta Konstantina Jovanovića.

Znaimljiva je priča o reakciji Beograđana na gologlavog kneza. U ono vreme bilo je sramota da se ide ulicom bez nekakve kape, a Beograđanima je smetao taj detalj spomenika. Naravno čaršija je od toga napravila toliku priču, da je čak došlo do glasina da je italijanski vajar izvršio samoubistvo zbog sramote. Ovo naravno nije istina, vajar je dobio orden Takovskog krsta sa lentom drugog reda, a koliko se lepo proveo u Srbiji govori činjenica da je svojoj deci dao srpska imena.

Spomenik knezu Mihailu je mesto okupljanja Beograđana i bitan simbol prestonice. Jedino ostaje gorak ukus u ustima kada se spomenik najznačajnijem vladaru 19. veka naziva „kod konja“ čime se veliki knez zanemaruje, a u prvi plan stavlja konj koga jaše.

 

Komentari(0)

Loading