AMBIJENT SRPSKE PALANKE Deo Grocke koji podseća na nekadašnje varoši

M. M.

17:00

Zanimljivosti 0

Specifičan konzerviran prostor koji podseća na nekadašnje varoši i palanke

AMBIJENT SRPSKE PALANKE Deo Grocke koji podseća na nekadašnje varoši
printscreen wikipedia

 

Na području Srbije prostorne kulturno-istorijske celine predstavljaju izuzetno bogatstvo. Trusno područje i česti ratovi kao i seobe učinili su da graditeljskih uspomena iz prošlih vremena nema onoj meri u kojoj ih ima u drugim evropskim državama. Tešnjar u Valjevu i Kazandžijsko sokače u Nišu su neki od najreprezentativnijih celina u srpskim gradovima.

U Beogradu, pored Skadarlije, specifičan konzerviran prostor koji podseća na nekadašnje varoši i palanke je Gročanska čaršija. Svojim izgledom i poslovno-stambenim objektima koji zauzimaju centar naselja predstavljaju prostornu kulturno-istorijsku celinu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Medijski centar Žig Info (@mcziginfo)

Značajni objekti sačuvani u okviru ambijentalne celine su: Apostolovićeva kuća iz 18. veka, Nišlićeva kuća i Savića mehana kao i crkva Svete Trojice, sagrađena u sredinom 19. veka, koja dominira celim prostorom Gročanske čaršije.

Sam centar varoši je osamdesetih godina 20. veka delimično obnovljen, u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, uz poštovanje tradicionalne arhitekture. Godine 1994. glavna ulica je delom postala pešačka zona. Početkom  2016. godine, Gročanska čaršija je rekonstruisana i tada je vraćen i nekadašnji drvored crnog jasena, a ulica je kaldrmisana

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Idemo_na__put (@idemonaput.rs)

Komentari(0)

Loading