PRIRODNA OAZA U CENTRU BEOGRADA Prelepa botanička bašta čije se osnivanje vezuje za Josifa Pančića

M. M.

20:00

Turizam 0

Prethodile su joj bašta Josifa Pančića u dvorištu Knjaževačko-srpskog liceja iz 1853. godine i Botanička bašta na Dorćolu kraj Dunava, osnovana 1874. godine koja je napuštena usled poplave na Dunavu

PRIRODNA OAZA U CENTRU BEOGRADA Prelepa botanička bašta čije se osnivanje vezuje za Josifa Pančića
Printscreen

Godine 1890. počelo je uređivanje beogradske Botaničke bašte na Paliluli. Prva Bašta podignuta je 1855. godine u dvorištu Konaka knjeginje Ljubice. Na molbu srpskog prirodnjaka Josifa Pančića Ministarstvo prosvete Srbije je 1874. godine odredilo mesto za Botaničku baštu na kraju Dunavske ulice, ali je ona uništena 1877. godine prilikom izlivanja Dunava. Tada je kralj Milan Obrenović poklonio gradu imanje na Paliluli, pod uslovom da Botanička bašta bude nazvana Jevremovac, u znak sećanja na njegovog dedu Jevrema T. Obrenovića, velikog ljubitelja narodne prosvete.

Godine 1892 je u Botaničkoj bašti Beograda, na površini od 500 m², podignuta staklena bašta koja se sastoji od dva krila spojenih centralnom kupolom. Izgrađena je iz delova koji su preneti iz fabrike Mozentin u Drezdenu i u to vreme bila je među najlepšim na Balkanu. Upravnici Botaničke bašte u 19. veku bili su Stevan Jakšić i Živojin Jurišić.

Jevremovac je u to vreme bio ograđen sa svih strana tarabom od dasaka srednjača sa padom od 12 m od Dalmatinske ka Miletinoj ulici. Tarabe su bile kratkoročno rešenje i već se krajem 19. veka raspravljalo o zameni drvene ograde zidom od čvrste opeke. Sa strane Dalmatinske i Timočke (danas Takovska ulica) ulice bilo bi dobro da zid bude nizak, a iznad zida da bude gvozdena ograda.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Godine 1994 Zavod za zaštitu prirode Srbije dao je predlog, a Uredbom Vlade Republike Srbije iz 1995. godine Botanička bašta Jevremovac proglašena je za Spomenik prirode od velikog značaj.

Botanička bašta Jevremovac se prostire na površini od 4,81 hektara i u njenoj sastavu se nalaze: Staklena bašta, Japanski vrt, Herbarijum, Biblioteka, otvorene površine, upravna zgrada, slušaonice i laboratorije.

 

taorska vrela

Rajski prizori u srcu Povlena od kojih zastaje dah: Taorska vrela izviru iz pećine i spuštaju se preko najvećih bigrenih kaskada u ovom delu zapadne Srbije (FOTO)

Turizam

16:00

14 mart, 2024

Na obroncima Divčibara u selu Donji Taor, ušuškana u gustoj šumi nalaze se Taorska vrela. Specifični slapovi podsećaju na rajske prizore, njihov izvor izbija iz pećinskog otvora, a spuštaju se preko nataloženih bigrenih naslaga sve do podnožja planine Povlen gde se ulivaju u reku Skrapež, formirajući na taj način veličanstven vodopad.

Komentari(0)

Loading