DA LI STE ZNALI? 10 Zanimljivih činjenica koje niste znali o Srbiji

Pored prirodnih lepota, brojnih zanamenitosti i velikodušnog naroda, Srbija je zemlja za koju se vezuju mnoge zanimljivosti. Mi ćemo Vama izneti neke od njih.

DA LI STE ZNALI? 10 Zanimljivih činjenica koje niste znali o Srbiji
shutterstock

 

– Između 3. i 4. veka, 18 rimskih imperatora rodilo se na teritoriji današnje Srbije. To je petina svih rimskih vladara.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

-“Vampir” je najpoznatija srpska reč koja je prihvaćena i koja se koristi u svetu. Još jedna zanimljivost: prvi vampir nije bio grof Drakula već Petar Blagojević o čijem povampirenju je 1725. godine opširno pisala austrijska štampa.

shutterstock

 

– U Srbiji postoji reka koju zovu Godina. Ali, zapravo, njeno pravo ime nije Godina već Vrelo, a taj nadimak je dobila zbog svoje jedinstvene dužine. Verovali ili ne, ova reka je dugačka tačno 365 metara.

shutterstock

 

– Maline koje jedete su iz Srbije! Srbija je jedan od vodećih izvoznika malina na svetu. Štaviše, prema podacima iz 2012, gotovo 95 odsto malina na svetskom tržištu dolazi iz ove zemlje.

shutterstock

 

Na jugu Srbije, blizu Kuršumlije, nalazi se jedno od 8 srpskih čuda prirode – Đavolja varoš. Ova atrakcija je svetski poznata zbog svojih 202 neobične zemljane figure nastale erozijom zemlje. I kao da nije bio i sam dovoljno neverovatan, ovaj spektakularni prirodni fenomen ima svog dvojnika (Vražji kamen).

shutterstock

 

Na prvom satelitskom prenosu između Severne Amerike i Evrope iz 1963. godine, nalazila se freska ’’Beli anđeo” iz manastira Mileševa.

shutterstock

 

Pored Nikole Tesle, koji je svakako jedan od najvažnijih izumitelja svih vremena, Mihajlo I. Pupin (fizičar i hemičar), Milutin Milanković (matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, građevinski inženjer), Josif Pančić (botaičar, doktor, predavač), Mileva Marić (matematičarka) i Vuk Stefanović Karadžić (filolog i lingvista) su samo neki od poznatih naučnika koji su poreklom iz Srbije.

shutterstock

 

Čak 13 Srba aktivno je radilo na ’’Apolo” programu američke svemirske agencije NASA. U osnivanju iste učestvovao je i srpski naučnik i pronalazač Mihajlo Pupin.

shutterstock

 

Tri Srbina, Valter Bogdanić, Čarls Simić i Mihajlo Pupin, osvojili su prestižnu Pulicerovu nagradu. A Ivo Andrić je jedini dobitnik Nobelove nagrade iz Srbije.

shutterstock

 

Hram Svetog Save ne samo da je najveća srpska pravoslavna crkva već je i najveći pravoslavni pravoslavni hram na Balkanu i jedan od najvećih na svetu.

shutterstock

 

Komentari(0)

Loading