PREVALILI ATLANTIK ZARAD BORBE Zbog neverovatne hrabrosti i umeća ratovanja mnoge vojnike su nazivali Obilićima, a bilo je čak i devet Jugovića!

M. M.

12:00

Zanimljivosti 0

Nakon ulaska SAD u rat Srbi iseljenici su počeli da se prijavljuju u dobrovoljce za Solunski front.

PREVALILI ATLANTIK ZARAD BORBE Zbog neverovatne hrabrosti i umeća ratovanja mnoge vojnike su nazivali Obilićima, a bilo je čak i devet Jugovića!
Shutterstock

 

Ratne godine u drugoj deceniji 20. veka donele su veliko razaranje i stradanje Srbiji. Stotine hiljada mladića prošlo je kroz rovove i bojna polja, mnogi od njih se nisu vratili kući, a za neke su ostale priče vredne holivudskog filma.

U ratu su vojnici pokazali neverovatnu hrabrost i umeće ratovanja, dobijali su medalje za hrabrost, nazivali su ih „novi Obilić“ ili „novi Kosančić“, a bilo je čak i devet Jugovića.

Braća Vajagić ili „novi Jugovići“ kako su ih nazivali bili su dobrovoljci u Prvom svetskom ratu. U periodu od 1910. do 1913 godine Vajagići su se iselili iz svoje rodne Suve Međe u Bosanskoj Krajini i naselili su se u mali industrijski grad na u SAD, Geri u Indijani.

Nakon ulaska SAD u rat Srbi iseljenici su počeli da se prijavljuju u dobrovoljce za Solunski front, a među njima bilo je i devet Vajagića.

Posle završene obuke dobrovoljci su poslati u Solun, kao popuna po četama koje su se nalazile na liniji fronta. Najveći deo dobrovoljaca iz Gerija bio je raspoređen u 2. bataljon, 5. pešadijskog puka Drinske divizije, dok su braća Vajagić raspoređeni u jedinice 7. pešadijskog puka Dunavske divizije.

Na frontu su pokazali veliku hrabrost, a za svoj podvig najstariji među njima, četredesetogodišnji Risto, odlikova je Karađorđevom zvezdom sa mačevima.

 

 

Komentari(0)

Loading