JEDAN OD MOTIVA NA VOZAČKIM DOZVOLAMA Šta su Dupljajska kolica i zašto su značajna

M. M.

15:04

Zanimljivosti 0

Kolica su stara 3 500 godina, a pripadaju dubovačko-žutobrdskoj kulturi. 

JEDAN OD MOTIVA NA VOZAČKIM DOZVOLAMA Šta su Dupljajska kolica i zašto su značajna
Foto: Transserbia

 

Prostor Srbije je načičkan lokalitetima i nalazištima bogatih istorijskih kultura. Od Blagotina pa do Vinče, na brojnim nalazištima nađeni su neverovatni artefakti koji su svedoci bogatim kulturama i narodima koji su naseljavali naše prostore.

Printscreen

 

Pojedine figure kao što je npr. Kličevački idol postali su simboli arheologije na tlu Srbije. Ali da li ste znali da se motiv jedne od nađene praistorijske figure nalazi na našim vozačkim dozvolama?

U pitanju su Dupljajska kolica. To su dvoja kolica koja su otkrivena početkom 20. veka u Banatu, na lokalitetu Grad (Dupljaja) u blizini sela Dupljaja, opština Bela Crkva po kome su i dobila naziv. Kolica su stara 3 500 godina, a pripadaju dubovačko-žutobrdskoj kulturi.

Foto: AMSS.rs

 

I kolica i točkovi i idol (ljudska figura) su bogato ukrašeni urezanim spiralama, krugovima, šrafiranim trouglovima i drugim geometrijskim motivima, a na četiri mesta i prastarim solarnim simbolom, takozvanom svastikom, odnosno kukastim krstom. Specifična su u odnosu na kasnija bronzana ptičja kolica iz Nemačke, Danske i Rumunije, jer poput njih nisu simetrična, odnosno ista sa prednje i zadnje strane.

 

Komentari(0)

Loading