SKLADIŠTA ISPOD BEOGRADSKE TVRĐAVE Veštačke pećine za čuvanje baruta

M. M.

21:30

Zanimljivosti 0

Svaki put kada se obnavljalo porušeno graditelji su dodavali nešto novo i unapređivali utvrđenje do većeg nivo od pre rušenja.

SKLADIŠTA ISPOD BEOGRADSKE TVRĐAVE Veštačke pećine za čuvanje baruta
Printscreen youtube

 

Beogradska tvrđava je tokom svog postojanja bila više puta rušena i obnavljana. Svaki put kada se obnavljalo porušeno graditelji su dodavali nešto novo i unapređivali utvrđenje do većeg nivo od pre rušenja.

Kada je Beograd pripao Austrijancima nakon Požarevačkog mira uprava grada je odma prionula da obnovi porušene delove tvrđave i modernizuje ih po standardima tadašnjeg graditeljstva.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U prethodnom ratu 1688. godine tokom bombardovanja je pogođen barutni magacin smešten u Despotovom Gradu što je izazvalo veliku eksploziju u kojoj je stradao gotovo ceo Despotov Grad. Austrijanci nisu stigli da naprave novi magacin za barut, a Turci kada su preuzeli Beograd nisu imali resurse za to.

printscreen youtube

 

Konačno u periodu od nekoliko godina tokom austrijske uprave nad Beogradom i delovima Srbije radovi su izvedeni u sklopu celokupne i obimne austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave po zamisli princa Eugena i projekatnoj dokumentaciji majora Franca Nikole Sulija, jednog od glavnih inženjera angažovanih na rekonstrukciji Beogradske tvrđave, koji je za izgradnju ovog izuzetnog i inovativnog inžinjerijskog poduhvata, inspiraciju dobio sa više strana.

Gradnja je relativno kratko trajala, i za smo tri godine (1718–1721) magacine je iskopan u steni, zbog nametnute potrebe da se što pre u Beogradskoj tvrđavi izgradi bezbedno sklonište za barut, zaštićeno od neprijateljske artiljerije.

Veliki barutni magacin se sastoji od dve prostorije koje stoje na po 9 velikih stubova i prostranog  hodnika. Prostor se koristio kao barutni magacin do početka 20. veka. Obe dvorane i hodnik iskopane su ispod same tvrđave, u beloj krečnjačkoj steni.

Danas je jedan deo barutane obnovljen i otvoren za posetioce. U njemu se nalazi postavka antičkih spomenika, statua i sarkofaga sa prostora Singidunuma, Viminacijum, Sirmijuma…

printscreen youtube

 

Manastir Ostrog

Dogodilo se u manastiru Ostrog: Čuda svetog Vasilija!

Zanimljivosti

13:00

4 maj, 2024

Mnogi poklonici koji nisu u mogućnosti da dovedu svoje bolesnike ćivotu Svetitelja, donose njihovu odeću i ostavljaju je pod ćivot Svetitelja, da tu prenoći bar jednu noć. Pored odeće, donose i hranu, najčešće šećer, i postupaju na isti način

Komentari(0)

Loading