JUNAK KOJI JE VREDEO KAO CELA DIVIZIJA Na današnji dan pre 105 godina poginuo je vojvoda Vuk

M. M.

15:10

Zanimljivosti 0

Celi život vojvoda Vuk posvetio je borbi, to je bio njegov lični izbor.

JUNAK KOJI JE VREDEO KAO CELA DIVIZIJA Na današnji dan pre 105 godina poginuo je vojvoda Vuk
Printscreen wikipedia

 

Vojin Popović, poznatiji kao vojvoda Vuk, rođen je u Sjenici 1881. godine. Njegova porodica preselila se u Kragujevac kada je bio dete, a preselili su se kada se njegov otac izbavio iz tamnice u Sjenici. Naime kada je u pašinom konaku izbio požar, Turci su okrivili Srbe, a među okrivljenima koji su prošli kroz tamnicu i mučenje bio je i Vojinov otac.

Ta epizoda iz njegove mladosti je presudno uticala na njegovu borbu za oslobođenje od turskog jarma i kako je umeo da govori: „Bio bih u borbi blaži, da mi danonoćno pred očima ne lebdi slika mog oca, golgotska i strašna, kako ga vezanog, muče Turci. Nek idu u pakao!“

Vojnu akademiju je upisao 1901. godine, a nekon završetka iste dobio je čin potporučnika. Kad su prve čete 1905. krenule za Staru Srbiju među četnicima bio je i Vojin Popović. Učestvovao je borbama protiv turaka na Čelopeku i Kozjaku.

Izrađivale su se razglednice sa njegovim likom ili sa slikom njegove čete, a deca su se igrala „četnika i komita“. Kao član organizacije „Ujedinjenje ili smrt“, poznatije kao Crna ruka, bio je čuvar njenog arhiva.

Učestvovao je u gotovo svim borbama u Prvom i Drugom balkanskom ratu, gde je njegov odred nastupao kao prethodnica srpskoj vojsci. U Prvom svetskom ratu je njegov odred prvi stupio u borbe protiv Austrougara, a učestvovali su na najtežim delovima fronta.

Zajedno sa svojim odredom prešao je Albaniju i stupio na Solunski front. Vojvoda Vuk je poginuo 29. novembra u neravnoprvanoj borbi na Staravinskom visu, severozapadno od sela Grunište, u krvavoj borbi protiv Bugara, Od 2200 vojnika koliko je brojao Dobrovoljački odred, veličina odreda spala je na 450. Smrću vojvode Vuka ugašen je i njegov puk.

Njegovo telo bilo je sahranjeno na srpskom vojničkom groblju u Zejtinliku, a septembra 1923. preneto je na Novo groblje u Beogradu. Koliko su ga njegovi vojnici voleli, govori i pismo jednog vojnika upućeno porodici: „I smrt će sama moja biti nemoćna da mi stiša bol za takvim divom kakav je bio Vojvoda Vuk“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Мирослав (@djakon.miroslav)

Komentari(0)

Loading