MOŽDA BAŠ VAŠEG Otkrivamo poreklo imena koja Srbi često daju deci, Đorđe će vas iznenaditi

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Imena kroz vekove imaju posebnu ulogu u srpskoj tradiciji, nisu samo način na koji se neko oslovljava već nose duboku simboliku i predstavljaju vezu sa svetiteljima, Božjom voljom, ali i prošlim generacijama.

bebe
Shutterstock

Mnoge porodice u Srbiji pažljivo biraju imena svojoj deci u želji da ih zaštite i daju im snagu svetaca na kojima su imena zasnovana. Danas ćemo se osvrnuti na neka od najlepših hrišćanskih imena, kako muških, tako i ženskih, koja su omiljena među vernicima u Srbiji, a pogledati i njihovo značenje i simboliku.

Muška imena

Stefan

Ime Stefan potiče iz grčkog jezika i znači "kruna" ili "venac". U Srbiji je ovo ime posebno vezano za dinastiju Nemanjića, jer su gotovo svi srpski vladari nosili ovo ime. Sveti Stefan, prvi mučenik, nosi ovo ime, a njegov svetac se slavi 9. januara.

Nikola

Nikola je ime grčkog porekla, a znači "pobednik naroda" (od grčkih reči "nike" - pobeda i "laos" - narod). Sveti Nikola, zaštitnik putnika, mornara i dece, jedan je od najpoštovanijih svetitelja u Srbiji, a ime Nikola je često i simbol hrišćanske skromnosti i plemenitosti.

Đorđe

Ime Đorđe potiče iz grčkog jezika i znači "zemljoradnik" ili "poljoprivrednik". Sveti Georgije (Sveti Đorđe) je hrišćanski svetitelj i mučenik, čije se ime često povezuje sa hrabrošću, viteštvom i zaštitom od zla. Krsna slava Sveti Đorđe (Đurđevdan) se slavi 6. maja.

Mihailo

Ime Mihailo znači "Ko je kao Bog?" i dolazi iz hebrejskog jezika. Sveti Arhangel Mihailo je jedan od najvažnijih anđela u hrišćanstvu, zaštitnik vere i čuvar pravde. Njegov praznik, Aranđelovdan, obeležava se 21. novembra.

Jovan

Jovan je ime hebrejskog porekla koje znači "Bog je milostiv". Sveti Jovan Krstitelj je važna ličnost u hrišćanstvu, poznat po tome što je krstio Isusa Hrista. Ovo ime nosi i simboliku božanske milosti i oproštaja, a slava Sveti Jovan se slavi 20. januara.

Ženska imena

Ana

Ana je ime hebrejskog porekla i znači "milost" ili "blagodat". U hrišćanskoj tradiciji, sveta Ana je majka Bogorodice i simbol materinske ljubavi, žrtve i vernosti. Ovo ime nosi jaku duhovnu simboliku i često se povezuje sa čednošću i čestitošću.

Milica

Ime Milica ima slovensko poreklo i znači "mila", "draga". U srpskoj tradiciji, ime Milica je poznato po Milici Hrebeljanović, ženi kneza Lazara, koja je postala monahinja nakon njegove smrti. Ovo ime nosi simboliku dobrote, ljubaznosti i snage.

Marija

Marija je jedno od najčešćih hrišćanskih imena, u izvornom hebrejskom jeziku ime glasi Mirjam, a naš je oblik Marija prema latinskom Maria. Po novijem tumačenju ime potiče od egipatskog mry što znači voljena. Po starijim tumačenjima ime je nastalo od hebrejskog mir (gorko) i jam (more) pa bi značenje bilo gorčina mora... Sveti lik Bogorodice Marije, Isusove majke, simbol je čistote, vere i majčinske ljubavi, a mnoge žene u Srbiji nose ovo ime u čast Njoj.

Katarina

Ime Katarina potiče iz grčkog jezika i znači "čista". Sveta Katarina Aleksandrijska je bila hrišćanska mučenica i simbol intelektualne i duhovne snage. Ime Katarina često je povezano sa čestitošću i neustrašivošću.

Teodora

Teodora je ime grčkog porekla i znači "dar od Boga" (od reči "theos" - Bog i "doron" - dar). U hrišćanstvu, ime Teodora se povezuje sa božanskom milošću i blagoslovom. Sveta Teodora Aleksandrijska je poznata kao žena velike vere i pokajanja, a ime nosi simboliku pobožnosti i duhovne snage.

Svako ime nosi simboliku i značenje, koje roditelji pažljivo biraju kako bi svojoj deci pružili blagoslov i zaštitu kroz život. Bilo da se radi o starim, tradicionalnim imenima ili savremenim, hrišćanska imena uvek nose snažnu poruku i vezu sa Bogom.

Dušan sakuplja stare radio aparate

MNOGE ĆE VRATITI U DETINJSTVO Dušan iz Zlakuse ima neobičan hobi, od svog oca je nasledio ljubav za sakupljanje nesvakidašnjih stvari

Zanimljivosti

20:00

18 septembar, 2024

Mnogi kolekcionari u Srbiji sakupljaju sasvim obične stvari poput kamenčića, poštanskih marki ili starih novčića, ali Dušan Drndarević iz užičkog sela Zlakusa, od svog oca nasledio je ljubav za sakupljanje nesvakidašnjih stvari - starih radio aparata i gramofona koji završe na buvljim pijacama ili u prašnjavim podrumima.

Komentari(0)

Loading