Prema staroj srpskoj baštini IMENA SU DAVANA po precima, svecima i slavnim imenjacima, EVO NAJPOZNATIJIH

Lepote Srbije

18:00

Kultura 0

Deca su nekada bila nazivana po slavnim imenjacima – nacionalnim junacima, svecima, kraljevima, učenjacima, božanskim i mitološkim bićima. Smatralo se da time dobijaju njihovu zaštitu i podršku u sticanju vlastite slave. Stari je srpski i evropski običaj bio deci davati imena predaka, a upravo dužnost krsnih kumova bi bila svom kumčetu dati ime.

Prema staroj srpskoj baštini IMENA SU DAVANA po precima, svecima i slavnim imenjacima, EVO NAJPOZNATIJIH
FOTO:RINA/Dečak sa najneobičnijom kosom u Srbiji i jedan od 100 na čitavom svetu

Nekada je najvažnija stvar prilikom odabira imena bila ta da ime u jeziku iz kojeg potiče ima lepo, snažno i moćno značenje ili da ukazuje na osobinu koju bi roditelji hteli da njihovo dete nosi, a to su najčešće bile časne i plemenite vrline poput slobodoljubivosti, odvažnosti, hrabrosti, borbenosti, snage, mudrosti, inteligencije ili odanosti.

Prvorođeni sin bi dobio ime po dedi, očevom ocu, sledeći sin po majčinom ocu, a ostali po stričevima, ujacima i kumovima. Ista stvar bi bila sa ženskom decom, prvorođena kći bi dobila ime po očevoj majci, sledeća po baki s mamine strane, a ostale kćeri po kumama i najbližim rođakama. Na taj način se određeni skup imena kroz naraštaje čuvao u svakoj porodici kao baština. Danas su nažalost takvi običaji gotovo potpuno izumrli, a globalizam i izumiranje tradicija uzimaju svoj danak i u davanju imena deci.

Porodične vrednosti, porodična čast, plemenito poreklo i rodoslov igrali su izuzetno bitnu ulogu u životu svakog pojedinca – upravo iz tog su razloga deci davana imena zaslužnih, uzornih i uglednih predaka te rođaka.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prema staroj srpskoj baštini IMENA SU DAVANA po precima, svecima i slavnim imenjacima, EVO NAJPOZNATIJIH Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Donosimo Vam nekoliko muških imena sa veoma snažnim i jedinstvenim značenjem te slavnim imenjacima. Uz to, ta imena imaju prizvuk tradicije, ali su danas i vrlo retka pa su stoga savršena za one roditelje koji žele jedinstvena i pomalo neobična, a opet tradicionalna svevremenska imena za svoje sinove.

Nomen est omen – Ime je znamen!

ALEKSANDAR – Grčko ime popularno širom Europe, a znači „branitelj, zaštitnik ljudi“. Jedno je od najčešćih imena evropske civilizacije koje u sebi objedinjuje moć i snagu svoga značenja te junaštvo i smelost svojih slavnih nositelja. Nosili su ga brojni kraljevi, plemići i vitezovi. Najpoznatiji Aleksandar među Srbima je svakako Aleksandar I Karađorđević, prvi Srbin koji je leteo avionom i kralj Jugoslavije.

Prema staroj srpskoj baštini IMENA SU DAVANA po precima, svecima i slavnim imenjacima, EVO NAJPOZNATIJIH ilustracija
 

Ženski oblik imena je Aleksandra, a česta moderna verzija je Sandra.

ANDRIJA – Dolazi od grčkog “Andreas”, izvorno iz “andreios” što znači “hrabar, muževan”. Kalendarsko je ime. Od ovog imena izvedena su imena Andra, Andreja, Andrija i Andrijana.

 

BRANIMIR – Staro narodno srpsko ime. Ime Branimir je složenica slovenskih osnova braniti i mir, koja u prevodu znači braniti mir ili mirni branilac. Reč mir je, pored svog osnovnog značenja, na staroslovenskom takođe značila svet, tako da ovo ime može značiti i branitelj sveta. Nosi ga slavni srpski fudbaler Branimir Petrović.

 

DMITAR – Varijanta imena Dimitrije. Ime potiče iz grčkog "Demetrios" u znacenju "zemljin rod". Ime je hrišćanskog mučenika Svetog Dimitrija Solunskog Mirotočivog. U Srbiji se sveti Dimitrije praznuje i kao krsna slava Mitrovdan.

DOROTEJ – Muški oblik ženskog imena Doroteja koje dolazi iz grčkog jezika i znači “dar Božji”. Drugi oblik imena je Teodor, a srpska verzija je Božidar. Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog sveštenomučenika Doroteja.

MIROSLAV – Staro srpsko ime, dolazi od reči “mir” i “slava”. U istoriji je posebno ostao poznat Miroslav, humski knez s kraja 12. veka, brat Nemanje, potencijalni sin velikog župana Dese, unuk velikog župana Uroša I, za koga je pisano čuveno Miroslavljevo jevanđelje.

Prema staroj srpskoj baštini IMENA SU DAVANA po precima, svecima i slavnim imenjacima, EVO NAJPOZNATIJIH Shutterstock
 

MLADEN – Staro srpsko ime koje znači “mlad, mladolik”. Prema takozvanom “stablu porekla” imena Mladen, ono potiče od staro-slovenskog ličnog imena Mladu, od koga su dalje izvedena imena Mladen i Mladenka. Ovo ime nosi Mladen Krstajić – bivši srpski fudbalski reprezentativac.

SRĐAN – Potiče od stare osnove srdačan (etim. serd- odn. srd-) i označava onog koji je milosrdan, usrdan, predusretljiv. Ime je izvedeno od prastarog iščezlog dobrosrd, potvrđenog još u nemanjićko doba. Sergej je ruska verzija srpskog imena Srđan. Prema pravoslavnom kalendaru Sveti Srđ i Vakho se slave 20. oktobra i upravo se ovaj dan smatra imendanom svih onih koji nose ime Srđan. Ovaj praznik se još naziva i Srđevdan.

 

STANISLAV – Staro slavensko ime sastavljeno od reči “stati” u značenju “postati” i reči “slava” pa stoga u svom značenju sadrži zadatak “postati slavan”. Jedno je od najčešćih slavenskih imena koje se proširilo i među neslavenske narode. Nosio ga je slavni Stanislav Binički, srpski kompozitor i dirigent. Ženska verzija imena je Stanislava.

Prema staroj srpskoj baštini IMENA SU DAVANA po precima, svecima i slavnim imenjacima, EVO NAJPOZNATIJIH vikipedija/Stanislav Binički
 

TADIJA – Dolazi od grčkog „Thaddaios“ što znači „koji je velikodušan“. Muško lično ime Tadija jeste staro i tradicionalno srpsko i slovensko ime, ali je na žalost njegova popularnost drastično opala u poslednje vreme, jer su primat preuzela savremena i moderna vrlo kratka imena. 

Neke od poznatih ličnosti imena Tadija, koje su se proslavile i ostavile traga u kulturi; umetnosti; nauci; politici ili sportu, te su i obeležile određenu vremensku epohu, i mogu svakako biti baš i inspiracija za roditelje da ime daju svojim novorođenim sinovima: 

Proslavljeni srpski košarkaš Tadija Dragićević; bivši jugoslovenski bokser jeste Tadija Kačar; poznati srpski košarkaš Tadija Tadić.

Popularni nekadašnji srpski narodni pevač Tadija Simović; poznati srpski vajar i slikar Tadija Savić.

TEODOR –  Ime potiče od grčkog “Theodoros” (Θεόδωρος), izvedeno od theos (Bog) + doron (dar) u značenju “dar božji”. Srpski prevod su imena Bogdan i Božidar.

Prema staroj srpskoj baštini IMENA SU DAVANA po precima, svecima i slavnim imenjacima, EVO NAJPOZNATIJIH Shutterstock
 

VLADIMIR – Slavensko i srpsko ime koje znači „vladar, onaj koji vlada mirom“. Zanimljivo je da postoji i u Španiji. Nosio ga je slavni Vladimir Beara, rođen kao Srbin pravoslavac, a sahranjen kao katolik. U prenesenom značenju može značiti „slavni vladar, vladar koji dostojanstveno vlada u miru“. Nekada je bilo vrlo često u Srbiji dok se danas vrlo retko daje. Ženski oblik imena je Vladimira.

VLADISLAV – Slavensko i srpsko ime koje znači “onaj ko poseduje slavu, ko vlada slavom, slavan”. Nosio ga je slavni Vladislav Petković-Dis. Danas vrlo popularno ime za mušku decu širom slavenskih zemalja.

VUK – Izvorno srpsko/slavensko ime koje se davalo detetu koje bi se rodilo bolesno ili vrlo slabo. Smatralo se da će takvo snažno ime oterati od deteta sve bolesti i zle sile. Ime Vuk je nosio slavni Vuk Stefanović-Karadžić.

Ime Vuk je zbog svog značenja prisutno kod većine slavenskih i indo-europskih naroda.

ZORAN – Muški oblik ženskog imena Zora. Zora (Zora-djevojka, starosl. Zorja) je u slavenskoj mitološkoj književnosti boginja praskozorja i povečerja. Svako jutro ona otvara dveri neba za izlazak Sunca.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading