Prema staroj srpskoj baštini IMENA SU DAVANA po precima, svecima i slavnim imenjacima, EVO NAJPOZNATIJIH

Lepote Srbije

18:00

Kultura 0

Deca su nekada bila nazivana po slavnim imenjacima – nacionalnim junacima, svecima, kraljevima, učenjacima, božanskim i mitološkim bićima. Smatralo se da time dobijaju njihovu zaštitu i podršku u sticanju vlastite slave. Stari je srpski i evropski običaj bio deci davati imena predaka, a upravo dužnost krsnih kumova bi bila svom kumčetu dati ime.

Prema staroj srpskoj baštini IMENA SU DAVANA po precima, svecima i slavnim imenjacima, EVO NAJPOZNATIJIH
FOTO:RINA/Dečak sa najneobičnijom kosom u Srbiji i jedan od 100 na čitavom svetu

Nekada je najvažnija stvar prilikom odabira imena bila ta da ime u jeziku iz kojeg potiče ima lepo, snažno i moćno značenje ili da ukazuje na osobinu koju bi roditelji hteli da njihovo dete nosi, a to su najčešće bile časne i plemenite vrline poput slobodoljubivosti, odvažnosti, hrabrosti, borbenosti, snage, mudrosti, inteligencije ili odanosti.

Prvorođeni sin bi dobio ime po dedi, očevom ocu, sledeći sin po majčinom ocu, a ostali po stričevima, ujacima i kumovima. Ista stvar bi bila sa ženskom decom, prvorođena kći bi dobila ime po očevoj majci, sledeća po baki s mamine strane, a ostale kćeri po kumama i najbližim rođakama. Na taj način se određeni skup imena kroz naraštaje čuvao u svakoj porodici kao baština. Danas su nažalost takvi običaji gotovo potpuno izumrli, a globalizam i izumiranje tradicija uzimaju svoj danak i u davanju imena deci.

Porodične vrednosti, porodična čast, plemenito poreklo i rodoslov igrali su izuzetno bitnu ulogu u životu svakog pojedinca – upravo iz tog su razloga deci davana imena zaslužnih, uzornih i uglednih predaka te rođaka.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Donosimo Vam nekoliko muških imena sa veoma snažnim i jedinstvenim značenjem te slavnim imenjacima. Uz to, ta imena imaju prizvuk tradicije, ali su danas i vrlo retka pa su stoga savršena za one roditelje koji žele jedinstvena i pomalo neobična, a opet tradicionalna svevremenska imena za svoje sinove.

Nomen est omen – Ime je znamen!

ALEKSANDAR – Grčko ime popularno širom Europe, a znači „branitelj, zaštitnik ljudi“. Jedno je od najčešćih imena evropske civilizacije koje u sebi objedinjuje moć i snagu svoga značenja te junaštvo i smelost svojih slavnih nositelja. Nosili su ga brojni kraljevi, plemići i vitezovi. Najpoznatiji Aleksandar među Srbima je svakako Aleksandar I Karađorđević, prvi Srbin koji je leteo avionom i kralj Jugoslavije.

ilustracija
 

Ženski oblik imena je Aleksandra, a česta moderna verzija je Sandra.

ANDRIJA – Dolazi od grčkog “Andreas”, izvorno iz “andreios” što znači “hrabar, muževan”. Kalendarsko je ime. Od ovog imena izvedena su imena Andra, Andreja, Andrija i Andrijana.

 

BRANIMIR – Staro narodno srpsko ime. Ime Branimir je složenica slovenskih osnova braniti i mir, koja u prevodu znači braniti mir ili mirni branilac. Reč mir je, pored svog osnovnog značenja, na staroslovenskom takođe značila svet, tako da ovo ime može značiti i branitelj sveta. Nosi ga slavni srpski fudbaler Branimir Petrović.

 

DMITAR – Varijanta imena Dimitrije. Ime potiče iz grčkog "Demetrios" u znacenju "zemljin rod". Ime je hrišćanskog mučenika Svetog Dimitrija Solunskog Mirotočivog. U Srbiji se sveti Dimitrije praznuje i kao krsna slava Mitrovdan.

DOROTEJ – Muški oblik ženskog imena Doroteja koje dolazi iz grčkog jezika i znači “dar Božji”. Drugi oblik imena je Teodor, a srpska verzija je Božidar. Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog sveštenomučenika Doroteja.

MIROSLAV – Staro srpsko ime, dolazi od reči “mir” i “slava”. U istoriji je posebno ostao poznat Miroslav, humski knez s kraja 12. veka, brat Nemanje, potencijalni sin velikog župana Dese, unuk velikog župana Uroša I, za koga je pisano čuveno Miroslavljevo jevanđelje.

Shutterstock
 

MLADEN – Staro srpsko ime koje znači “mlad, mladolik”. Prema takozvanom “stablu porekla” imena Mladen, ono potiče od staro-slovenskog ličnog imena Mladu, od koga su dalje izvedena imena Mladen i Mladenka. Ovo ime nosi Mladen Krstajić – bivši srpski fudbalski reprezentativac.

SRĐAN – Potiče od stare osnove srdačan (etim. serd- odn. srd-) i označava onog koji je milosrdan, usrdan, predusretljiv. Ime je izvedeno od prastarog iščezlog dobrosrd, potvrđenog još u nemanjićko doba. Sergej je ruska verzija srpskog imena Srđan. Prema pravoslavnom kalendaru Sveti Srđ i Vakho se slave 20. oktobra i upravo se ovaj dan smatra imendanom svih onih koji nose ime Srđan. Ovaj praznik se još naziva i Srđevdan.

 

STANISLAV – Staro slavensko ime sastavljeno od reči “stati” u značenju “postati” i reči “slava” pa stoga u svom značenju sadrži zadatak “postati slavan”. Jedno je od najčešćih slavenskih imena koje se proširilo i među neslavenske narode. Nosio ga je slavni Stanislav Binički, srpski kompozitor i dirigent. Ženska verzija imena je Stanislava.

vikipedija/Stanislav Binički
 

TADIJA – Dolazi od grčkog „Thaddaios“ što znači „koji je velikodušan“. Muško lično ime Tadija jeste staro i tradicionalno srpsko i slovensko ime, ali je na žalost njegova popularnost drastično opala u poslednje vreme, jer su primat preuzela savremena i moderna vrlo kratka imena. 

Neke od poznatih ličnosti imena Tadija, koje su se proslavile i ostavile traga u kulturi; umetnosti; nauci; politici ili sportu, te su i obeležile određenu vremensku epohu, i mogu svakako biti baš i inspiracija za roditelje da ime daju svojim novorođenim sinovima: 

Proslavljeni srpski košarkaš Tadija Dragićević; bivši jugoslovenski bokser jeste Tadija Kačar; poznati srpski košarkaš Tadija Tadić.

Popularni nekadašnji srpski narodni pevač Tadija Simović; poznati srpski vajar i slikar Tadija Savić.

TEODOR –  Ime potiče od grčkog “Theodoros” (Θεόδωρος), izvedeno od theos (Bog) + doron (dar) u značenju “dar božji”. Srpski prevod su imena Bogdan i Božidar.

Shutterstock
 

VLADIMIR – Slavensko i srpsko ime koje znači „vladar, onaj koji vlada mirom“. Zanimljivo je da postoji i u Španiji. Nosio ga je slavni Vladimir Beara, rođen kao Srbin pravoslavac, a sahranjen kao katolik. U prenesenom značenju može značiti „slavni vladar, vladar koji dostojanstveno vlada u miru“. Nekada je bilo vrlo često u Srbiji dok se danas vrlo retko daje. Ženski oblik imena je Vladimira.

VLADISLAV – Slavensko i srpsko ime koje znači “onaj ko poseduje slavu, ko vlada slavom, slavan”. Nosio ga je slavni Vladislav Petković-Dis. Danas vrlo popularno ime za mušku decu širom slavenskih zemalja.

VUK – Izvorno srpsko/slavensko ime koje se davalo detetu koje bi se rodilo bolesno ili vrlo slabo. Smatralo se da će takvo snažno ime oterati od deteta sve bolesti i zle sile. Ime Vuk je nosio slavni Vuk Stefanović-Karadžić.

Ime Vuk je zbog svog značenja prisutno kod većine slavenskih i indo-europskih naroda.

ZORAN – Muški oblik ženskog imena Zora. Zora (Zora-djevojka, starosl. Zorja) je u slavenskoj mitološkoj književnosti boginja praskozorja i povečerja. Svako jutro ona otvara dveri neba za izlazak Sunca.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading