SVI STE ČULI ZA TESLINE IZUME ALI: Sigurno niste znali da su Srbi zaslužni za neke od ovih pronalazaka

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 0

Srbija je poznata po bogatoj istoriji i kulturi, ali ono što mnogi ne znaju jeste da su Srbi dali značajan doprinos i nauci i tehnologiji. Izumi i otkrića naših naučnika i pronalazača ostavili su trag ne samo u Srbiji, već i u celom svetu.

SVI STE ČULI ZA TESLINE IZUME ALI: Sigurno niste znali da su Srbi zaslužni za neke od ovih pronalazaka
Lepote Srbije/K.R.

Mašina za šišanje, izum Nikole Bizumića, revolucionarno je promenila način šišanja i postala neizostavan alat u frizerskim salonima širom sveta.

Ćukov pretvarač, koji je razvio Slobodan Ćuk, je uređaj koji je značajno unapredio oblast pretvarača električne energije. Njegova primena se može naći u mnogim modernim elektronskim uređajima.

U oblasti matematike, Jovan Karamata je poznat po Karamatinoj nejednakosti i teoriji sporo promenljive funkcije, koje su postale temelji mnogih daljih istraživanja u matematici.

Bogdan Maglič je bio pionir u nuklearnoj fizici, razvijajući uređaj poznat kao Migma.

Jedan od najpoznatijih srpskih naučnika, Milutin Milanković, dao je doprinos svetskoj nauci sa Milankovićevim ciklusima koji objašnjavaju klimatske promene kroz istoriju, dok je njegov Revidirani julijanski kalendar, drugi najtačniji kalendar ikada razvijen.

Mihajlo Pupin je čuven po svom izumu Pupinovog kalema, koji je omogućio značajna poboljšanja u telekomunikacijama. Takođe, Institut Mihajlo Pupin je razvio nekoliko važnih računara, kao što su HRS-100 i CER Computers.

Vladimir Vukićević je zaslužan za razvoj webGL i APNG, tehnologija koje su unapredile prikazivanje grafike na internetu.

U oblasti robotike i biomedicine, Miomir Vukobratović je razvio egzoskelet sa pogonom, dok je Rajko Tomović konstruisao prvu protetičku šaku sa pet prstiju, koja je značajno poboljšala kvalitet života osoba sa amputacijama.

Nikola Tesla, bez sumnje najpoznatiji srpski naučnik, ostavio je niz pronalazaka koji su postali temelji moderne civilizacije, uključujući naizmeničnu struju, radio, i mnoge druge.

Voja Antonić je 1983. godine kreirao Galaksiju, popularan kompjuter u bivšoj Jugoslaviji, dok je Ognjeslav Kostović Stepanović bio pionir u razvoju rane plastike.

Jovan Cvijić je značajno doprineo geografiji sa svojim istraživanjima karsta i razvojem teorija vezanih za Balkan, dok su Serbo-7, tim od sedam srpskih inženjera i naučnika, dali značajan doprinos u razvoju svemirskog broda Apolon.

Dušan sakuplja stare radio aparate

MNOGE ĆE VRATITI U DETINJSTVO Dušan iz Zlakuse ima neobičan hobi, od svog oca je nasledio ljubav za sakupljanje nesvakidašnjih stvari

Zanimljivosti

20:00

18 septembar, 2024

Mnogi kolekcionari u Srbiji sakupljaju sasvim obične stvari poput kamenčića, poštanskih marki ili starih novčića, ali Dušan Drndarević iz užičkog sela Zlakusa, od svog oca nasledio je ljubav za sakupljanje nesvakidašnjih stvari - starih radio aparata i gramofona koji završe na buvljim pijacama ili u prašnjavim podrumima.

Komentari(0)

Loading