Mi bacamo, a u Danskoj od ovoga prave biznis: Kilogram ovog proizvoda kod nas košta oko 700 dinara
Već je opšte poznato da su Skandinavci predvodnik održivog razvoja i zaštite životne sredine. Norveška već dozvoljava krstarenja ekološkim brodovima, Švedska toliko grčevito reciklira smeće da im ponestaje, pa mora da se uvozi iz drugih zemalja, a u Danskoj su, između ostalog, smislili nešto drugo.
Interesantnom idejom istakla se jedna kompanija iz Kopenhagena, koju sprovode brojna udruženja za zaštitu životne sredine i promociju eko stila života.
Pomislite samo koliko se dnevno popije kafe u svetu i koliko se taloga baci svaki dan – bilo u domaćinstvima ili u kafićima. Pa, dobro, šta sad? Taj ostatak je beskoristan i ionako nije štetan, možda bi većina nas pomislila.
Ali Danci kažu: većina vrednih sastojaka kafe ostaje sadržana upravo u tom ostatku koji se nevoljno baca. Pošto su Danci jedni od vodećih svetskih ljubitelja kafe, ova kompanija radi sledeće: kupuju talog od kafe iz kafića koji bi inače bio bačen i koriste ga za – uzgajanje bukovače!
Možda vas zanima:
DAVOR NAKON FAKSA NASLEDIO ČIČINU TRADICIJU: Kad je zakazala jabuka okrenuo se lubenicama, sve što iznese na pijacu i proda
Na sеvеru Vojvodinе, gdе sе prostiru nеprеglеdnе ravnicе, mladi poljoprivrеdnik Davor Gurinović odlučio jе da zaorе novu brazdu u porodičnom poslu.
UZGOJ KOKOŠAKA SE ISPLATI VIŠE NEGO ŠTO MISLITE: Ne zahteva velike napore, potrebno je samo da obratite pažnju na nekoliko stvari
Uzgoj čak i nekoliko kokošaka je višestruko isplativ. Osim što ćete uvek imati sveža jaja i meso, one su jako dobar čistač zemljišta.
Možda vas zanima:
DAVOR NAKON FAKSA NASLEDIO ČIČINU TRADICIJU: Kad je zakazala jabuka okrenuo se lubenicama, sve što iznese na pijacu i proda
Na sеvеru Vojvodinе, gdе sе prostiru nеprеglеdnе ravnicе, mladi poljoprivrеdnik Davor Gurinović odlučio jе da zaorе novu brazdu u porodičnom poslu.
UZGOJ KOKOŠAKA SE ISPLATI VIŠE NEGO ŠTO MISLITE: Ne zahteva velike napore, potrebno je samo da obratite pažnju na nekoliko stvari
Uzgoj čak i nekoliko kokošaka je višestruko isplativ. Osim što ćete uvek imati sveža jaja i meso, one su jako dobar čistač zemljišta.
Možda vas zanima:
DAVOR NAKON FAKSA NASLEDIO ČIČINU TRADICIJU: Kad je zakazala jabuka okrenuo se lubenicama, sve što iznese na pijacu i proda
Na sеvеru Vojvodinе, gdе sе prostiru nеprеglеdnе ravnicе, mladi poljoprivrеdnik Davor Gurinović odlučio jе da zaorе novu brazdu u porodičnom poslu.
UZGOJ KOKOŠAKA SE ISPLATI VIŠE NEGO ŠTO MISLITE: Ne zahteva velike napore, potrebno je samo da obratite pažnju na nekoliko stvari
Uzgoj čak i nekoliko kokošaka je višestruko isplativ. Osim što ćete uvek imati sveža jaja i meso, one su jako dobar čistač zemljišta.
Možda vas zanima:
DAVOR NAKON FAKSA NASLEDIO ČIČINU TRADICIJU: Kad je zakazala jabuka okrenuo se lubenicama, sve što iznese na pijacu i proda
Na sеvеru Vojvodinе, gdе sе prostiru nеprеglеdnе ravnicе, mladi poljoprivrеdnik Davor Gurinović odlučio jе da zaorе novu brazdu u porodičnom poslu.
UZGOJ KOKOŠAKA SE ISPLATI VIŠE NEGO ŠTO MISLITE: Ne zahteva velike napore, potrebno je samo da obratite pažnju na nekoliko stvari
Uzgoj čak i nekoliko kokošaka je višestruko isplativ. Osim što ćete uvek imati sveža jaja i meso, one su jako dobar čistač zemljišta.
Možda vas zanima:
DAVOR NAKON FAKSA NASLEDIO ČIČINU TRADICIJU: Kad je zakazala jabuka okrenuo se lubenicama, sve što iznese na pijacu i proda
Na sеvеru Vojvodinе, gdе sе prostiru nеprеglеdnе ravnicе, mladi poljoprivrеdnik Davor Gurinović odlučio jе da zaorе novu brazdu u porodičnom poslu.
UZGOJ KOKOŠAKA SE ISPLATI VIŠE NEGO ŠTO MISLITE: Ne zahteva velike napore, potrebno je samo da obratite pažnju na nekoliko stvari
Uzgoj čak i nekoliko kokošaka je višestruko isplativ. Osim što ćete uvek imati sveža jaja i meso, one su jako dobar čistač zemljišta.
I vi možete biti svoj odgajivač
Možda vas zanima:
DAVOR NAKON FAKSA NASLEDIO ČIČINU TRADICIJU: Kad je zakazala jabuka okrenuo se lubenicama, sve što iznese na pijacu i proda
Na sеvеru Vojvodinе, gdе sе prostiru nеprеglеdnе ravnicе, mladi poljoprivrеdnik Davor Gurinović odlučio jе da zaorе novu brazdu u porodičnom poslu.
UZGOJ KOKOŠAKA SE ISPLATI VIŠE NEGO ŠTO MISLITE: Ne zahteva velike napore, potrebno je samo da obratite pažnju na nekoliko stvari
Uzgoj čak i nekoliko kokošaka je višestruko isplativ. Osim što ćete uvek imati sveža jaja i meso, one su jako dobar čistač zemljišta.
Možda vas zanima:
DAVOR NAKON FAKSA NASLEDIO ČIČINU TRADICIJU: Kad je zakazala jabuka okrenuo se lubenicama, sve što iznese na pijacu i proda
Na sеvеru Vojvodinе, gdе sе prostiru nеprеglеdnе ravnicе, mladi poljoprivrеdnik Davor Gurinović odlučio jе da zaorе novu brazdu u porodičnom poslu.
UZGOJ KOKOŠAKA SE ISPLATI VIŠE NEGO ŠTO MISLITE: Ne zahteva velike napore, potrebno je samo da obratite pažnju na nekoliko stvari
Uzgoj čak i nekoliko kokošaka je višestruko isplativ. Osim što ćete uvek imati sveža jaja i meso, one su jako dobar čistač zemljišta.
Ohlađeni talog kafe mešaju sa micelijumom, vegetativnim delom pečurke koji se sastoji od razgranatih niti. Sve ovo se čuva u kontejnerima, a proces uzgoja traje četiri nedelje.
Prvo se drže tri nedelje na toplom, tamnom mestu koje simulira zemljište u kome bi rasle u prirodi. Zatim se premeštaju na nedelju dana u hladnije prostorije sa visokom vlažnošću i više svetlosti. Tada pečurke bukovače počinju da niču.
Takođe primećuju kako je moguće uzgajati pečurke u više navrata koristeći isti sediment, a kada ga koriste, prosleđuju ga lokalnim poljoprivrednicima, koji mogu da nastave da ga koriste.
Bukovače se uzgajaju na urbanoj farmi samo kilometar udaljenoj od prodavnice u kojoj se prodaju. Ali takođe možete kupiti micelijum i početni komplet od recikliranog materijala za kućne uzgajivače, tako da ih možete sami uzgajati u svom domu sa svog zemljišta. Za samo mesec dana imaćete svoje jestive bukovače.
Inače, kilogram bukovače u prodavnicama u Srbiji je oko 700 dinara.
Kako se ovaj oblik uzgoja pečuraka proširio širom sveta – pretpostavlja se da trenutno postoji pet hiljada inicijativa koje se time bave.
To je šolja za kafu delimično napravljena od taloga kafe. "Ova šoljica ima miris kafe pre nego što je sipate u nju", zadovoljno kažu, a uzgajivači dodaju: "Sve je to pola nauka – pola umetnost!"
(Punkufer)
MOŽDA BAŠ VAŠEG Otkrivamo poreklo imena koja Srbi često daju deci, Đorđe će vas iznenaditi
Imena kroz vekove imaju posebnu ulogu u srpskoj tradiciji, nisu samo način na koji se neko oslovljava već nose duboku simboliku i predstavljaju vezu sa svetiteljima, Božjom voljom, ali i prošlim generacijama.
Mi bacamo, a u Danskoj od ovoga prave biznis: Kilogram ovog proizvoda kod nas košta oko 700 dinara
Već je opšte poznato da su Skandinavci predvodnik održivog razvoja i zaštite životne sredine. Norveška već dozvoljava krstarenja ekološkim brodovima, Švedska toliko grčevito reciklira smeće da im ponestaje, pa mora da se uvozi iz drugih zemalja, a u Danskoj su, između ostalog, smislili nešto drugo.
MNOGE ĆE VRATITI U DETINJSTVO Dušan iz Zlakuse ima neobičan hobi, od svog oca je nasledio ljubav za sakupljanje nesvakidašnjih stvari
Mnogi kolekcionari u Srbiji sakupljaju sasvim obične stvari poput kamenčića, poštanskih marki ili starih novčića, ali Dušan Drndarević iz užičkog sela Zlakusa, od svog oca nasledio je ljubav za sakupljanje nesvakidašnjih stvari - starih radio aparata i gramofona koji završe na buvljim pijacama ili u prašnjavim podrumima.
SIGURNO NISTE ZNALI? Šabački Romeo i Julija su se zvali Đula i Pavle, ovo je priča o njima (FOTO)
Sigurno niste znali da su i Šapčani imali svog Romea i Juliju, oni su se zvali Đula i Pavle,
Predraga proglasili mrtvim, a on na bdenju počeo da mrda prst: Kad je otvorio oči i rekao ovo kumu, svi zanemeli od šoka
Predraga Gostiljca lekari proglasili mrtvim, a on na bdenju oživeo i počeo da priča sa kumom, sva rodbina se razbežala, nikome nije bilo jasno šta se dešava!
Komentari(0)