SKRIVENI BISER SRBIJE: Pribojska Banja, voda oko 37°C, prelepa priroda i bogata istorija, mesto kome ćete se rado vraćati (VIDEO)

Lepote Srbije

21:00

Turizam 0

Banje u Srbiji vekovima su poznate kao mesta oporavka, relaksacije i ozdravljenja. Od antičkih vremena do danas, ljudi su dolazili na ove izvore zbog lekovitih svojstava vode i blagotvornog uticaja na telo i duh.

pribojska banja
rina

Među srpskim banjama, Pribojska Banja zauzima posebno mesto kao jedan od bisera srpskog banjskog turizma. Smeštena u srcu prirode, sa vodom temperature oko 37°C, ova banja ne pruža samo fizički oporavak već i duhovnu obnovu, spajajući blagodeti prirode i bogatu istoriju ovog kraja.

Poznata po svojim termalnim vodama, jedno je od najvažnijih lečilišta jugozapadne Srbije. Nalazi se u centralnom delu opštine Priboj, na zaravni iznad desne obale reke Lim, okružena prelepim pejzažima i čistim vazduhom, što je čini idealnim mestom za odmor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Biseri Srbije (@biseri_srbije)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U samom centru Banje nalazi se nekoliko termomineralnih izvora sa temperaturom vode od oko 37°C, čija se lekovita svojstva koriste vekovima. Voda iz ovih izvora koristi se za lečenje širokog spektra tegoba – od reumatizma, bolesti perifernih nerava, poremećaja cirkulacije, pa sve do ginekoloških i kožnih oboljenja. Lekovitost vode, bilo da se koristi za kupanje ili piće, čini Pribojsku Banju prirodnim izvorom zdravlja.

Kulturno blago Banje

pribojska banja rina
 

 

Osim što je poznata po svojim lekovitim vodama, Pribojska Banja ima i bogato kulturno nasleđe. U njenom srcu nalazi se Manastir Svetog Nikole, jedan od najstarijih manastira u Raškoj oblasti, koji čuva neprocenjive umetničke i istorijske vrednosti. Manastirski kompleks čine tri crkve posvećene Svetom Nikoli, Uspenju presvete Bogorodice i Svetom Iliji. U riznici manastira pronađeno je 40 crkvenih predmeta od srebra i zlata, uključujući ripide, kivote, kadionice, putire, čaše, krstove i druge dragocenosti. Ovi predmeti datiraju iz različitih perioda i imaju veliku umetničku vrednost.

Zanimljivo je da je Pribojska Banja zabeležena na karti sveta iz 1154. godine, što svedoči o njenom značaju kroz vekove. Čak ju je i nobelovac Ivo Andrić spomenuo u svom poznatom delu „Na Drini ćuprija“.

Bilo da dolazite zbog lečenja, odmora ili istorijskih znamenitosti, Pribojska Banja pruža savršenu kombinaciju prirodnih bogatstava i kulturnog nasleđa – pravi raj za one koji traže mir, zdravlje i inspiraciju.

Komentari(0)

Loading