SRPSKA JELA MEĐU NAJBOLJIM NA SVETU: Na spisku čak 2 srpska specijaliteta, od kojih se ne zna koji je ukusniji

12:00

Turizam 0

Poznat gastro portal Tejst Atlas objavio je spisak 100 najboljih supa na svetu. Na njemu su se našla čak 2 specijaliteta iz Srbije, od kojih se ne zna koji je ukusniji.

bela čorba
Shutterstock

Gastro vodič Tejst Atlas ponovo je uvrstio srpske specijalitete u listu najboljih na svetu. Ovoga puta vršena je selekcija najboljih supa, a u TOP 100 našli su se i okrepljujuća bela čorba i (čorbasti) pasulj.

Bela čorba zauzela 50. mesto: Okrepljuje i pomaže kod mamurluka

Bela čorba, koja je na našim prostorima izuzetno popularna, zauzela je 50. mesto na spisku najboljih supa na svetu. Na portalu Tejst Atlasa nadeveno je kako se ona obično servira kao prvo jelo, ali da se tokom letnjih žega, kada je apetit obično manji, neretko ona jede i kao glavno jelo. Tada se uz nju služi i kupus salata.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Glavni sastojci za pripremu ovog specijaliteta su pileće belo meso, jaja, krompir, luk, brašno i šargarepa, dok se od začina najčešće koriste so, biber i peršun. Ono što je gastronomima širom sveta posebno privuklo pažnju jeste da se u belu čorbu može dodati i malo sirćeta i da tom prilikom ona "magično" postaje tradicionalni lek za mamurluk.

Čorbasti pasulj na 58. mestu: Budi nostalgiju i ima sentimentalnu vrednost

Čorbasti pasulj rangirao se nešto slabije od bele čorbe i zauzeo 58. mesto na ovoj rang listi. Degustatori portala opisali su ovo jelo kao specijalitet koji budi nostalgiju, evocira uspomene i ima sentimentalnu vrednost za sve stanovnike Balkana i okolnih zemalja. 

Priprema ovog specijaliteta je vrlo jednostavna: pasulj se obično dugo krčka sa kobasicom ili slaninom uz dodatak šargarepe, luka i začina poput aleve paprike i lovorovog lista, a nakon što je spreman, servira uz komadiće hrskavog hleba, malo mladog luka sa strane ili kupus salatu.

Paragvajska Bori-Bori supa sa mesom "osvojila" je gastronome

Prvo mesto pripalo je izdašnoj paragvajskoj supi sa mesom (najčešće goveđim ili pilećim), knedlama od kukuruznog brašna, sirom i povrćem, neobičnog naziva Bori-Bori. Ovo jelo obično se servira toplo, uz dodatak sveže seckanog peršuna i malo narendanog parmezana, a posebno je popularno tokom zimskih meseci.

Odmah iza Bori-Bori našla se supa Ravon, poreklom sa indonežanskog ostrva Java. Ovo jelo pravi se od govedine uz dodatak tradicionalnih indonežanskih namirnica poput limete, limunske trave, đumbira i čilija, a posebna "zvezda" je buah kluwek, odnosno indonežanski crni orah.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading