SRPSKA JELA MEĐU NAJBOLJIM NA SVETU: Na spisku čak 2 srpska specijaliteta, od kojih se ne zna koji je ukusniji
Poznat gastro portal Tejst Atlas objavio je spisak 100 najboljih supa na svetu. Na njemu su se našla čak 2 specijaliteta iz Srbije, od kojih se ne zna koji je ukusniji.

Gastro vodič Tejst Atlas ponovo je uvrstio srpske specijalitete u listu najboljih na svetu. Ovoga puta vršena je selekcija najboljih supa, a u TOP 100 našli su se i okrepljujuća bela čorba i (čorbasti) pasulj.
Bela čorba zauzela 50. mesto: Okrepljuje i pomaže kod mamurluka
Bela čorba, koja je na našim prostorima izuzetno popularna, zauzela je 50. mesto na spisku najboljih supa na svetu. Na portalu Tejst Atlasa nadeveno je kako se ona obično servira kao prvo jelo, ali da se tokom letnjih žega, kada je apetit obično manji, neretko ona jede i kao glavno jelo. Tada se uz nju služi i kupus salata.
Možda vas zanima:

SOČAN I AROMATIČAN Slastan jagnjeći but bogatog ukusa i zanosnog mirisa, ovo jelo će svi OBOŽAVATI
Jagnjetina je rado viđena na srpskoj trpezi, dok jagnjeći but, sočan i aromatičan komad mesa, pažljivo pečen do savršenstva, predstavlja pravi praznik za sva čula.

Gastronomski vodič kroz Srbiju: Gde probati autentične specijalitete
Srpska kuhinja je bogata i raznovrsna, a svaki region nudi specifične ukuse i jela koja morate probati. Otkrijte gde možete uživati u pravim domaćim specijalitetima.
Možda vas zanima:

SOČAN I AROMATIČAN Slastan jagnjeći but bogatog ukusa i zanosnog mirisa, ovo jelo će svi OBOŽAVATI
Jagnjetina je rado viđena na srpskoj trpezi, dok jagnjeći but, sočan i aromatičan komad mesa, pažljivo pečen do savršenstva, predstavlja pravi praznik za sva čula.

Gastronomski vodič kroz Srbiju: Gde probati autentične specijalitete
Srpska kuhinja je bogata i raznovrsna, a svaki region nudi specifične ukuse i jela koja morate probati. Otkrijte gde možete uživati u pravim domaćim specijalitetima.
Možda vas zanima:

SOČAN I AROMATIČAN Slastan jagnjeći but bogatog ukusa i zanosnog mirisa, ovo jelo će svi OBOŽAVATI
Jagnjetina je rado viđena na srpskoj trpezi, dok jagnjeći but, sočan i aromatičan komad mesa, pažljivo pečen do savršenstva, predstavlja pravi praznik za sva čula.

Gastronomski vodič kroz Srbiju: Gde probati autentične specijalitete
Srpska kuhinja je bogata i raznovrsna, a svaki region nudi specifične ukuse i jela koja morate probati. Otkrijte gde možete uživati u pravim domaćim specijalitetima.
Glavni sastojci za pripremu ovog specijaliteta su pileće belo meso, jaja, krompir, luk, brašno i šargarepa, dok se od začina najčešće koriste so, biber i peršun. Ono što je gastronomima širom sveta posebno privuklo pažnju jeste da se u belu čorbu može dodati i malo sirćeta i da tom prilikom ona "magično" postaje tradicionalni lek za mamurluk.
Čorbasti pasulj na 58. mestu: Budi nostalgiju i ima sentimentalnu vrednost
Čorbasti pasulj rangirao se nešto slabije od bele čorbe i zauzeo 58. mesto na ovoj rang listi. Degustatori portala opisali su ovo jelo kao specijalitet koji budi nostalgiju, evocira uspomene i ima sentimentalnu vrednost za sve stanovnike Balkana i okolnih zemalja.
Priprema ovog specijaliteta je vrlo jednostavna: pasulj se obično dugo krčka sa kobasicom ili slaninom uz dodatak šargarepe, luka i začina poput aleve paprike i lovorovog lista, a nakon što je spreman, servira uz komadiće hrskavog hleba, malo mladog luka sa strane ili kupus salatu.
Paragvajska Bori-Bori supa sa mesom "osvojila" je gastronome
Prvo mesto pripalo je izdašnoj paragvajskoj supi sa mesom (najčešće goveđim ili pilećim), knedlama od kukuruznog brašna, sirom i povrćem, neobičnog naziva Bori-Bori. Ovo jelo obično se servira toplo, uz dodatak sveže seckanog peršuna i malo narendanog parmezana, a posebno je popularno tokom zimskih meseci.
Odmah iza Bori-Bori našla se supa Ravon, poreklom sa indonežanskog ostrva Java. Ovo jelo pravi se od govedine uz dodatak tradicionalnih indonežanskih namirnica poput limete, limunske trave, đumbira i čilija, a posebna "zvezda" je buah kluwek, odnosno indonežanski crni orah.

7 banja u Srbiji koje će vas raspametiti: Leče telo i dušu, ne treba vam pasoš, a imate sve, vodu, pesak, prirodu!
Srbija vas zove – da se izlečite, odmorite i zaljubite u njen tiši, topliji ritam

Manastir u blizini Beograda bio je bolnica za decu sa smetnjama u razvoju: Ovu svetinju prati najviše tajni
Tokom svoje bogate istorije manastir Vrdnik bio je utočište za monahe koji su bežali pred najezdom Turaka, privremeno mesto za mošti kneza Lazara, bolnica, ali i skladište municije

Ova destinacija u Zapadnoj Srbiji je sve popularnija: Priroda i čist vazduh mame uzdahe, odmor zagarantovan!
Divčibare su naročito popularne tokom zimskih meseci,

Jedan od najlepših manastira nalazi se na srpskoj Svetoj Gori: Ovde se čuva ikona Majke Božije Brzopomoćnice
Na oko 150 kilometara od Beograda, između planinskih masiva Ovčara i Kablara, nalazi se Ovčarsko-kablarska klisura, po mnogima najlepša klisura u Srbiji.

Mesto u Srbiji gde je moguće UĆI U EVROPSKU UNIJU BEZ PASOŠA i to zbog divnog 'pravila' iz 1925. godine
Da li ste znali da u Srbiji postoji jedno mesto gde je u Evropsku uniju moguće ući samo sa ličnom kartom? Istona, ova “privilegija” važi samo unutar ograđenog prostora i samo tokom tri dana u godini, ali iza nje se krije divna istorijska priča o praštanju, ljubavi, poštovanju i bratskim odnosima koje je, ako ima dobre volje, uvek moguće izgraditi među narodima.
Komentari(0)