SRPSKA JELA MEĐU NAJBOLJIM NA SVETU: Na spisku čak 2 srpska specijaliteta, od kojih se ne zna koji je ukusniji
Poznat gastro portal Tejst Atlas objavio je spisak 100 najboljih supa na svetu. Na njemu su se našla čak 2 specijaliteta iz Srbije, od kojih se ne zna koji je ukusniji.

Gastro vodič Tejst Atlas ponovo je uvrstio srpske specijalitete u listu najboljih na svetu. Ovoga puta vršena je selekcija najboljih supa, a u TOP 100 našli su se i okrepljujuća bela čorba i (čorbasti) pasulj.
Bela čorba zauzela 50. mesto: Okrepljuje i pomaže kod mamurluka
Bela čorba, koja je na našim prostorima izuzetno popularna, zauzela je 50. mesto na spisku najboljih supa na svetu. Na portalu Tejst Atlasa nadeveno je kako se ona obično servira kao prvo jelo, ali da se tokom letnjih žega, kada je apetit obično manji, neretko ona jede i kao glavno jelo. Tada se uz nju služi i kupus salata.
Možda vas zanima:

PREUKUSAN: Posni podvarak koji će voleti cela porodica!
Ovo jednostavno a ukusno i zdravo jelo mozete koristiti kao prilog glavnim jelima, a oni koji poste kao fenomenalan posni obrok.

SOČAN I AROMATIČAN Slastan jagnjeći but bogatog ukusa i zanosnog mirisa, ovo jelo će svi OBOŽAVATI
Jagnjetina je rado viđena na srpskoj trpezi, dok jagnjeći but, sočan i aromatičan komad mesa, pažljivo pečen do savršenstva, predstavlja pravi praznik za sva čula.
Možda vas zanima:

PREUKUSAN: Posni podvarak koji će voleti cela porodica!
Ovo jednostavno a ukusno i zdravo jelo mozete koristiti kao prilog glavnim jelima, a oni koji poste kao fenomenalan posni obrok.

SOČAN I AROMATIČAN Slastan jagnjeći but bogatog ukusa i zanosnog mirisa, ovo jelo će svi OBOŽAVATI
Jagnjetina je rado viđena na srpskoj trpezi, dok jagnjeći but, sočan i aromatičan komad mesa, pažljivo pečen do savršenstva, predstavlja pravi praznik za sva čula.
Možda vas zanima:

PREUKUSAN: Posni podvarak koji će voleti cela porodica!
Ovo jednostavno a ukusno i zdravo jelo mozete koristiti kao prilog glavnim jelima, a oni koji poste kao fenomenalan posni obrok.

SOČAN I AROMATIČAN Slastan jagnjeći but bogatog ukusa i zanosnog mirisa, ovo jelo će svi OBOŽAVATI
Jagnjetina je rado viđena na srpskoj trpezi, dok jagnjeći but, sočan i aromatičan komad mesa, pažljivo pečen do savršenstva, predstavlja pravi praznik za sva čula.
Glavni sastojci za pripremu ovog specijaliteta su pileće belo meso, jaja, krompir, luk, brašno i šargarepa, dok se od začina najčešće koriste so, biber i peršun. Ono što je gastronomima širom sveta posebno privuklo pažnju jeste da se u belu čorbu može dodati i malo sirćeta i da tom prilikom ona "magično" postaje tradicionalni lek za mamurluk.
Čorbasti pasulj na 58. mestu: Budi nostalgiju i ima sentimentalnu vrednost
Čorbasti pasulj rangirao se nešto slabije od bele čorbe i zauzeo 58. mesto na ovoj rang listi. Degustatori portala opisali su ovo jelo kao specijalitet koji budi nostalgiju, evocira uspomene i ima sentimentalnu vrednost za sve stanovnike Balkana i okolnih zemalja.
Priprema ovog specijaliteta je vrlo jednostavna: pasulj se obično dugo krčka sa kobasicom ili slaninom uz dodatak šargarepe, luka i začina poput aleve paprike i lovorovog lista, a nakon što je spreman, servira uz komadiće hrskavog hleba, malo mladog luka sa strane ili kupus salatu.
Paragvajska Bori-Bori supa sa mesom "osvojila" je gastronome
Prvo mesto pripalo je izdašnoj paragvajskoj supi sa mesom (najčešće goveđim ili pilećim), knedlama od kukuruznog brašna, sirom i povrćem, neobičnog naziva Bori-Bori. Ovo jelo obično se servira toplo, uz dodatak sveže seckanog peršuna i malo narendanog parmezana, a posebno je popularno tokom zimskih meseci.
Odmah iza Bori-Bori našla se supa Ravon, poreklom sa indonežanskog ostrva Java. Ovo jelo pravi se od govedine uz dodatak tradicionalnih indonežanskih namirnica poput limete, limunske trave, đumbira i čilija, a posebna "zvezda" je buah kluwek, odnosno indonežanski crni orah.

Planina koju vetar zaobilazi: Tragovi predaka na Tupižnici
Na istoku Srbije, daleko od turističkih ruta i signala mobilne mreže, nalazi se planinski vrh koji čak i vetar zaobilazi u tišini. Veliki Vetren, najviši vrh planine Tupižnice, nije poznat širokoj javnosti, ali među meštanima okolnih sela važi za posebno mesto — ono gde se čuju samo sećanja.

Grade se 3 nova vidikovca u ovom delu Srbije: Pogled puca na prelepu prirodu i beloglave supove
Sva tri projekta gradiće se od drveta, imaće natrkrivenu platfomu

Gde Dunav šapuće pod mesečinom: Srebrno jezero kao skriveni letnji raj
Na mestu gde je Dunav nekada mirno razlivao svoju vodu, nastalo je Srebrno jezero — letnja oaza istočne Srbije. Ne samo što pruža osveženje, već i priziva one koji traže spoj prirode, tišine i jednostavnog uživanja.

Beli most u Vranju: Gde kamen svedoči, a legenda živi
U senci vranjskih sokaka stoji most koji spaja obale, ali i vekove — i koji svedoči koliko mit i istorija mogu da žive jedno pored drugog.

Tvrđava Ram: Mesto gde se turski barut sreo sa rimskim temeljima
Utvrđenje sa pogledom koji oduzima dah, istorijom koja prepliće vekove i detaljima koje retko ko primećuje.
Komentari(0)