SRPSKA JELA MEĐU NAJBOLJIM NA SVETU: Na spisku čak 2 srpska specijaliteta, od kojih se ne zna koji je ukusniji
Poznat gastro portal Tejst Atlas objavio je spisak 100 najboljih supa na svetu. Na njemu su se našla čak 2 specijaliteta iz Srbije, od kojih se ne zna koji je ukusniji.
                                Gastro vodič Tejst Atlas ponovo je uvrstio srpske specijalitete u listu najboljih na svetu. Ovoga puta vršena je selekcija najboljih supa, a u TOP 100 našli su se i okrepljujuća bela čorba i (čorbasti) pasulj.
Bela čorba zauzela 50. mesto: Okrepljuje i pomaže kod mamurluka
Bela čorba, koja je na našim prostorima izuzetno popularna, zauzela je 50. mesto na spisku najboljih supa na svetu. Na portalu Tejst Atlasa nadeveno je kako se ona obično servira kao prvo jelo, ali da se tokom letnjih žega, kada je apetit obično manji, neretko ona jede i kao glavno jelo. Tada se uz nju služi i kupus salata.
Možda vas zanima:
            PREUKUSAN: Posni podvarak koji će voleti cela porodica!
Ovo jednostavno a ukusno i zdravo jelo mozete koristiti kao prilog glavnim jelima, a oni koji poste kao fenomenalan posni obrok.
            SOČAN I AROMATIČAN Slastan jagnjeći but bogatog ukusa i zanosnog mirisa, ovo jelo će svi OBOŽAVATI
Jagnjetina je rado viđena na srpskoj trpezi, dok jagnjeći but, sočan i aromatičan komad mesa, pažljivo pečen do savršenstva, predstavlja pravi praznik za sva čula.
Možda vas zanima:
            PREUKUSAN: Posni podvarak koji će voleti cela porodica!
Ovo jednostavno a ukusno i zdravo jelo mozete koristiti kao prilog glavnim jelima, a oni koji poste kao fenomenalan posni obrok.
            SOČAN I AROMATIČAN Slastan jagnjeći but bogatog ukusa i zanosnog mirisa, ovo jelo će svi OBOŽAVATI
Jagnjetina je rado viđena na srpskoj trpezi, dok jagnjeći but, sočan i aromatičan komad mesa, pažljivo pečen do savršenstva, predstavlja pravi praznik za sva čula.
Možda vas zanima:
            PREUKUSAN: Posni podvarak koji će voleti cela porodica!
Ovo jednostavno a ukusno i zdravo jelo mozete koristiti kao prilog glavnim jelima, a oni koji poste kao fenomenalan posni obrok.
            SOČAN I AROMATIČAN Slastan jagnjeći but bogatog ukusa i zanosnog mirisa, ovo jelo će svi OBOŽAVATI
Jagnjetina je rado viđena na srpskoj trpezi, dok jagnjeći but, sočan i aromatičan komad mesa, pažljivo pečen do savršenstva, predstavlja pravi praznik za sva čula.
Glavni sastojci za pripremu ovog specijaliteta su pileće belo meso, jaja, krompir, luk, brašno i šargarepa, dok se od začina najčešće koriste so, biber i peršun. Ono što je gastronomima širom sveta posebno privuklo pažnju jeste da se u belu čorbu može dodati i malo sirćeta i da tom prilikom ona "magično" postaje tradicionalni lek za mamurluk.
Čorbasti pasulj na 58. mestu: Budi nostalgiju i ima sentimentalnu vrednost
Čorbasti pasulj rangirao se nešto slabije od bele čorbe i zauzeo 58. mesto na ovoj rang listi. Degustatori portala opisali su ovo jelo kao specijalitet koji budi nostalgiju, evocira uspomene i ima sentimentalnu vrednost za sve stanovnike Balkana i okolnih zemalja.
Priprema ovog specijaliteta je vrlo jednostavna: pasulj se obično dugo krčka sa kobasicom ili slaninom uz dodatak šargarepe, luka i začina poput aleve paprike i lovorovog lista, a nakon što je spreman, servira uz komadiće hrskavog hleba, malo mladog luka sa strane ili kupus salatu.
Paragvajska Bori-Bori supa sa mesom "osvojila" je gastronome
Prvo mesto pripalo je izdašnoj paragvajskoj supi sa mesom (najčešće goveđim ili pilećim), knedlama od kukuruznog brašna, sirom i povrćem, neobičnog naziva Bori-Bori. Ovo jelo obično se servira toplo, uz dodatak sveže seckanog peršuna i malo narendanog parmezana, a posebno je popularno tokom zimskih meseci.
Odmah iza Bori-Bori našla se supa Ravon, poreklom sa indonežanskog ostrva Java. Ovo jelo pravi se od govedine uz dodatak tradicionalnih indonežanskih namirnica poput limete, limunske trave, đumbira i čilija, a posebna "zvezda" je buah kluwek, odnosno indonežanski crni orah.
            Na Miroču se nalazi čudo prirode: Vodopad Blederija i njegovo jezero oduzimaju dah, lepota kakva se retko viđa!
Vodopad Blederija visok je oko 7 metara
            Ovi manastiri su pravo blago Srbije: Pogledajte 8 najlepših svetinja koje će vas oduševiti, jedan se izdavaja!
Nemanjići su nam u amanet ostavili neke od najlepših hramova
            U OVOJ CRKVI NA JUGU DEŠAVAJU SE ČUDA! Podignuta je na VRAŽJEM KAMENU, a evo šta da očekujete tamo!
Vražji kamen podseća na poznatu Đavolju varoš kod Kuršumlije
            Manastir Petkovica: Najtiši kutak Fruške gore gde se vera ne priča – već ćuti
Skrivene u šumi, zidine manastira Petkovica čuvaju žensku tišinu, molitve bez reči i duhovni mir kakav se više retko nalazi
            JEDNU PLANINU U SRBIJI MORATE DA POSETITE AKO VOLITE ISTORIJU: Krije drevne tragove prošlosti
Na planini danas postoji više arheoloških nalazišta od koja se najstarija vezuju za starčevačku i vinčansku kulturu
                
            
            
Komentari(0)