GOTOVUŠA Prelepa šarplaninska varošica, simbol opstanka Srba na Kosovu

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Gotovuša je moderna šarplaninska varošica koja predstavlja simbol opstanka Srba na svojim vekovnim ognjištima na Kosovu i Metohiji. Naselje se nalazi na jugu srpske Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, na severoistočnim padinama Šar-planine, sa obe strane gornjeg toka reke Lepenac i Gotovuške reke. Gotovuša ima oko 1300 stanovnika srpske nacionalnosti.

Gotovuša KIM
Printscreen/Youtube

Istorija Gotovuše je bogata. Prema arheološkim ispitivanjima, teritorija današnje Gotovuše je bila naseljena više hiljada godina unazad. Ostaci utvrđenja Gradište (Zidovnica) svedoče o prošlim vremenima, a nedavno otkriveni mozaik pripadao je crkvi iz 6. veka nove ere. U pisanim dokumentima, Gotovuša se prvi put pominje 1331. godine u jednoj od povelja srpskog cara Dušana Silnog.

 

Tokom srednjeg veka, Gotovuša je doživela procvat, a kroz naselje je prolazio karavanski put koji je povezivao carske gradove Prizren i Skoplje. Trgovci su tada trgovali sa Gotovušanima, prodavali usoljenu morsku ribu i maslinovo ulje, a kupovali vino i vinovu lozu, koja je bila zastupljena u ovom kraju. Srpski srednjovekovni vladari imali su svoje posede u Gotovuši, a narodne pesme i sačuvana imena predela kao što su Careve livade i Careva glava svedoče o njihovom prisustvu.

 

Gotovuša nije odmah potpala pod tursku vlast nakon Kosovske bitke. To se desilo tek 66 godina kasnije. Gotovušani su uspeli da u viševekovnom ropstvu sačuvaju srpsku veru i narodne običaje, opstajući na vekovnim ognjištima. Srpska vojska je oslobodila Gotovušu iz turskog ropstva 13. oktobra, 1912. godine.

Danas, Gotovuša je mesto koje odiše specifičnim šarmom, okruženo prirodnim lepotama Šar-planine. Dve crkve, crkva Presvete Bogorodice i crkva Svetog Spasa, čuvaju vredno kulturno-istorijsko nasleđe. Gotovuša je simbol opstanka Srba na Kosovu i Metohiji, svedočeći o njihovoj upornosti i vernosti vekovnim tradicijama.

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/aktuelno/vesti/76425/putovanja-kosovo-zemlja-nitima-vezana-za-nebo-i-svaku-srpsku-dusu/vest

Komentari(0)

Loading