Najpopularnija turistička destinacija u Srbiji: Svi traže sir, kajmak i rakiju, a najmanja gužva u septembru

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Prirodne lepote, svež vazduh i bogata ponuda aktivnosti čine Zlatibor najpopularnijom turističkom destinacijom u Srbiji.

zlatibor
rina

Ako želite da izbegnete veliku posećenost, sada je pravi trenutak da je posetite. Jesen na Zlatiboru donosi blage temperature i manje gužve, što ga čini savršenim za one koji žele da uživaju u prirodi u mirnijem okruženju. Šetnje kroz borove šume, koje su karakteristične za ovu planinu, postaju još prijatnije kada lišće počne polako da se menja u zlatne i crvene tonove.

zlatibor rina
 

Jedna od glavnih atrakcija Zlatibora je Stopića pećina, koja se nalazi nedaleko od centra Zlatibora. Ova pećina je poznata po svojim velikim dvoranama i prirodnim bazenima, tzv. bigrenim kadama, koje su ispunjene kristalno čistom vodom. Poseta Stopića pećini u septembru omogućava turistima da uživaju u miru i tišini ovog prirodnog čuda, uz manje posetilaca nego tokom letnje sezone.

Nezaobilazna destinacija na Zlatiboru je i Mokra Gora sa čuvenom Šarganskom osmicom, muzejsko-turističkom železnicom koja vozi kroz spektakularne pejzaže. Vožnja ovom prugom u septembru, kada priroda počinje da menja svoje boje, pruža nezaboravan doživljaj. U blizini Mokre Gore nalazi se i Drvengrad, etno-selo koje je izgradio reditelj Emir Kusturica. Ovde možete da uživate u autentičnoj arhitekturi i brojnim kulturnim događajima koji se često organizuju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Još jedna atrakcija koju ne smete da propustite je Gostiljski vodopad, smešten u selu Gostilje, nedaleko od Zlatibora. Vodopad je visok preko 20 metara. Zlatibor je poznat i po svojim tradiocionalnim selima, poput Sirogojna, gde se nalazi Muzej na otvorenom. Ovaj muzej prikazuje kako su nekada živeli ljudi na Zlatiboru, sa autentičnim brvnarama, alatkama i nameštajem iz 19. veka. U septembru možete da uživate u prijatnoj šetnji kroz muzej, uz mogućnost da probate domaće proizvode poput sira, kajmaka i rakije, koji su karakteristični za ovaj kraj.

Nezaobilazni deo svakog boravka na Zlatiboru je uživanje u lokalnoj gastronomiji. Restorani i konobe nude tradicionalna jela poput komplet lepinje, kačamaka, proja sa sirom i jagnjetine ispod sača. Sveža, domaća hrana uz planinski ambijent čini svaki obrok posebnim. Zlatibor u septembru pruža savršenu kombinaciju prirodnih lepota, kulturno-istorijskih znamenitosti i autentičnog doživljaja.

(Mondo)

Komentari(0)

Loading