ŠTA JE ZDRAVO JESTI U SEPTEMBRU? Ovo je odličan period da polako počnete da se spremate za zimu i OJAČAJTE IMUNITET
Stara izreka kaže: "Jedna jabuka na dan tera doktora iz kuće van"

Jedan od razloga zašto volimo jesen leži i u predivnim jesenjim plodovima, koji su od velike pomoći u prevenciji zdravlja i jačanju imuniteta. Zato ih sada treba obavezno uvrstiti u jelovnik, konzumirajte ih sveže ili ih pripremajte na najrazličitije načine.
Kruška
Ova mirišljiva i ukusna voćka pravi je simbol jeseni, zato iskoristite sezonu i jedite ih sveže što češće. Izvor su vitamina C, K, B2, B3 i B6, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Za trudnice ili mame koje doje korisna informacija je da kruške sadrže folnu kiselinu. Svi vitamini i minerali koje sadrži čine čuda i za naš imunitet, a pošto uskoro počinje sezona prehlada i gripa, sada najviše treba jesti ovo voće.
Možda vas zanima:

Evo koje namirnice morate da jedete u novembru: Tada su najukusnije i najzdravije, kratko im traje sezona!
U ovo godišnje doba na raspolaganju nam je više kvane hrane, više kalorija, masti i proteina, koje je neophodno balansirati s povrćem

ZAŠTO JE DOBRO JESTI BUNDEVU? Ako ste na dijeti, OVO je namirnica koju morate imati u kuhinji
Bundeva je jedna od najkorisnijih namirnica i preporučuje se u svakodnevnoj ishrani
Možda vas zanima:

Evo koje namirnice morate da jedete u novembru: Tada su najukusnije i najzdravije, kratko im traje sezona!
U ovo godišnje doba na raspolaganju nam je više kvane hrane, više kalorija, masti i proteina, koje je neophodno balansirati s povrćem

ZAŠTO JE DOBRO JESTI BUNDEVU? Ako ste na dijeti, OVO je namirnica koju morate imati u kuhinji
Bundeva je jedna od najkorisnijih namirnica i preporučuje se u svakodnevnoj ishrani
Možda vas zanima:

Evo koje namirnice morate da jedete u novembru: Tada su najukusnije i najzdravije, kratko im traje sezona!
U ovo godišnje doba na raspolaganju nam je više kvane hrane, više kalorija, masti i proteina, koje je neophodno balansirati s povrćem

ZAŠTO JE DOBRO JESTI BUNDEVU? Ako ste na dijeti, OVO je namirnica koju morate imati u kuhinji
Bundeva je jedna od najkorisnijih namirnica i preporučuje se u svakodnevnoj ishrani
Grožde
Iako postoji više vrsta grožđa, koju god da odaberete, osvežićete telo i opskrbiti ga potrebnim vitaminima. Ove zdrave bobice obiluju vitaminom A, B6, B i folnom kiselinom, a 100 grama grožda zadovoljiće 25 odsto preporučene dnevne količine vitamina C. Ako vas muče napadi gihta ili reumatoidnog artritisa, od velike vam pomoći je crveno grožđe, koje će ublažiti bol. Antioksidans bioflavonoid poznat kao kvercetin deluje s vitaminom C i stimuliše imuni sistem za borbu protiv infekcija i raznih upala.
Smokve
Smokve sadrže i do 80 odsto vode i imaju najvišu količinu prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. Od davnina se smatraju odličnim afrodizijakom. Odličan su izvor netopivih vlakana od većine voća, pa povoljno deluju na zdravlje debelog creva i pospešuju probavu.
Limun
Limun je veoma zdravo i lekovito voće koje treba konzumirati tokom cele godine, a to su znale i naše bake, pa su ga uvek imale u kući. To nije čudno, s obzirom na to da je jedan od najvećih riznica vitamina C, glavnog zaštitnika našeg imuniteta. Odličan je u čišćenju organizma od štetnih materija, izbacuje toksine, poboljšava zdravlje, a osim što ubrzava metabolizam i stvara osećaj sitosti, istovremeno jača umorno telo.
Jabuke
Stara izreka kaže: "Jedna jabuka na dan tera doktora iz kuće van." Koliko god mislili da su jabuke dosadne i obične, ne treba zaboraviti da nam one odlično čuvaju zdravlje, čak i olakšavaju disanje, a pomoću njih ćete metaboliymu pomoći da bolje radi i tako redovno ići u wc.
Cvekla
Ona se od davnina koristi za lečenje malokrvnosti. Uza sve to, nezaobilazna je namirnica koja podstiče probavu i rad jetre. Na 100 grama sadrži čak 2,5 grama vlakana, što je čini pogodnom za borbu protiv zatvora. Sigurna je za decu, a zbog bogatstva folata preporučuje se i trudnicama.
Kupus
Kupus je neizostavan deo svake zimnice, i ne bez razloga! Kiseli ili svež, bogat je vitaminom C, ali i probioticima bez kojih naša probava ne može. Naročito ih ima u kiselom kupusu, koji zaustavlja proliv, poboljšava imunitet, alergije, upale mokraćnih puteva, smanjuje holesterol, povišen krvni pritisak i stres.
Patlidžan
Patlidžan je veoma bogat izvor vlakana, posebno celuloze, koja je dobra za probavu, kao i vitamina B1, K, C, A i folne kiseline. Ono po čemu je ovo povrće poznato jeste antioksidans nasunin, koji se nalazi u njegovoj kori, a koji naše ćelije štiti od uništenja i sprečava izlučivanje viška gvožđa iz organizma. On takođe utiče na prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Sipajte ovo u zemlju i cveće će vam prelivati iz saksija: Najbolja zamena za kupovno đubrivo puna je hranljivih materija
Samo dva sastojka koje imate u kuhinji prelijte kiselom vodom i uskoro ćete biti iznenađeni time koliko vam brzo napreduju biljke na terasi i u dvorištu.

Kako pravilno orezati ružu kad precveta? Isecite je ovako i iz svakog starog izaćiće 10 novih cvetova
Saveti koje treba da zapamtite ako volite ruže i drugo cveće

Posadite 3 sadnice ove biljke uz paradajz i rađaće do besvesti: Baštovanski trik koji malo ko zna
Prema iskustvima biovrtlara na paradajz deluje kao prirodna zaštita

5 VRSTA NAJOTPORNIJEG BALKONSKOG CVEĆA: Cveta do proleća do jeseni, ne smeta mu vrućina!
Ima li šta lepše do balkona punog raznobojnog cveća? Ako i vi želite da napravite bajku na balkonu, naš savet su ove vrste cveća

Jod je spas za voće i povrće, ali i cveće: Samo 1 kap je u stanju da spreči trulenje, pepelnicu i gljivične infekcije biljke
Baštovani znaju da je jod nezaobilazan u baštovanskoj sezoni koja tek nastupa - od proleća do kasne jeseni. Evo kako se koristi za određene biljke
Komentari(0)