ŠTA JE ZDRAVO JESTI U SEPTEMBRU? Ovo je odličan period da polako počnete da se spremate za zimu i OJAČAJTE IMUNITET
Stara izreka kaže: "Jedna jabuka na dan tera doktora iz kuće van"

Jedan od razloga zašto volimo jesen leži i u predivnim jesenjim plodovima, koji su od velike pomoći u prevenciji zdravlja i jačanju imuniteta. Zato ih sada treba obavezno uvrstiti u jelovnik, konzumirajte ih sveže ili ih pripremajte na najrazličitije načine.
Kruška
Ova mirišljiva i ukusna voćka pravi je simbol jeseni, zato iskoristite sezonu i jedite ih sveže što češće. Izvor su vitamina C, K, B2, B3 i B6, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Za trudnice ili mame koje doje korisna informacija je da kruške sadrže folnu kiselinu. Svi vitamini i minerali koje sadrži čine čuda i za naš imunitet, a pošto uskoro počinje sezona prehlada i gripa, sada najviše treba jesti ovo voće.
Možda vas zanima:

Evo koje namirnice morate da jedete u novembru: Tada su najukusnije i najzdravije, kratko im traje sezona!
U ovo godišnje doba na raspolaganju nam je više kvane hrane, više kalorija, masti i proteina, koje je neophodno balansirati s povrćem

ZAŠTO JE DOBRO JESTI BUNDEVU? Ako ste na dijeti, OVO je namirnica koju morate imati u kuhinji
Bundeva je jedna od najkorisnijih namirnica i preporučuje se u svakodnevnoj ishrani
Možda vas zanima:

Evo koje namirnice morate da jedete u novembru: Tada su najukusnije i najzdravije, kratko im traje sezona!
U ovo godišnje doba na raspolaganju nam je više kvane hrane, više kalorija, masti i proteina, koje je neophodno balansirati s povrćem

ZAŠTO JE DOBRO JESTI BUNDEVU? Ako ste na dijeti, OVO je namirnica koju morate imati u kuhinji
Bundeva je jedna od najkorisnijih namirnica i preporučuje se u svakodnevnoj ishrani
Možda vas zanima:

Evo koje namirnice morate da jedete u novembru: Tada su najukusnije i najzdravije, kratko im traje sezona!
U ovo godišnje doba na raspolaganju nam je više kvane hrane, više kalorija, masti i proteina, koje je neophodno balansirati s povrćem

ZAŠTO JE DOBRO JESTI BUNDEVU? Ako ste na dijeti, OVO je namirnica koju morate imati u kuhinji
Bundeva je jedna od najkorisnijih namirnica i preporučuje se u svakodnevnoj ishrani
Grožde
Iako postoji više vrsta grožđa, koju god da odaberete, osvežićete telo i opskrbiti ga potrebnim vitaminima. Ove zdrave bobice obiluju vitaminom A, B6, B i folnom kiselinom, a 100 grama grožda zadovoljiće 25 odsto preporučene dnevne količine vitamina C. Ako vas muče napadi gihta ili reumatoidnog artritisa, od velike vam pomoći je crveno grožđe, koje će ublažiti bol. Antioksidans bioflavonoid poznat kao kvercetin deluje s vitaminom C i stimuliše imuni sistem za borbu protiv infekcija i raznih upala.
Smokve
Smokve sadrže i do 80 odsto vode i imaju najvišu količinu prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. Od davnina se smatraju odličnim afrodizijakom. Odličan su izvor netopivih vlakana od većine voća, pa povoljno deluju na zdravlje debelog creva i pospešuju probavu.
Limun
Limun je veoma zdravo i lekovito voće koje treba konzumirati tokom cele godine, a to su znale i naše bake, pa su ga uvek imale u kući. To nije čudno, s obzirom na to da je jedan od najvećih riznica vitamina C, glavnog zaštitnika našeg imuniteta. Odličan je u čišćenju organizma od štetnih materija, izbacuje toksine, poboljšava zdravlje, a osim što ubrzava metabolizam i stvara osećaj sitosti, istovremeno jača umorno telo.
Jabuke
Stara izreka kaže: "Jedna jabuka na dan tera doktora iz kuće van." Koliko god mislili da su jabuke dosadne i obične, ne treba zaboraviti da nam one odlično čuvaju zdravlje, čak i olakšavaju disanje, a pomoću njih ćete metaboliymu pomoći da bolje radi i tako redovno ići u wc.
Cvekla
Ona se od davnina koristi za lečenje malokrvnosti. Uza sve to, nezaobilazna je namirnica koja podstiče probavu i rad jetre. Na 100 grama sadrži čak 2,5 grama vlakana, što je čini pogodnom za borbu protiv zatvora. Sigurna je za decu, a zbog bogatstva folata preporučuje se i trudnicama.
Kupus
Kupus je neizostavan deo svake zimnice, i ne bez razloga! Kiseli ili svež, bogat je vitaminom C, ali i probioticima bez kojih naša probava ne može. Naročito ih ima u kiselom kupusu, koji zaustavlja proliv, poboljšava imunitet, alergije, upale mokraćnih puteva, smanjuje holesterol, povišen krvni pritisak i stres.
Patlidžan
Patlidžan je veoma bogat izvor vlakana, posebno celuloze, koja je dobra za probavu, kao i vitamina B1, K, C, A i folne kiseline. Ono po čemu je ovo povrće poznato jeste antioksidans nasunin, koji se nalazi u njegovoj kori, a koji naše ćelije štiti od uništenja i sprečava izlučivanje viška gvožđa iz organizma. On takođe utiče na prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Svetski magazin izdvojio 11 najboljih mesta za posetu u Srbiji: Raj su za oči i dušu, a ništa nije daleko!
Srbija je zemlja bogate istorije, netaknute prirode i živopisnih gradova

Počela je peta nedelja Vaskršnjeg posta - Gluvna: Tišina i molitva je sve ono što je važno tokom ovog vremena
Još dve nedelje su ostale do Vaskrsa, a vernici ove nedlje treba da utihnu, oslušnu sebe i sebi bliske ljude

Šta se seje i sadi u aprilu: Proleće je stiglo, vreme je za cveće!
Zvanično je stiglo proleće. Vreme je da se vratite baštovanstvu. Ovaj mesec u bašti možete da posejete: grašak, šargarepu, luk, salatu i praziluk. Rasadite blitvu, kupus, karfiol, kelerabu.

Koliko puta vernici treba da se pričeste tokom posta? Ovo je važno pravilo kojeg mnogi nisu svesni
Vaskršnji post se smatra najrigoroznijim, pa samim tim i najtežim. Olakšanje nastaje kada se vernik pričesti

PRAVILA PONAŠANJA U CRKVI: Šta predstavlja greh
Prema pisanju stranice manastira Jovanje, pravi smisao vaš odlazak u Crkvu imaće tek kada ispunite ovih 14 pravila.
Komentari(0)