ŠTA JE ZDRAVO JESTI U SEPTEMBRU? Ovo je odličan period da polako počnete da se spremate za zimu i OJAČAJTE IMUNITET
Stara izreka kaže: "Jedna jabuka na dan tera doktora iz kuće van"

Jedan od razloga zašto volimo jesen leži i u predivnim jesenjim plodovima, koji su od velike pomoći u prevenciji zdravlja i jačanju imuniteta. Zato ih sada treba obavezno uvrstiti u jelovnik, konzumirajte ih sveže ili ih pripremajte na najrazličitije načine.
Kruška
Ova mirišljiva i ukusna voćka pravi je simbol jeseni, zato iskoristite sezonu i jedite ih sveže što češće. Izvor su vitamina C, K, B2, B3 i B6, kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Za trudnice ili mame koje doje korisna informacija je da kruške sadrže folnu kiselinu. Svi vitamini i minerali koje sadrži čine čuda i za naš imunitet, a pošto uskoro počinje sezona prehlada i gripa, sada najviše treba jesti ovo voće.
Možda vas zanima:

Najpopularnija turistička destinacija u Srbiji: Svi traže sir, kajmak i rakiju, a najmanja gužva u septembru
Prirodne lepote, svež vazduh i bogata ponuda aktivnosti čine Zlatibor najpopularnijom turističkom destinacijom u Srbiji.

Otkrivamo 3 cveta koja obavezno treba posaditi u oktobru da biste imali najlepšu baštu na proleće
Oktobar je idealan trenutak da posadite prolećne lukovice i obezbedite cvetanje već od marta, bez mnogo cimanja na proleće
Možda vas zanima:

Najpopularnija turistička destinacija u Srbiji: Svi traže sir, kajmak i rakiju, a najmanja gužva u septembru
Prirodne lepote, svež vazduh i bogata ponuda aktivnosti čine Zlatibor najpopularnijom turističkom destinacijom u Srbiji.

Otkrivamo 3 cveta koja obavezno treba posaditi u oktobru da biste imali najlepšu baštu na proleće
Oktobar je idealan trenutak da posadite prolećne lukovice i obezbedite cvetanje već od marta, bez mnogo cimanja na proleće
Možda vas zanima:

Najpopularnija turistička destinacija u Srbiji: Svi traže sir, kajmak i rakiju, a najmanja gužva u septembru
Prirodne lepote, svež vazduh i bogata ponuda aktivnosti čine Zlatibor najpopularnijom turističkom destinacijom u Srbiji.

Otkrivamo 3 cveta koja obavezno treba posaditi u oktobru da biste imali najlepšu baštu na proleće
Oktobar je idealan trenutak da posadite prolećne lukovice i obezbedite cvetanje već od marta, bez mnogo cimanja na proleće
Grožde
Iako postoji više vrsta grožđa, koju god da odaberete, osvežićete telo i opskrbiti ga potrebnim vitaminima. Ove zdrave bobice obiluju vitaminom A, B6, B i folnom kiselinom, a 100 grama grožda zadovoljiće 25 odsto preporučene dnevne količine vitamina C. Ako vas muče napadi gihta ili reumatoidnog artritisa, od velike vam pomoći je crveno grožđe, koje će ublažiti bol. Antioksidans bioflavonoid poznat kao kvercetin deluje s vitaminom C i stimuliše imuni sistem za borbu protiv infekcija i raznih upala.
Smokve
Smokve sadrže i do 80 odsto vode i imaju najvišu količinu prirodnih šećera, pa su izuzetan izvor energije, a podstiču i rad mozga, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. Od davnina se smatraju odličnim afrodizijakom. Odličan su izvor netopivih vlakana od većine voća, pa povoljno deluju na zdravlje debelog creva i pospešuju probavu.
Limun
Limun je veoma zdravo i lekovito voće koje treba konzumirati tokom cele godine, a to su znale i naše bake, pa su ga uvek imale u kući. To nije čudno, s obzirom na to da je jedan od najvećih riznica vitamina C, glavnog zaštitnika našeg imuniteta. Odličan je u čišćenju organizma od štetnih materija, izbacuje toksine, poboljšava zdravlje, a osim što ubrzava metabolizam i stvara osećaj sitosti, istovremeno jača umorno telo.
Jabuke
Stara izreka kaže: "Jedna jabuka na dan tera doktora iz kuće van." Koliko god mislili da su jabuke dosadne i obične, ne treba zaboraviti da nam one odlično čuvaju zdravlje, čak i olakšavaju disanje, a pomoću njih ćete metaboliymu pomoći da bolje radi i tako redovno ići u wc.
Cvekla
Ona se od davnina koristi za lečenje malokrvnosti. Uza sve to, nezaobilazna je namirnica koja podstiče probavu i rad jetre. Na 100 grama sadrži čak 2,5 grama vlakana, što je čini pogodnom za borbu protiv zatvora. Sigurna je za decu, a zbog bogatstva folata preporučuje se i trudnicama.
Kupus
Kupus je neizostavan deo svake zimnice, i ne bez razloga! Kiseli ili svež, bogat je vitaminom C, ali i probioticima bez kojih naša probava ne može. Naročito ih ima u kiselom kupusu, koji zaustavlja proliv, poboljšava imunitet, alergije, upale mokraćnih puteva, smanjuje holesterol, povišen krvni pritisak i stres.
Patlidžan
Patlidžan je veoma bogat izvor vlakana, posebno celuloze, koja je dobra za probavu, kao i vitamina B1, K, C, A i folne kiseline. Ono po čemu je ovo povrće poznato jeste antioksidans nasunin, koji se nalazi u njegovoj kori, a koji naše ćelije štiti od uništenja i sprečava izlučivanje viška gvožđa iz organizma. On takođe utiče na prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Ova deonica spojiće poznatu srpsku luku sa prestonicom: Izgradnja Dunavskog koridora ubrzaće i učiniti bezbednijim put do Kladova
Opština Kladovo poslednjih godina postaje sve popularnija i prepoznatljivija na turističkoj mapi Srbije i regiona, a od sledeće letnje sezone do ove destinacije stizaće se mnogo lakše i brže.

Od državnog službenika do najpoznatijeg užičkog berberina: Nemanja napustio siguran posao i postao mladi preduzetnik
Ovo je njegova poruka za sve koji žele isto

DA LI TRGOVCI BRIŠU DATUME NA PROIZVODIMA I STAVLJAJU NOVE? Evo šta da radite ako SUMNJATE da je HRANA POKVARENA!
Ako niste sigurni da meso, jaja ili mlečni proizvodi nisu sveži ili su pokvareni, jer su promenili boju, postali sluzavi ili imaju čudan miris i ukus, obavezno prijavite inspekciji

Danas slavimo Srđevdan! Jednu stvar danas nikako ne radite!
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetim mučenicima Sergiju i Vakhu, u narodu poznatiji kao Srđevdan.

Sutra slavimo Srđevdan! Veruje se da na ovaj dan 1 stvar nikako ne smete da radite, strog običaj kaže da inače...
Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra slave krsnu slavu posvećenu Svetim mučenicima Sergiju i Vakhu
Komentari(0)