Recept starih domaćica iz Futoga za kiseljenje kupusa: Ovako će vam zimnica trajati dugo, a postoji i caka sa solju

Teodora Tojagić

19:00

Aktuelno 0

Stanovnici Futoga već stotinama godina neguju i čuvаju od uništenjа seme svog nаdaleko poznatog proizvoda – futoškog kupusa

kupus
Shutterstock

Stanovnici Futoga već stotinama godina neguju i čuvаju od uništenjа seme svog nаdaleko poznatog proizvoda – futoškog kupusa. Posebna sorta razlikuje se od svih ostalih, a meštani ove vojvođanske varošice kažu da je najbolji na svetu.

Futoški kupus gaje i Slobodanka i Nikola Rončević. Počeli su sa četiri jutra, koja su nasledili od Nikolinih roditelja, da bi posle nekoliko decenija napornog rada, svoje gazdinstvo proširili na 12 jutara.

Slobodanka nam je otkrila i zašto se futoški kupus toliko razlikuje od svih ostalih sorti.

Možda vas zanima:

kupus

ZDRAVLJE NA TANJIRU Kupus, evo zašto treba često konzumirati omiljeno srpsko jelo

Zanimljivosti

20:00

22 avgust, 2024

Kupus, povrće koje često koristimo u srpskoj kuhinji, izuzetno je zdrav. Ovaj jednostavni list može postati vaš najbolji saveznik u borbi protiv različitih zdravstvenih tegoba. Bilo da ga konzumirate u vidu ukusnog obroka, salate ili koristite spolja, kao obloge za različite probleme, kupus nudi širok spektar blagotvornih svojstava koja mogu značajno poboljšati vaše zdravlje.

Možda vas zanima:

kupus

ZDRAVLJE NA TANJIRU Kupus, evo zašto treba često konzumirati omiljeno srpsko jelo

Zanimljivosti

20:00

22 avgust, 2024

Kupus, povrće koje često koristimo u srpskoj kuhinji, izuzetno je zdrav. Ovaj jednostavni list može postati vaš najbolji saveznik u borbi protiv različitih zdravstvenih tegoba. Bilo da ga konzumirate u vidu ukusnog obroka, salate ili koristite spolja, kao obloge za različite probleme, kupus nudi širok spektar blagotvornih svojstava koja mogu značajno poboljšati vaše zdravlje.

Možda vas zanima:

kupus

ZDRAVLJE NA TANJIRU Kupus, evo zašto treba često konzumirati omiljeno srpsko jelo

Zanimljivosti

20:00

22 avgust, 2024

Kupus, povrće koje često koristimo u srpskoj kuhinji, izuzetno je zdrav. Ovaj jednostavni list može postati vaš najbolji saveznik u borbi protiv različitih zdravstvenih tegoba. Bilo da ga konzumirate u vidu ukusnog obroka, salate ili koristite spolja, kao obloge za različite probleme, kupus nudi širok spektar blagotvornih svojstava koja mogu značajno poboljšati vaše zdravlje.

– Mekan je, manji je i ne prelazi tri kilograma. Ima manji koren, listovi su manji, savitljiviji i mnogo je slađi i ukusniji. Osim toga, na preseku proredi između listova su mnogo manji, pa se naš tri puta brže ukiseli od hibridnih sorti kupusa – rekla je Slobodanka za Blic ženu.

Slobodanka nam je otkrila tajnu kako ona kiseli kupus.

– Ljudi obično količinu soli određuju prema količini kupusa, a to je greška. Procenat soli zavisi od veličine bureta, pa na bure od 100 litara ide tri procenta soli, što je oko tri kilograma. Kupus se zatim naliva vodom da ogrezne, bure se dobro zatvara i za tri nedelje imate najukusniju i najbolju zimnicu.

(Blic)

Živkovića vrelo

Izgrađena u doba kraljevine, ovo je jedna od najstarijih fabrika vode u Srbiji: Sa Živkovića vrela Užičani i posle devet decenija dobijaju pijaću vodu - "penzija" se ne nazire

Aktuelno

16:00

9 novembar, 2025

U brdima iznad Užica, još za vreme kraljevine, 1938. godine izgrađena je fabrika vode Živkovića vrelo na Jelića Polju koja do današnjih dana gasi žeđ meštana grada na Đetinji. Posle skoro devet decenija, ovaj izvor je i dalje u funkciji, a njegova „penzija“ se po svemu sudeći još uvek ne nazire.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading