SELO U SRBIJI JEDINSTVENO U CELOM SVETU Priča o najneobičnijem mestu od kamena na Staroj planini!

14:00

Turizam 0

Zanimljiva i nesvakidašnja priča o Gostuši prešla je granice Srbije i privukla pažnju stručnjaka širom sveta

Selo
Printscreen/Youtube

Pred vama je jedinstvena ambijentalna celina koja predstavlja zaštićeno bogatstvo Srbije. Upoznajte kameno selo pod imenom Gostuša!Reč je o selu na obroncima Stare planine čija će vas priča potpuno fascinirati!

Selo Gostuša ili Kameno selo nalazi se na 700 metara nadmorske visine i predstavlja deo Parka prirode Stara planina. Specifičnost neobičnog mesta koje krasi istočnu Srbiju je jedinstvena arhitektura koja je sačuvana u svom autentičnom stanju.

Selo Printscreen/Youtube
 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zanimljiva i nesvakidašnja priča o Gostuši prešla je granice Srbije i privukla pažnju stručnjaka širom sveta.

Razlog leži u kućama građenim od kamena, blata i drugih prirodnih materijala koje su stanovnici pronalazili u okolini Stare planine. Naravno, tu je i činjenica da se ne radi o jednoj, dve ili tri kuće. Radi se o čitavom selu u kojem je nekada živelo oko 1.500 stanovnika, a danas svega stotinak. Zbog toga ovo staroplaninsko selo predstavlja jedinstvenu ambijentalnu celinu i prirodni i kulturno-istorijski spomenik na čijoj zaštiti, istraživanju i promociji se radi nekoliko godina unazad. 

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading