RUDNIK ZLATA, OSVETLJENJE PRE BEOGRADA Srpska planina koja je dobila ime po životinji krije veliki broj neobičnih priča (VIDEO)

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

U periodu pre Prvog svetskog rata su francuski koncesionari baš na toj planini vodili rudnik zlata.

RUDNIK ZLATA, OSVETLJENJE PRE BEOGRADA Srpska planina koja je dobila ime po životinji krije veliki broj neobičnih priča (VIDEO)
Shutterstock

 

U samom srcu planinskog venca nadomak Valjeva nalazi se planina interesantnog naziva. Kažu, podseća na medveda, pa su joj nadenuli naziv Medvednik, mada postoje i druga tumačenja.

Najviši i istoimeni vrh ove planine nalazi se na 1.247 metara nadmorske visine. U istočnom delu planine, na nadmorskoj visini od 1.241 metar, nalazi se i Natin vrh.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U periodu pre Prvog svetskog rata su francuski koncesionari baš na toj planini vodili rudnik zlata. Grad koji je tu postojao, prema svedočenju meštana, imao je mnogo pre srpske prestonice i električno osvetljenje.

Medvednik je od Valjeva udaljen oko 30 kilometara.

Zanimljive priče o nazivu Medvednika

Iako se najčešće može čuti da je planina Medvednik tako nazvana zbog svog oblika jer posmatrana iz daljine podseća na medeveda koji odmara, postoje još dve teorije o nazivu, ističe „Wikipedia“.

Prema jednoj od njih, sve ono što su meštani sela u okolini ove planine proizvodili, a najpre jagnjeće meso, sir i kajmak, bilo je toliko ukusno, da se često pominjalo da je „ukusno kao med“, pa otuda i naziv.

Treća teorija o nazivu Medvednika vezuje se opet za medvede. Prema njoj, upravo su medvedi, koji su ranije obitavali na ovoj planini, za takav naziv planine zaslužni.

Najupečatljivija Valjevska planina

Zbog svoj neobičnog oblika, Medvednik važi za najinteresantniju među Valjevskim planinama.

Do planine se stiže na više načina. Najduže opcije su preko planine Jablanik i iz sela Drenajić, navodi „Planine.net“.

Jedna od opcija je i preko Debelog brda, makadamskim putem do planinarskog doma „Krušik“. Staze koje vode od tog planinarskog doma do vrha Medvednika su propisno obeležene.

Na putu ka vrhu prolazi se pored izvora planinske vode, poznatog kao Kedina voda. Na njemu se nalazi i spomen-ploča ove „lovačke česme“, na kojoj je navedeno da ju je 1987. godine podigla grupa lovaca iz Valjeva.

arilje

FANTASTIČAN PRIZOR Stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi!

Turizam

16:00

21 maj, 2024

Arilje - Da Srbija i te kako može biti pravi raj za planinare, a da su zanimljive rute skrivene u svakom delu naše zemlje na najbolji način pokazala je velika planinarska akcija održana na ruti između dva ariljska sela Dobrače i Brekovo. Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić rekao je da iako ova akcija nije u planu Planinarskog saveza Srbije, kao da jeste, jer su se okupili predstvanici brojnih društava i iz Srbije i iz okoline.

Zlatar

BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

Turizam

20:00

20 maj, 2024

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Komentari(0)

Loading