MESTA SA KOJIH SE PRUŽA NAJLEPŠI POGLED Ovih 5 vidikovaca obavezno morate posetiti ovog leta (FOTO)

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

Vidikovci Srbije su mesta sa predivnim pogledima na okolnu prirodu i mogu se naći u svim delovima naše zemlje.

MESTA SA KOJIH SE PRUŽA NAJLEPŠI POGLED Ovih 5 vidikovaca obavezno morate posetiti ovog leta (FOTO)
Shutterstock

 

Mnogi posetioci naše zemlje kažu da je Srbija zemlja izuzetne lepote.

Ta lepota koju je priroda nesebično podelila sa nama, mesto je gde ćemo uživati sa svojom porodicom i prijateljima. A zašto ovog leta ne bismo posetili neke od najlepših vidikovaca u Srbiji?

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Vidikovci Srbije su mesta sa predivnim pogledima na okolnu prirodu i mogu se naći u svim delovima naše zemlje. Na svakoj planini u Srbiji postoji bar jedan vidikovac nestvarne lepote, sa kojeg se pružaju pogledi na okolne planine, ravnice, jezera ili kanjone.

Mi smo odabrali pet najlepših koji bi mogli da vam budu odličan predlog da vruće leto provedete u našoj lepoj zemlji:

Kablar planina

Do vrha Kablara se može doći preko nekoliko staza, od lakih do čuvene "jedinice" koja važi za najtežu u ovim krajevima.

Iskusni planinari koji se penju stazom broj 1, proćiće pored isposnice Svetog Save, male crkve skrivene u steni. Ova crkvica poznata je i pod imenom Savina voda. Prema legendi Sveti Sava je na ovom mestu živeo kao isposnik. Kada se pomolio za vodu, iz stene je zaista potekao mlaz vode. A žitelji kažu da svake godine na Ognjenu Mariju iz stene teče voda koja je dobra za oči, a mnogi koji su posetili ovu malenu crkvu kažu da su videli trag vode u steni.

 

 

Sve staze su dobro obeležene a do vidikovca Kablar (885 m) stiže se strmom stazom, koja je samo naizgled laka, pa bi se trebalo malo pripremiti. Sa vrha Kablara proteže se pogled na celu Ovčarsko-Kablarsku klisuru.Ovo je takođe mesto na kome postoji veliki broj manastira, pa je po njihovom broju ovaj kraj odmah iza Fruške gore i njenih manastira.

Planina Stol, Bor

Vidikovac u Istočnoj Srbiji, koji se sa pravom može svrstati među najlepše u našoj zemlji, udaljen je oko 20 kilometara od grada Bora. Kolima ili drugim prevoznim sredstvima moguće je doći samo do podnožja planine, iz pravca Krivelja, Bučja ili Donje Bele Reke i Luke. A do planinarskog doma i podnožja vrha Stola može se stići samo terenskim vozilom ili pešačenjem. U proseku, uspon traje do 4 sata a posetioci kažu da je vredan svakog napora.

 

 

Vrh planine Stol nalazi se na 1.155 metara nadmorske visine. Zaravnjeni vrhovi i strme litice odlične su za planinarenje i ekstremne sportove kao što je paraglajding, a šire područje je zanimljivo za pešačke i biciklističke ture. A pogled na šumu, cvetne livade i krečnjačke forme daju planini veličanstven izgled.

Ploče, Đerdap

Vidikovac Ploče je jedan od najlepših bisera istočne Srbije. Nalazi se pod najvišim vrhom planine Miroč, Velikim Štrbcem, na nadmorskoj visini od 355 metara. Sa mesta zvanog Pecka bara na 89 m nadmorske visine kreće šumski put za Ploče, krečnjačku zaravan pod Velikim Štrpcem. Do Ploča vodi pešačka staza. Ovaj vidikovac je smešten iznad klisure Mali kazan i pripada Nacionalnom parku Đerdap. Sa tri vidikovca na nadmorskoj visini 355 m pruža se jedinstven pogled na Dunav i kazanske virove iz ptičije perspektive.

Takođe, sa ovog vidikovca se može videti i Trajanova tabla. Trajanova tabla je latinski natpis na steni iznad Đerdapske klisure, posvećen rimskom caru Trajanu.

MESTA SA KOJIH SE PRUŽA NAJLEPŠI POGLED Ovih 5 vidikovaca obavezno morate posetiti ovog leta (FOTO) Shutterstock/Veliki Štrbac
 

Ovo područje je bogato endemičnom florom, zbog specifične klime, a na samo nekoliko stotina metara od vidikovca, nalazi se "Vizitorski centar Ploče", koji prikazuje floru, faunu i narodnu tradiciju ovog kraja.

Vrh Šiljak, Rtanj

Rtanj privlači pažnju ne samo zbog predela koji je okružuju, već i zbog oblika. Planina se naglo diže iz ravnice u obliku trapeza, široko i masivno, dok se pri vrhu sužava skoro pravilnom kupom. Iz tog razloga postoji verovanje da je planina Rtanj zapravo piramida, i predstavlja prirodni fenomen. Takođe može pohvaliti jednim od najlepših vidikovaca u zemlji.

Južna strana planine poseduje blage padove, kao i visoravan koja se spušta ka Sokobanji, dok je severna strana bogata šumama i pašnjacima, sa velikim brojem izvora pitke vode. A ovde je bilo smešteno i lovište koje se prostiralo na čak 6.368 hektara. Vrh Rtnja zove se Šiljak i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.565 metara. Na njemu se nalazi pravoslavni krst, pa se u poslednjih par godina ovo mesto naziva i "krst na Rtnju".

MESTA SA KOJIH SE PRUŽA NAJLEPŠI POGLED Ovih 5 vidikovaca obavezno morate posetiti ovog leta (FOTO) Shutterstock
 

Osim vrha Šiljak, koji je najviši vrh Rtnja, poznati su i Preslo (1.405 metara) i Kusak (1.380 metara nadmorske visine). Pored njih, planina Rtanj poseduje još preko 20 vrhova, od kojih većina ne prelazi 1.000 metara nadmorske visine.

Vidikovac Kozji kamen

Vidikovac iznad Zavojskog jezera, nalazi se na 1.181 metara nadmorske visine. Do Kozjeg kamena se može stići iz pravca Pirota, od koga je udaljen oko 20 kilometara. Na samom vrhu planine posetioca očekuje letnjikovac, mesto za roštilj i najvažnije - nestvaran pogled za pamćenjea do njega vodi planinska staza, koja nije zahtevna, pa je lako mogu savladati i rekreativci. Uspon nije veliki, a staza je 3,5 kilometara duga i mnogi kažu da se lako može savladati.

MESTA SA KOJIH SE PRUŽA NAJLEPŠI POGLED Ovih 5 vidikovaca obavezno morate posetiti ovog leta (FOTO) Printscreen/Youtube
 

Pogled na Zavojsko jezero i njegove prelepe meandre, mnoge podseća na meandre Uvca. Pored jezera, pogled se pruža i na reku Visočicu, koja meandrira do ulivanja u jezero. Dalje u okolini mogu se videti Stara planina i neki od njenih vrhova: Midžor, Kopren, Tri Čuke i Babin zub.

Komentari(0)

Loading