MESTO KOJE ODIŠE ZDRAVLJEM, KULTUROM I LEGENDAMA U ovoj banji nastala je jedna od najlepših ljubavih pesama u Srbiji

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Ovo mesto odiše pričama, legendama, kao i magijama njenih voda, a dragulj je kojim se ponosi čitava zemlja.

MESTO KOJE ODIŠE ZDRAVLJEM, KULTUROM I LEGENDAMA U ovoj banji nastala je jedna od najlepših ljubavih pesama u Srbiji
Shutterstock

 

Vrnjačka Banja od davnina je poznata po lekovitim izvorima i raskošnoj prirodi.

Smatra se da je ova banja bila popularna još u doba Rimljana koji su uživali u blagodatima njenih termalnih voda, a istorijat banje prate mnoge legende. Naime, jedna od tih legendi kaže da su za vreme turske vladavine begovi i spahije dolazili u ovu banju radi odmora, a da ih je naš narod usluživao. To je, po legendi, doprinelo zatrpavanju mnogih izvora iz revolta.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Vrnjačka Banja dobila je ime po seoskom području na kom se nalazila. Posle Drugog svetskog rata menja se struktura posetilaca, pa elitnu klasu zamenjuju pacijenti kojima je potrebno lečenje.

U Vrnjcima postoji sedam izvora mineralne vode, a u terapeutske svrhe koriste se četiri.

Osim lekovitih voda i prelepe prirode, Vrnjačku Banju krase brojne turističke atrakcije. Zbog velikog broja znamenitih ličnosti koje su je posećivale, Vrnjačka Banja ima veliki broj spomenika i kulturnih objekata.

Legenda o mostu

MESTO KOJE ODIŠE ZDRAVLJEM, KULTUROM I LEGENDAMA U ovoj banji nastala je jedna od najlepših ljubavih pesama u Srbiji Shutterstock
 

Most ljubavi jedna je od turističkih atrakcija Vrnjačke Banje. Datira još od vremena pre Prvog svetskog rata i govori o nesrećnoj ljubavi oficira Relje i učiteljice Nade.

Naime, oni su se sastajali na današnjem Mostu ljubavi. Ovaj most je mesto na kom devojke koje žele da sačuvaju svoju ljubav dolaze i kače katance na kojima ispisuju svoje ime i ime svog voljenog, a ključeve po običaju bacaju u reku.

Ovaj običaj ostao je kao  uspomena na nesrećnu Nadu koju je Relja ostavio jer se tokom rata zaljubio u Grkinju. Po legendi, Nada je umrla od tuge i bola za svojim oficirom.

Ova priča inspirisala je Desanku Maksimović da napiše jednu od naših najlepših ljubavnih pesama "Molitva za ljubav".

Danas Vrnjačka Banja važi za najposećeniju banju i s pravom nosi epitet kraljice balneološkog turizma u Srbiji. Svake godine u leto je domaćin Vrnjačkog karnevala, kao i "Love Festa" koji stoji rame uz rame sa velikim muzičkim festivalima širom sveta.

Ovo mesto odiše pričama, legendama, kao i magijama njenih voda, a dragulj je kojim se ponosi čitava zemlja.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading