LEPOTE SRBIJE U VRNJAČKOJ BANJI Kraljica banjskog turizma kao najomiljenija destinacija u Srbiji (FOTO+VIDEO) (PRVI DEO)

J. K.

18:15

Turizam 0

Provedite savršen odmor u jednoj od najčuvenijih turističkih destinacija u Srbiji, prenosimo vam najelpše priče i najzanimljivije turističke atrakcije koje nudi kraljica banjskog turizma!

LEPOTE SRBIJE U VRNJAČKOJ BANJI Kraljica banjskog turizma kao najomiljenija destinacija u Srbiji (FOTO+VIDEO) (PRVI DEO)
Shutterstock

 

Vrnjačka Banja je prostor koji vam može ponuditi mnoštvo turističkih atrakcija i pogodnosti, zbog čega već dugi niz godina nosi titulu omiljene destinacije kako domaćih, tako i stranih turista. U ovom tekstu pokazaćemo vam zašto je to Vrnjačka Banja jedna od najpopularnijih destinacija u Srbiji i prikazati neke od znamenitosti ovog predivnog mesta. 

Banjsko jezgro sagradili su ugledni ljudi Kruševca, Kraljeva i Trstenika. Oni su se udružili i osnovali Osnovatelno fundatorsko društvo kiselo vruće vode u Vrnjcima 1868. godine. Otkupili su zemljište na kom su se nalazili izvori lekovite vode, koje je do tada bilo u rukama seoskih gazda i sagradili prve objekte.

Možda vas zanima:

Samo ime Vrnjačka Banja je dobila po selu na čijem ataru se nalazila. Samo godinu dana posle ulaganja Društva kiselo vruće vode, banjsko jezgro je postalo veoma popularno.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Vrnjačka Banja ima veoma dugu lečilišnu tradiciju. Na Vrnjačkom toplom mineralnom izvoru u vremenu od II do IV veka Rimljani su izgradili svoje lecilište i oporavilište AQUAE ORCINAE. O tome nam svedoče arheološki nalazi u užem jezgru rimske banje, odnosno bazen za kupanje, rimski izvor tople mineralne vode (Fons Romanus) i mnoštvo kovanog novca koji je iz kultnih motiva ostavljen u lekoviti izvor. 

Prvi banjski lekar u modernoj istoriji bio je Josif Pančić. Po njegovim savetima vodom iz Vrnjaca lečio se i Pavle Mutavdžić, zahvaljujući kojem je otpočeo razvoj i gradnja prvih banjskih objekata.

Sedam izvora mineralne vode nalazi se na području banje: Topla voda, Snežnik, Slatina, Jezero, Beli izvor, Borjak i Vrnjačko vrelo. Među njima nalaze se izvori i tople i hladne vode. Za lečenje se koriste Topla voda, Snežnik, Slatina i Jezero. Dve vode se i flaširaju kao stone mineralne vode.

Osim zdravstvenog turizma, Vrnjačka Banja je čuvena i po drugim zanimljivostima. Kako je naseljena od vremena praistorije brojni spomenici kulture i ranijih civilizacija krase ovu kraljicu banja. 

Pored zamka Belimarković, Muzeja Banjskog turizma i mnogih drugih atrakcija o kojima će biti reč u drugom delu, Banju krase i parkvi neverovatne lepote, koji se prostiru na neverovatnih 70 hektara. Najzanimljiviji je svakako Japanki vrt, u kom možete pronaći različite vrste biljaka ali i zanimljivog sadržaja za decu. U tom parku smešten je lavirint

Tokom leta u Vrnjačkoj Banji možete uživati u kvalitetnim manifestacijama i festivalima kulture, muzike i dobre zabave. Najpoznatiji su: "Lovefest", "Karneval", "Festival filmskog scenarija", "Dani Danila Bate Stojkovića" i mnogi drugi. 

LEPOTE SRBIJE U VRNJAČKOJ BANJI Kraljica banjskog turizma kao najomiljenija destinacija u Srbiji (FOTO+VIDEO) (PRVI DEO) Shutterstock
 

Jedan od pečata Vrnjačke Banje svakako su mostovi, od kojih su najpoznatiji Most ljubavi, Filmski most, Matematički most i most Daljinar

Most ljubavi krije neverovatnu priču

U osvit Prvog svetskog rata, dok još rat ni slutili nisu, zavoleli su se učiteljica Nada i srpski oficir Relja. Zavoleli se i jedno drugom obećali. Bila je to ljubav o kojoj su svi pričali, koja je plenila pažnju svih Vrnjčana. Ali, došao je rat sa svim užasima koje sobom nosi, srpski-oficir Relja odlazi u Grčku na ratište. Odlazi da se više nikad ne vrati, zbog prelepe Grkinje u koju se zaljubljuje te raskida zaruke sa Nadom. O njegovoj daljoj sudbi legenda ne kazuje ništa, ali zato Nadinu sudbinu zna svaki Banjčanin. Zbog prevelike tuge ona svakim danom kopni i naposletku umire, mlada i nesrećna.

Devojke potrešene Nadinom sudbinom, u želji da sačuvaju svoju ljubav, na katance ispisuju svoja imena i imena svojih dragana i vezuju za ogradu mosta koji je bio omiljeno sastajalište Nade i Relje a ključeve simbolično bacaju u reku. 

Komentari(0)

Loading