Srpska Mona Liza 2 veka starija od Da Vinčijeve! Najlepša freska na svetu nalazi se u manastiru Sopoćani (VIDEO)

Lepote Srbije

10:00

Turizam 0

Freska apostola Filipa kao preteča italijanskih dela poznata je pod nazivom Lepi Jovan.

Srpska Mona Liza 2 veka starija od Da Vinčijeve! Najlepša freska na svetu nalazi se u manastiru Sopoćani (VIDEO)
vikipedija/Sopoćani

Remek-delo srednjevekovnde umetnosti, manastir Sopoćani, zajedno sa Starim Rasom prvo je istorijsko nasleđe koje se našlo na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine od 1979. godine.

Nedaleko od izvora reke Raške u blizini Novog Pazara manastir Sopoćane je podtigao kralj Stefan Uroš I oko 1265. godine po ugledu na vizantiju, kao porodični mauzolej.

Sama crkva manastira posvećena je Svetoj Trojici, a manastir je dobio naziv po slovenskoj reči “sopot”, što znači izvor.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

vikipedija/Sopoćani

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Uroševa želja da manastir bude porodični mauzolej nikada nije zaživela. Ni sam kralj nije u njemu bio sahranjen nakon smrti, ipak, u njega je prvo položena kraljeva majka, Ana Dandolo, mletačka princeza i prva srpska kraljica.

Freskopis manastira do danas se ubraja u najlepše na svetu.

O freskopiscima Sopaćana malo se zna, a do danas njihov rad spada u sam vrh srednjevekovnog zidnog slikarstva .

Poznato je da je kralj Uroš I unajmio najbolje umetnike tog vremena, koji su u Srbiju stigli iz Carigrada.

vikipedija/Stefan Uroš I, Sopoćani
 

Iako vreme nastanka manastira nije precizno poznato, jer je natpis na prstenu tambura kubeta u kome je bilo utisnuto vreme gradnje oštećen, smatra se da je oslikan između 1272. i 1276. godine.

Manastirski freskopis spada među najlepše u Evropi, a neke od najpoznatijih fresaka su: Arhijereji se klanjaju Hristu Agnecu, Uspenje Presvete Bogorodice, prikaz mladih kraljeva Dragutina i Milutina, Sveti Apostol Filip…

Mona Liza dva veka pre Mona Lize

Freska Svetog apostola Filipa na zapadu prozvana “Mona Liza pre Mona Lize” jedna je od najintrigantnijih umetničkih dela na svetu. Nastala čak dva veka pre Mona Lize Leonarda da Vinčija, a u narodu je bila poznata i pod nazivom Lepi Jovan.

Spušteni pogled i tajanstvene sopoćanske oči koje te prate gde god da se pomeriš već skoro osamsto godina odolevaju vremenu i surovim istorijskim događajima, a posetioce manastira ostavljaju bez daha.

Dvesta godina bez krova

U vreme Velike seobe Srba 1690. godine, stadao je i manastir Sopoćani. Pljačkajući po Srbiji, Turci su sa velelepnog manastira skinuli krov, a zub vremena urušio je i kupolu. Ipak freske su delom preživele, a manastir je obnovljen početkom 20. veka.

Kako doći od Beograda do manastira Sopoćani, pogledajte na sledećoj mapi:

Izvor: Opanak

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading