PROLOM BANJA Čudotvoran spoj lekovite vode, domaće kuhinje, istorije i interesantne legende o okamenjenim svatovima

18:00

Turizam 0

Kraj koji je uspeo da očuva tradicionalnu kuhinju, bogat je kulturalnim nasleđem, a ne oskudeva u legendama

PROLOM BANJA Čudotvoran spoj lekovite vode, domaće kuhinje, istorije i interesantne legende o okamenjenim svatovima
Printscreen/Instagram

Toplički kraj, zbog svoje burne istorije, bogat je spomenicima kulture, crkvama i manastirima. Ni priroda nije štedela kada mu je darivala lepote. Kao retko gde na svetu, u skoro jednakom trouglu nalaze se tri banje, poznate po lekovitim vodama. Najčuvenija je Prolom banja.

Pod skute Radana i Sokolovice, u predelima netaknute prirode, na nadmorskoj visini od 550 metara, svila se Prolom banja. Umivaju je brzaci Prolomske reke, koja se uliva u Kosanicu i Toplicu.

Toplica je dobila ime po termomineralnim izvorima u čijim su blagodetima uživali i stari Rimljani. Samo na području opštine Kuršumlija nalaze se tri banje: Prolom, Lukovska i Kuršumlijska, koje su osim zdravstvenog, razvile i rekreativni turizam.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Moć njenih voda da isceljuju i leče, poznavale su najstarije civilizacije koje su nastanjivale te krajeve, a danas to potvrđuju savremena istraživanja koja ih svrstavaju u izuzetno retke.

Ovaj kraj bogat je i kulturnim nasleđem. Kuršumlija je prva prestonica Nemanjića, u kojoj je Stefan Nemanja izgradio svoje prve zadužbine – manastire Svetog Nikole i Presvete Bogorodice.

Posebnu atrakciju u samoj Banji predstavlja Crkva preobraženja Gospodnjeg. Na samo dva i po kilometra nalazi se i jedina crkva-brvnara u Toplici, Lazarica, posvećena knezu Lazaru, čija se vojska ovde pričestila pred boj na Kosovu.

Magiju i mističnost čitavom kraju daju legende koje su ispredane oko svega čime se priroda ovde poigrala. Najčuvenija je ona o okamenjenim svatovima, koje danas predstavljaju kamene figure prirodnog fenomena Đavolja varoš. Dostupna su i brojna arheološka nalazišta.

Toplički kraj očuvao je i tradicionalno dobru kuhinju, u čijim specijalitetima, spremljenim ispod sača, poput pite rednice, telećeg i jagnjećeg pečenja, uživaju gosti.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading