BISER JUGA SRBIJE Banja u našoj zemlji idealna za porodični odmor i relaksaciju (FOTO)

Lepote Srbije

12:00

Turizam 0

Osim turističkih sadržaja, ova banja i njena okolina se mogu pohvaliti važnim kulturno-istorijskim spomenicima i očuvanjem tradicionalnih obeležja koja ovaj prostor čine prepoznatljivim.

BISER JUGA SRBIJE Banja u našoj zemlji idealna za porodični odmor i relaksaciju (FOTO)
vikipedija/Prolom banja

 

Prolom banja je jedna od najmlađih banja Srbije, njen intenzivan razvoj započeo nakon Drugog svetskog rata, tačnije 1961. godine, kada je zemljište sa termalnim izvorima došlo u ruke "Planinke" iz Kuršumlije.

Prolom banja je turistički biser južne Srbije. Nalazi se na severozapadnim padinama planine Radan, na nadmorskoj visini od 717 metara. Pripada Topličkom okrugu, opštini Kuršumlija, od koje je udaljena 23,1 kilometar.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Osim turističkih sadržaja, Prolom banja i njena okolina se mogu pohvaliti važnim kulturno-istorijskim spomenicima i očuvanjem tradicionalnih obeležja koja ovaj prostor čine prepoznatljivim.

Istorija Prolom banje

Prolom banja i osobine lekovitih voda se pominju u novinama 1940. godine kada se navodi broj od oko 2000 posetilaca godišnje. Od 1956. godine broj gostiju se znatno povećava, a od 1961. godine organizaciju prihvata i lečenja gostiju preuzima Planinka iz Kuršumlije. Hotel Radan podignut je 1968. godine i imao je 28 ležajeva. Sada je hotel opremljen savremenom opremom za smeštaj, dijagnostiku, lečenje, terapiju i rekreaciju. Pored hotela sa restoranom, u banji postoji veći broj kuća sa privatnim smeštajem za goste, nekoliko prodavnica mešovite robe i više restorana.

BISER JUGA SRBIJE Banja u našoj zemlji idealna za porodični odmor i relaksaciju (FOTO) Printscreen/Instagram
 

Prolom banja kao lečilište

Prolom banja je poznata ne samo kao lečilište već i kao mesto za: rehabilitaciju, rekreaciju, odmor i kongresni turizam.

Prema zvaničnim podacima prolom voda se koristi za lečenje:

bolesti bubrega i mokraćnih puteva,
bolesti organa za varenje,
bolesti kože,
bolesti krvnih sudova,
vanzglobnog reumatizma.

Ranije su posetioci Prolom banje koristili blato iz okoline lekovitih izvora i njime mazali delove tela radi lečenja reumatskih i kožnih bolesti. Danas se lekovito blato dobija mešanjem lekovite vode sa zemljom iz okoline termalnog (lekovitog) izvora Pupavci. Ovo blato se koristi u blatnim kadama za lečenje: kožnih bolesti, bolesti krvnih sudova, reumatskih oboljenja i nekih oboljenja prostate.

BISER JUGA SRBIJE Banja u našoj zemlji idealna za porodični odmor i relaksaciju (FOTO) Printscreen
 

Aktivnosti za turiste

- Crkva brvnara Lazarica udaljena 2,5 km od hotela Radan. Zvanično ime crkve je Hram Svetog vaskrsenja Lazara i posvećena je knezu Lazaru.

- Crkva Svete Petke udaljena je svega 1,5 km od Prolom banje. Za ovu crkvu vezuje se narodno verovanje koje kaže da se platnom nekoliko puta prelazi preko rane, zatim se isto to platno veže na neko mesto u crkvi i bolest ostaje „vezana u njoj“.

- Crkva Preobraženja Gospodnjeg u Prolom banji podignuta je na vidikovcu 2013. godine uz blagoslov patrijarha SPC gospodina Irineja.

- Đavolja varoš je planinarskom stazom udaljena od Prolom banje desetak kilometara dok je obilazni put za automobile dužine 27 km.

- Etno-krčma, koju krasi tradicionalna i domaćinska atmosfera, kao i sjajni nacionalni specijaliteti.

- Mnogobrojni bazeni svakako su nešto što će privuću turiste svih uzrasta, a Prolom banja upravo može da se pohvali odličnom ponudom, prosečna cena karte za bazene kreće se oko 1200 dinara.

- Sportski tereni, za sve ljubitelje zdravog života i aktivnog odmora Prolom banja nudi prelepo uređene terene, takođe, postoji čak i lepo uređen prostor za šah na otvorenom.

Demografija Prolom banje

U naselju Prolom živi 98 punoletnih stanovnika.

Prosečna starost stanovništva iznosi 50,2 godina.

U naselju ima 48 domaćinstava.

Kako stići do Prolom banje

Iz pravca Novog Sada i Beograda – preko Prokuplja ka Kuršmliji.
Iz pravca Niša – od Kuršumlije do mesta Rudare i potom skretanje levo ka Prolom banji.

Putevi su dobro obeleženi i prilično sigurni, tako da ne bi trebalo da imate dodatne poteškoće da uspešno stignete do svoje željene destinacije. Udaljenost Beograda od Prolom banje iznosi 312 km. Putovanje obično traje nepuna četiri sata, u zavisnosti od načina prevoza i gužve.

 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading