GDE NA ODMOR SA VAUČERIMA? Ovo su manje popularne destinacije u Srbiji: Nema gužve, a uživanje je zagarantovano (FOTO)

Lepote Srbije

18:00

Turizam 0

Ako se odlučite za manje popularne destinacije, ovo su prave opcije.

GDE NA ODMOR SA VAUČERIMA? Ovo su manje popularne destinacije u Srbiji: Nema gužve, a uživanje je zagarantovano (FOTO)
TO Ljubovija

 

Oni koji su odlučili da odmor provedu u Srbiji, i to u smeštaju uz vaučere, mogu da razmisle o destinacijama koje su prelepe, a nisu toliko "izvikane" kao, recimo, Vrnjačka Banja i Zlatibor.

Jastrebac

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jastrebac je davno Josif Pančić nazvao najšumovitijom planinom Balkana. Pored veoma prostranih četinarskih i listopadnih šuma, među kojima se posebno izdvaja rezervat bele breze, Jastrebac odlikuje i to da nije deo mejnstrim planina Srbije. A to se valja iskoristiti.

Sa svojim vrhovima od kojih nijedan ne prelazi 1.500 metara nadmorske vidine idealan je za rekreativnu i laganu šetnju, naročito što ima nekoliko šumskih, pešačkih staza. U samom turističkom jezgru, Ravništu, nalazi se malo veštačko jezero, letnje kupalište. Roditeljima sa decom takođe je pogodno da odu na Jastrebac, sate će provesti u dečijem avantura parku, ali ne samo oni – i odrasli imati svoje adrenalinske izazove.

GDE NA ODMOR SA VAUČERIMA? Ovo su manje popularne destinacije u Srbiji: Nema gužve, a uživanje je zagarantovano (FOTO) Shutterstock/Reka Blatašnica
 

Na južnim padinama planine možete posetiti još jedno veće jezero, opkoljeno šumom – Bresničko jezero. Na istoj strani nalazi se i manastir Ajdanovac, a pored njega možete da obiđete još jedan veoma zanimljiv manastir Naupare. U neposrednoj blizini je i Ribarska banja sa svojim rekreativnim kapacitetima i izvorima termalne vode.

Na kraju, ako ste na Jastrepcu, a pobornik ste vinskog turizma, možete iskoristiti priliku da posetite čuvenu Aleksandrovačku župu i u lokalnim vinskim podrumima degustirate vina od autohtonih sorti grožđa.

Mionica – Banja Vrujci

Banja Vrujci je kupalište i lečilište u Kolubarskom okrugu, između planine Suvobor i reke Toplice, odnosno Ljiga i Mionice. Divlja banja je tu postojala od davnina sve do 1935. godine, kada je otvoreno lečilište. Lekovita voda i banjsko blato se koriste za reumatska oboljenja, išijas, proširene vene, visok krvni pritisak, kožna oboljenja…

Ukoliko boravite u Banji Vrujci ili Mionici, obavezno posetite rodnu kuću vojvode Živojina Mišića u selu Strugarnik.

GDE NA ODMOR SA VAUČERIMA? Ovo su manje popularne destinacije u Srbiji: Nema gužve, a uživanje je zagarantovano (FOTO) banjavrujci.info
 

Zbog toga što ima istorijsku vrednost, proglašena je nepokretnim kulturnim dobrom kao spomenik kulture od velikog značaja. Manastir Ribnica nalazi se u malom naselju pod imenom Paštirć, nedaleko od Mionice. Predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Manastir datira iz XV veka i posvećen je Svetim apostolima Petru i Pavlu. Šalitrena pećina nalazi se u ataru sela Brežđe i na spisku je spomenika kulture od velikog značaja. Muzej kamena – Nalazi se u selu Paštirć, pored zaštićenog prirodnog rezervata Šaliterna pećina.

Golubac

Grad Golubac smešten je na 130 km istočno od Beograda, na desnoj obali Dunava.

Golubačka tvrđava je svakako glavna znamenitost i najposećenija destinacija u okruženju koju treba videti makar jednom u životu.

Golubac je i centar srpskog jedrenja zahvljujući svom prirodnom položaju na ulazu u Đerdapsku klisuru. Tu je širina Dunava gotovo šest kilometara, a stalni blagi vetrovi stvaraju fenomenalne uslove, veruje se najbolje u Evropi, za jedrenje na reci. Tako je tokom avgusta meseca Golubac domaćin mnogobrojnim jedriličarima iz zemlje i inostranstva, a svake godine organizuje se prvenstvo Srbije i Kup Golupca u jedrenju za sve kategorije jedrilica.

GDE NA ODMOR SA VAUČERIMA? Ovo su manje popularne destinacije u Srbiji: Nema gužve, a uživanje je zagarantovano (FOTO) Shutterstock
 

U blizini ovog grada je Manastir Tumane. Osnovan je najverovatnije u drugoj polovini XIV veka, kao zadužbina kosovskog junaka Miloša Obilića, a manastirska crkva posvećena je sv. Arhangelu Gavrilu.

Ljubovija

Ljubovija je opština u zapadnoj Srbiji gde stanovnici svoj kraj zovu Azbukovica.

Već tradicionalna manifestacija Drinska regata održava se svakog leta i okuplja veliki broj posetilaca, a ljubitelji splavarenja imaju priliku da uživaju u njenim čarima.

Na oko 25 km od Ljubovije uzdiže se impresivna planina Bobija, sa najvišim vrhom Tornička Bobija (1272 m). Planina je bogata vrlo jakim i hladnim izvorima pijaće vode na velikim nadmorskim visinama, što je čini izuzetnom. Ovakvih izvora na Bobiji ima preko 100, a po čuvenju poznata je Dobra voda.

GDE NA ODMOR SA VAUČERIMA? Ovo su manje popularne destinacije u Srbiji: Nema gužve, a uživanje je zagarantovano (FOTO) TO Ljubovija
 

Bobiju zbog predivnih terena, bogatstva bilјnog i životinjskog sveta, mnogobrojnih izvora hladne i pitke vode, preporučuju planinarima, lovcima i svima koji žele da pobegnu od urbanog života.

U blizini se nalaze kanjoni Tribuće, Sušice, Ljuboviđe i Trešnjice. Na samoj planini nalazi se crkva brvnara kod Dobre vode.

Aranđelovac

Ako vas put nanese na ovaj grad u srcu Šumadije, sigurno nećete zažaliti jer nudi toliko toga.

Marićevića jaruga veoma je značajan istorijski lokalitet. Na tom mestu je 1804. godine postignut dogovor o podizanju Prvog srpskog ustanka i izboru Karađorđa za vođu ustanka. U znak sećanja na te događaje u Orašcu su podignute crkva, spomen-škola, spomen-česma, kao i spomenik Karađorđu.

Dok ste u Aranđelovcu, možete posetiti Bukovičku banju, pod samim okriljem Bukulje. Smatra se da je Bukovička banja jedna od najlepših banja u Srbiji. O blagotvornosti kisele vode iz ove banje govori podatak da je još 1811. godine svoje zdravlje njome krepio Dositej Obradović, dok je na lični zahtev kneza Miloša bukovička voda dopremana u buteljkama i korišćena na srpskom dvoru.

GDE NA ODMOR SA VAUČERIMA? Ovo su manje popularne destinacije u Srbiji: Nema gužve, a uživanje je zagarantovano (FOTO) Shutterstock
 

Risovačka pećina godišnje primi hiljade posetilaca iz zemlje i inostranstva. Nalazi se na samom ulazu u Aranđelovac. Brdo Risovača sa pećinom je značajno arheološko i paleontološko nalazište. Višegodišnje istraživanje Risovačke pećine otkrilo je mnoštvo fosilizovanih kostiju i zuba brojnih životinjskih vrsta koje su za vreme poslednjeg ledenog doba živele na stepama oko Risovače.

U blizini je i Oplenac sa Crkvom Svetog Đorđa, Mauzolejom srpske kraljevske porodice, kraljevim vinogradim, muzejom, kućom kralja Petra…

Obilaskom kompleksa upoznaćete kolevku srpske moderne države, ali i uživati u kraljevskom vinskom podrumu.

VISOČKA BANJA Skriveni dragulj Srbije koji će vas oduševiti svojom lepotom

VISOČKA BANJA Skriveni dragulj Srbije koji će vas oduševiti svojom lepotom

Turizam

19:00

26 maj, 2024

Nalazi se ispod sela Visoka, u delu gornjeg toka Velikog Rzava. U Visočku Banju retko se svraća. Sklonjena je od svih puteva, čista, nedirnuta i malo poznata turistima. Na internetu i u turističkim vodičima, Visočka Banja predstavljena je s malo fotografija i tekstova, a mesto je koje bi svakako trebalo posetiti

Komentari(0)

Loading