NEISKORIŠĆENI BISER PRIRODE Na obroncima ove planine kriju se brojna sela, izletišta, izvori, vrela, jezera, pećine, manastiri i crkve

16:05

Turizam 0

"Srpski Kolorado" je jedna od najlepših i najočuvanijih planina Srbije, sa raznovrsnim prirodnim dobrima, bogatom tradicijom i ruralnom kulturnom

NEISKORIŠĆENI BISER PRIRODE Na obroncima ove planine kriju se brojna sela, izletišta, izvori, vrela, jezera, pećine, manastiri i crkve
shutterstock

 

Lepote istočne Srbije su nadaleko poznate zahvaljujući neistraženoj i netaknutoj prirodi Stare planine, na njenim obroncima kriju se brojna sela, izletišta, izvori i vrela, jezera, pećine, manastiri i crkve. Ovaj visokoplaninski masiv sa velikim turističkim potencijalom čini prirodnu srpsko-bugarsku granicu. Jedna od najlepših srpskih planina krije brojne zanimljivosti koje je svrstavaju u omiljene zimske destinacije, ali i one koje pružaju kvalitetan odmor i relaksaciju tokom letnjih meseci. Stara planina nudi savršen odmor uz adrenalin, zabavu i različite ture pešačenja, skijanja, biciklizma, dok sa druge strane pruža mir i tišinu, svojstvenu minulim vremenima, u okolnim selima autentične arhitekture i pejzaža.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Stara planina naziva se još i Balkanske planine ili samo Balkan, po ovom planinskom masivu je čitavo Balkansko poluostrvo dobilo ime, a reč balkan je u bukvalnom prevodu – planina. U vreme Rimljana, masiv se zvao Hemus (Haemus). Taj naziv potiče od tračke reči saimon što znači “planinski lanac”. Sloveni su je nazivali Matorni gori, a Turci Kodža Balkan.

 

Stara planina važi za planinu koja ima najveći neiskorišćeni potencijal. U nastavku teksta  predstavićemo Vam neke od njenih prirodnih lepota, kao što su potoci, vodopadi, reke, pećine, crkve i dr.

 

MIDŽOR – BABIN ZUB – najviši vrh

shutterstock

 

Midžor je najviši vrh Stare planine u Srbiji. Ukoliko se uputite na ovaj najviši vrh videćete prekrasni pogled na celu kotlinu prema Nišu i Vidinsku niziju u Bugarskoj. Najlakši prilaz je sa planinarskog doma na Babinom zubu odakle čoveku sa prosečnom kondicijom teba nekih 2 i po sata planinskim vrhovima  do najviše tačke Midžora. Za one koje vole da istražuju i ne idu utabanim stazama, tu je i kaskadni vodopad Kaluđerski skok u podnožju Midžora koji je najbolje videti u proleće ili jesen kada je najbogatiji vodom.  

 

VODOPADI STARE PLANINE

Stara planina ima široku ponudu vodopada koji su poznati po svojoj grandioznosti. Smatra se da se trećina vodopada u Srbiji nalazi baš na Staroj planini.

 

Vodopad Tupavica 

shutterstock

 

Vodopad Tupavica se nalazi u blizini sela Dojkinci na Staroj planini na 1050 metara nadmorske visine i preliva se preko crvenkastih stena visokih 15 metara. Ovo je vodopad najkonkurentnijeg izgleda i za mnoge predstavlja ubedljivo najlepši vodopad u Srbiji.

 

Vodopad Bigar 

Neki ga nazivaju i Vodeni mačak. Na samo 5 kilometara od sela Kalna, na nadmorkoj visini od 450 metara, nalazi se vodopad Bigar. Ovaj impozantni vodopad, visok 35 metara, je dobio ime po šupljikavoj steni preko koje se sliva. U blizini vodopada je jedan manastir, ali i tri jezera po čemu će vam poseta Bigaru ostati dugo u sećanju i gde ćete se sigurno ponovo vratiti.

Takođe, trebalo bi posetiti i Pijski vodopad, Čanguljski skok i Koprenski vodopad.

 

REKE STARE PLANINE

Kada se spomenu reke Srbije, nezaobilazno je pomenuti i neverovatnu lepotu koje poseduju reke Stare planine.

 

Kanjon reke Temštice i Toplodolske reke

shutterstock

 

Gornji deo reke Temštice se naziva Toplodolska reka, koja je dobila ime po istoimenom selu. Temštica je u svom toku, u crvenim stenama, usekla kanjonsku dolinu koja podseća na čuveni Kolorado, zbog čega još nazivaju Mali Kolorado.

 

Dojkinačka reka i Jelovačko vrelo

Jelovačko vrelo je fenomen prirode koji se nalazi u blizini sela Vrelo, na masivima Stare planine. Jedan od najjačih izvora Stare planine smešten je na levoj strani Jelovačke reke, na nadmorkoj visini od 730 metara. Pogodno mesto za ribolov i ronjenje.

Na Staroj planini nalazi se i prva osmosedna gondola u Srbiji izgrađena na lokaciji Jabučko ravnište. Ona prevozi skijaše od hotela do staza. Pored toga, ovde je izgrađena i četvorosedna žičara i ski lift, kao i preko 13 kilometara duga staza. Ukoliko se zaputite u ove predele leti, možete uživati u različitim sadržajima. Ono što svakako vredi posetiti jeste i  panoramska vožnja gondolom, koja uz toplo i vedro vreme predstavlja poseban užitak. Mogućnosti za razvoj ekstremnih sportova su velike, pa se često sreću alpinisti, paraglajderi ili mountain bike sportisti koji učestvuju u različitim takmičenjima.

 

 

Stara planina na mapi:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading