MISTERIOZNI TUNEL USRED NEKADA NAJROMANTIČNIJEG SRPSKOG SELA Veruje se da su ga kopali Francuzi

13:00

Turizam 0

Prema procenama speleologa koji su ovde izvršili istraživanje neobičan otvor u selu Ražana dubok skoro 800 metara.

MISTERIOZNI TUNEL USRED NEKADA NAJROMANTIČNIJEG SRPSKOG SELA Veruje se da su ga kopali Francuzi
Foto: Rina

Živopisno selo Ražana smešteno na pola puta između Kosjerića i Divčibara nekada je važilo za najromantičnije, jer je upravo skoro svaka kuća imala u dvorištu fenjere koji kad bi se tokom večernjih sati upalili davali bi fenomenalan prizor. Ipak, među meštanima ovo selo poznato je i po jednoj misterioznoj rupi za koju niko sa sigornošću ne zna kako je nastala i čemu služi. Istraživačkom poslu pristupio je speleolog Boris Stanojević iz Beograda.

"Znalo se da postoji na tom mestu tunel, međutim kako je dno tog tunela provaljeno, postavljalo se pitanje da li je u stvari to pećina. Doveo sam tim speologa koji su na osnovu kamenja koje sam im priložio konstatovali da to nije krečnjačka pećina, već da postoji mogućnost da je stvorena tektonskim poremećajima zemljišta. Na jednom snimku se lepo vide podgrade koje su karakteristične za speleološke objekte", rekao je Boris za RINU.

Prema priči starijih meštana, kopanje tog misterioznog tunela započeli su Francuzi koji su prolazili ovim krajem. Međutim, Drugi svetski rat je prekinuo nastavak izgradnje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Tako su se nekada pravili tuneli, iz dva dela. Naprave se dva otvora jedan ispod drugog, dva puta po dva i po metra i tako kada ih sastave dobiju otvor širine pet metara. Međutim, dešava se to da je tunel ostao nezavršen i da se vremenom zapušio, zbog toga se video samo gornji nivo.

Na nekoliko mesta se tavanica provalila, a zbog spoljnih kiša te rupe su se napunile vodom i stvorile jezero koje je kristalno čisto, ali je je jako nepristupačno i zbog velike visine može se sići samo uz pratnju i pomoću velikih merdevina ili užadi", kaže Boris.

Kroz ovaj tunel može se kretati samo u dubokim gumenim čizmama i uz pomoć lasera, a na putu se nalaze i mnoge prepreke. Prema procenama speleologa koji su ovde izvršili istraživanje neobičan otvor u selu Ražana dubok skoro 800 metara.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading