DIONIS SE NEKADA UMIVAO U OVOJ PEĆINI Važi za jednu od najlepših na Balkanu, procene su da je nastala pre više od 2 miliona godina (VIDEO)

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

U ta davna vremena kad je Dionis bio ovde i kada su ga čuvale niške vile Nise one su mu pripremile dve kadice za jutarnje umivanje.

DIONIS SE NEKADA UMIVAO U OVOJ PEĆINI Važi za jednu od najlepših na Balkanu, procene su da je nastala pre više od 2 miliona godina (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Cerjanska pećina nalazi se na 14 km od Niša, pored sela Cerje po kome je i dobila naziv. 

DIONIS SE NEKADA UMIVAO U OVOJ PEĆINI Važi za jednu od najlepših na Balkanu, procene su da je nastala pre više od 2 miliona godina (VIDEO) Printscreen/Youtube
 

 

Pećina otkriva predivan podzemni svet satkan od kanala, hodnika i dvorana prosečne visine od 15 do 40 m , kao i bogatstvo pećinskog nakita – stalaktita, stalagmita, heliktita, talasastih draperija, pećinskih korala i kristalnih cvetova. Heliktiti koji su ovde pronađeni predstavljaju posebnu vrstu pećinskog nakita koji se suprotno fizičkim zakonima i zemljinoj teži formira i pruža i visi u svim pravcima kao naelektrisana kosa.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:


Možda vas zanima:

Pećina je pod zaštitom od 1955. godine. Zavod za zaštitu spomenika prirode, 1998. godine, proglasio je Cerjansku pećinu kao prirodno dobro prve kategorije. Specifičnost ovog zaštićenog, prirodnog dobra predstavljaju i različite vrste slepih miševa iz roda potkovičara kao i dugoprsti večernjak (Myotis capaccinii), mali mišouhi večernjak (Myotis oxygnathus) i dugokrilni ljiljak (Miniopterus schreibersii). Posebno mesto u živom svetu pećine zauzima vatreni daždevnjak (Salamandra salamandra) koji se nalazi na listi strogo zaštićenih divljih vrsta životinja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:


Možda vas zanima:

Prema procenama geologa, ova hidrološki aktivna pećina nastala je pre više od 2 miliona godina. Interesantno je da kraj pećine još uvek nije otkriven, a dužina istraženog dela je 6025 m.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nazivi pećine:

Cerjanska pećina — zvanični naziv pećine

Provalija — lokalni naziv, prema nazivu rečice koja ponire u pećinu
Cerjanka — naziv koji su dali prvi istraživači iz Speleološkog odseka Planinarskog saveza Beograda

 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading