Zaboravljeni srpski grad koji je "opasan" jugoslovenski lepak proslavio

Lepote Srbije

10:00

Turizam 0

Pirot je mali grad u jugoistočnoj Srbiji koji odiše tradicijom i kulturom, a nalazi se u blizini izvanrednih prirodnih lepota.

Zaboravljeni srpski grad koji je "opasan" jugoslovenski lepak proslavio
Shutterstock

Sećate li se lepka "Tigar"? Taj supersnažni industrijski lepak namenjen za lepljenje gumenih proizvoda pravio se u Pirotu još od 1937. godine. S njime je trebalo pažljivo baratati jer je produženo izlaganje njegovom mirisu znalo dovoditi do halucinacija.

Gde se Pirot smestio?

U dolini reke Nišave istoimena opština dom je Pirotu, gradskom naselju burne istorije okruženom prirodnim lepotama. Tako mu društvo prave Stara Planina, Vlaška Planina i Belava, a ni Nišava ne teče sama, već je upotpunjavaju Rasnička reka i Jerma uz Zavojsko jezero.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pirot priča zanimljivu istoriju

U 4. veku ovde je postojalo antičko naselje naziva Tures prema rimskoj karti Tabula Peutingeriana, a danas ako ga posetite možete videti mešavinu istoka i zapada u kombinaciji s ostacima prošlosti i motivima sadašnjosti. Zanimljivo je stajati na mestu koje su nekad zvali Via Militaris, odnosno antički vojni put.

Danas možete čuti da se o Pirotu priča kao o malom Jerusalimu zbog velikog broja verskih objekata.

Zaboravljeni srpski grad koji je WIKIMEDIA COMMONS
 

Tradicija ćilimarenja kao najvažniji zanat

O ćilimima se u Pirotu mnogo priča upravo zato što je jedan od najstarijih i, za domaćine, najvažnijih zanata na koje su zaista ponosni. Razvijen je pod uticajem Turaka, a počeli su se izrađivati zahvaljujući vuni velikog kvaliteta.

ogata gastronomska tradicija i pirotski kačkavalj

Ćilim krase boje velikog kontrasta uz prevlast crvene, a zanimljivo je da se izrađuje ručno, i to dugotrajnim procesom. Prodavao se i prodaje se po celom svetu, a interesantno je da se izrađuju za zdravlje, blagostanje, sreću u ljubavi, poslovni uspeh, pa čak i protiv uroka i otklanjanja loše energije i magije.

Ako vas zanima više o toj temi, svakako posetite Muzej Ponišavlja Pirot koji je radnim danima otvoren od 7 do 15, a subotom od 10 do 14 sati.

Nemojte se zbuniti ako zatražite upute za Muzej Ponišavlja, a lokalci vas upute u Kuću malog Riste. Muzej je, naime, smešten u kući nekadašnjeg najpoznatijeg pirotskog trgovca Riste Jovanovića,u kojem su snimljeni poznati srpski filmovi poput "Zone Zamfirove".

Pored ćilima simbol i obeležje grada na Nišavi je i kačkavalj, proizvod čiju su veštinu izrade stanovnici visockih sela naučili od Crnovunaca, odnosno Karakačana, koji su izmedu 17. i 19. veka živeli na Staroj planini. Za ova stočarska plemena pretpostavlja se da vode poreklo od Grka ili Cincara. Vremenom oni su se odselili ili similarizovali sa lokalnim stanovništvom.

Zaboravljeni srpski grad koji je Shutterstock
 

U početku je kačkavalj izrađivan isključivo od ovčijeg mleka sa Stare planine da bi se tek kasnije pravio i od kravljeg mleka ili mešanog (takozvani mešanac). Najstariji pisani podaci o izradi kačkavalja na Staroj planini datiraju s početka 18. veka. Pirotski kačkavalj poznat je širom sveta zbog svoje specifične arome koja nastaje zahvaljujući bogatim pašnjacima.

Na 40.000 hektara staroplaninskih pašnjaka, koji se prostiru na nadmorskoj visini od 1.300 do 2.000 metara, pedesetih godina prošloga veka napasano je preko 200.000 ovaca, a danas, medutim, ih ima manje od 30.000.

Šta još doživeti u Pirotu?

Mesto je rekom Nišavom podeljeno na dva dela, Pazar i Tijabaru. Prošetajte i uživajte u pogledima na raznolike građevine među kojima se ističe Momčilov Grad. Pirot se smestio i kraj mnogobrojnih prirodnih lepota, a preporuka je da istražite Staru planinu s najvišim vrhom Midžorom.

To je najveća planina istočne Srbije, a najviše je vole ljubitelji snega i skijanja te planinarenja. Tu ćete videti mnoštvo pašnjaka i životinja koje srećno pasu, a bićete očarani i božanstvenim vodopadima, od kojih se posebno ističe 25 metara visok vodopad Tupavica.

Zaboravljeni srpski grad koji je Shutterstock
 

Na popis stavite i autentično Kameno selo Gostuša, koje je od Pirota udaljeno 30 kilometara. Dočekaće vas kuće zidane od kamena i blata s kamenim krovovima, ogradama i puteljcima.

Pirot zaista može mnogo da ponudi: Bilo da volite aktivni odmor ili ležerno istraživanje, vredi ga staviti na popis lokacija koje bi trebalo da posetite, a možda su zatvorene granice idealna prilika da to uradite u skorije vreme.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading