"VODENI MAČAK" STARE PLANINE Zbog kamena koji je lak i rupičast Bigar je dobio ime i zaštićen je kao blago prirode (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

12:00

Turizam 0

Ovaj kamen koji se još zove i vodeni kamen, sedra, vodeni mačak, odličan je materijal za fontane, ali koga uhvate da krade kamen, skoro neće napraviti fontanu. Zanimljivo je da se voda sa Bigara može piti. Nekoliko stotina metara uzvodno nalazi se manastir Svetog Onufrija iz 13. veka.

"VODENI MAČAK" STARE PLANINE Zbog kamena koji je lak i rupičast Bigar je dobio ime i zaštićen je kao blago prirode (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Vodopad Bigar

Vodopad Bigar se nalazi na samo 5 kilometara od sela Kalna, pored puta ka Pirotu, na oko 450 m nadmorske visine. Na vodopadu, voda se preliva preko 35 metara visokog, lakog rupičastog kamena(bigra), po kome je i dobio ime. Uzvodno od vodopada nalazi se svojevrsna prirodna atrakcija, više manjih vodopada i bigrenih kadica u koritu reke, kao i tri jezerceta sa bistrom vodom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Vikend odmor (@kuda_za_vikend_)

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Vodopad Bigar nalazi se u blizini sela Kalna, nedaleko od Pirota, na mestu gde se potok Bukovski uliva u Stanjinsku reku, na 455 m nadmorske visine. Nalazi se u slabo pristupačnom delu Stare planine zbog kojeg zadržava svoj značaj netaknute prirode.

Shutterstock/Vodopad Bigar
 

Vodopad je akumulativnog porekla i njegovi odseci su nastali taloženjem bigra, i po pravilu se sastoje iz niza manjih odseka, koji se ređaju u vidu stepenica. Vrelo rečice na kojoj se nalazi vodopad, koje se takođe naziva Bigar, nalazi se po krečnjačkim kosama, koje se od orljanskih i pajeških krševa odvajaju i od kojih se važnije zovu Oštrc, Ljuti Kamen i Kragujica.

Njegova voda protiče dolinom, koja je duga 1km, a široka 500-600m. Od vrela pa do ušća u Stanjinsku reku dolina Bigra je nagnuta 80m, relativno je visoka i cela ispunjena bigrom, koji u gornjem njenom kraju leži na krečnjaku, u donjem na peščaru. Najveći slap od 35m se nalzi na mestu gde se dolina Bigra sučeljava sa dolinom Stanjinske reke. Na ovome malo nagnutom odseku vide se tri bela kao sneg platna zapenušane vode.

Vodopad Bigar poznat je po svom poreklu nastanka, po kom je i dobio ime. Rupičasti kamen i 35 metara visine su samo jedno od lepota koji pruža ova prirodna atrakcija. Mala krečnjačka jezerca i manji vodopadi uzvodno od Bigra predstavljaju pravi užitak za svakog ljubitelja prirode.

 

 

Oni su u prošlosti bili mesto na kom se narod sakupljo u vreme praznika i vašara, a sad je to zaraslo u travu, doduše postavljene su pečurke sa klupama u okolini Vodopada. Vodopad je popularna destinacija za sve ljubitelje prirode koji odsedaju u nekim od privatnih smeštaja u okolnim naseljima.

Na stotinak metara od vodopada nalazi se i manastir Svetog Onufrija iz 15. veka.

Pogledajte u sledećem videu kako izgleda vodopad Bigar:

Kako doći od Beograda do vodopada Bigar pogledajte na sledećoj mapi:

 

 

Izvor: vikipedija

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading