ARABINJE OČARAVA SVOJOM LEPOTOM Raj na Staroj planini na kojem nećete odoleti da zabodete šator (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

Skriveni dragulj Stare planine vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim, naročito vam neće pasti teško da vidite ove lepote Srbije.

ARABINJE OČARAVA SVOJOM LEPOTOM Raj na Staroj planini na kojem nećete odoleti da zabodete šator (FOTO/VIDEO)
WIKIMEDIA COMMONS/Vodopad Tupavica, Djordje Markovic

Arbinje na Staroj planini je raj i verovatno najlepša rečna dolina na ovim prostorima. Dojkinačka reka, kroz čiji gornji tok se proteže Arbinje, izvire na visoravni Koprena, što ovu rajsku aluvijalnu ravan lepotom odvaja od svega drugog u Srbiji. 

Kada se od sela Dojkinci uputite tokom Dojkinačke reke uzvodno nećete verovati šta vas je snašlo. Guste šume smrče doprineće da već u kasno popodne u Arbinju bude sumrak. Oko vas će se svuda slivati voda, iz svake stene i pored svakog puteljka, a nestvaran prizor prelepe planinske reke probudiće u vama prizore iz nekakvog filma gde je sve ovo generisano kompjuterskom grafikom.

ARABINJE OČARAVA SVOJOM LEPOTOM Raj na Staroj planini na kojem nećete odoleti da zabodete šator (FOTO/VIDEO) WIKIMEDIA COMMONS
 

Foto: WikimediaCommons/DjordjeMarkovic

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zaista, mnogi ljudi prirodu vole da gledaju na velikom ekranu, ali ako treba da dođu do nje to će ostaviti za udobno turističko putovanje u kome će sve biti “bezbedno”. Srećom, Arbinje posećuju planinari i avanturisti i nadamo se da će priroda ovog južnog obronka Stare planine ostati divlja, a preti mu mnogo nedaća i zla, prenosi portal daljine.rs.

Arbinje je zaštićeno kao strogi rezervat prirode „Smrče“, tako da će svako ko ovo pročita reći “dobro je”. 

Ovaj predeo nije lep i značajan samo zbog gustih šuma smrče, već je u njemu i mnogo endemskih vrsta kao što je niska kleka i bor krivulj. Pored mnogobrojnih životinja u Arbinju ima i mrkog medveda i velikog tetreba koji je ugrožena vrsta i to baš zbog – seče šuma.

Vodopadi Arbinja

Pomenuta voda koja se sliva sa skoro svake stene, na nekim mestima se pojavljuje i u obliku vodopada. Najpoznatiji vodopadi u Arbinju su vodopad Tupavica, Koprenski vodopad, Piljski vodopad, Čunguljski skok i vodopad Tri kladenca.

Svaki od ovih vodopada je lep na svoj način i karakteriše Arbinje kao prirodni rezervat koji bi svako trebalo da poseti, ali da ne ostavi traga da je u njemu boravio. Neki od ovih vodopada su u samom Arbinju, neki na njegovoj međi, ali u svakom slučaju bi ih trebalo smatrati kao jedinstvenu celinu ovog kraja.

Vodopad Tupavica

ARABINJE OČARAVA SVOJOM LEPOTOM Raj na Staroj planini na kojem nećete odoleti da zabodete šator (FOTO/VIDEO) WIKIMEDIA COMMONS
 

Foto: WikimediaCommons/Mixapirgossi

Tupavica, vodopad poznat i kao Tupavac, visok je 25 metara i nalazi se na samom ulazu u Arbinje, otprilike oko sat i po hoda od sela Dojkinci. Zbog svoje blizine smatra se najpristupačnijim vodopadom za obilazak. Vodopad Tupavicu treba posetiti u proleće ili leto kada u njemu ima najviše vode i kada izgleda najgrandioznije. Međutim, poseta ovom vodopadu u zimskom periodu može oduzeti dah jer Tupavica može biti zaleđena.

Koprenski vodopad

Do Koprenskog vodopada se teže stiže, u zavisnosti koji njegov deo želite da posetite. Značajno je istaći da je sa svojih 103,5 metara jedan od najvećih vodopada u Srbiji (viši je samo Kaluđerski skok, takođe na Staroj planini, dužine 232 metra). Ono što karakteriše vodopad Kopren je što je najviši i izvire na 1.820 metara nadmorske visine iz Dabižinog potoka, odmah ispod vrha Kopren koji je visok 1.963 metra, a o njemu ćemo kasnije. Sastoji se iz više kaskada, a prosečni pad mu je 56,4 stepena. Zanimljivo je da je izmeren tek u junu 2011. godine, a izmerio ga je dr Saša Milovanović sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Piljski vodopad

Piljski vodopad ili vidopad Pilj, prava je poslastica za sve koji cene divljinu i netaknutu prirodu. Do njega se teže dolazi, najlakše se stiže iz sela Topli Do. Izvire ispod vrha Pilj (1.467 metara) na visini od 1.450 metara, visok je “skromna” 64 metra i sastoji se od dve kaskade.

ARABINJE OČARAVA SVOJOM LEPOTOM Raj na Staroj planini na kojem nećete odoleti da zabodete šator (FOTO/VIDEO) WIKIMEDIA COMMONS
 

Foto: WikimediaCommons/Mixapirgossi

Vodopad Čunguljski skok

Ovaj vodopad je otkriven tek 1996. godine i do njega se takođe ne stiže lako. Iako je blizu Piljskog vodopada, samo pojedni uspevaju da oba obiđu istog dana. Međutim, Čunguljski skok je sa svojom visinom od 40 metara “nevelik”, ali je svakako jedan od najlepših vodopada. Čunguljski skok (Čungulj, Čunguljski vodopad) je vodopad na Staroj planini, nedaleko od sela Topli Do. Nalazi se na Toplodolskoj reci na visini od oko 1.400 metara nadmorske visine i ime je dobio po obližnjem vrhu Čungulj ispod koga izvire.

Tri kladenca

Ovaj vodopad je do skoro bio nepoznat široj javnosti. Kako Dragovan Stojadinović Sule navodi u svojoj knjizi “Vodopadi Srbije”, u maju 2010. godine on ga je prvi fotografisao i uz pomoć Ilije Nejdanovića iz sela Dojkinci. Kako bilo, vodopad Tri kladenca se nalazi na Dojkinačkoj reci na 1.645 metara nadmorske visine, takođe ispod vrha Kopren.

 

Planinski vrhovi oko Arbinja

Okolinu Arbinja karakterišu dva najznačajnija planinska vrha, Tri čuke i Kopren. Oba su pristupačna, s tim što uspon na njih otežavaju žbunja kleke. Nekada je kleku jela stoka, ali je na Staroj planini ima sve manje. Odnosno, kako se uzme.

Tri čuke

ARABINJE OČARAVA SVOJOM LEPOTOM Raj na Staroj planini na kojem nećete odoleti da zabodete šator (FOTO/VIDEO) Printscreen/Youtube/Heruvim
 

Vrh Tri čuke visok je 1.937 metara i onaj pomenuti bor krivulj, odnosno klekovina, može se naći još samo ovde. Zbog toga je 1985. godine zaštićen kao specijalni prirodni rezervat površine 26,31 hektar. Tri čuke se zove jer je sam vrh zapravo izgleda kao tri vrha. Ispod Tri čuke se nalazi Bugarska i vrh je zapravo na samoj granici. Do njega je put probila vojska još davne 1948. godine, a ispod se nalazio niz vojnih karaula.

Kopren

Kopren je vrh Stare planine koji je koju desetinu metara viši od Tri čuke, dakle 1.963 metra. Zaštićen je isto 1985. godine kao tresavsko stanište na kome žive biljka mesožderka, rosulja i druge značajne biljne vrste na teritoriji od 10 hektara. Vrh Kopren se, takođe, nalazi na samoj granici sa Bugarskom, a ispod njega izviru vodopadi Kopren, odnosno Koprenski vodopad i Tri kladenca. Do njega, kao i do vrha Tri čuke iz sela Dojkinci potrebno je oko 10 sati pešačenja u oba pravca.

ARABINJE OČARAVA SVOJOM LEPOTOM Raj na Staroj planini na kojem nećete odoleti da zabodete šator (FOTO/VIDEO) Printscreen/Youtube/DrMasicJovana
 

Arbinje je strogi rezervat prirode koji se nalazi na obroncima Stare planine, u gornjem toku doline Dojkinačke reke, na nekih 8 km od sela Dojkinci.

Kako doći od Beograda do rezervata Arbinje, pogledajte na sledećoj mapi:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Najbolja mesta za kampovanje u Srbiji: Vodič za ljubitelje prirode

Turizam

15:00

17 april, 2024

Ako tražite savršeno mesto za odmor od gradske gužve i povratak prirodi, Srbija nudi izuzetna mesta za kampovanje koja će zadovoljiti svakog avanturistu. Od planinskih predela do obala reka, evo pregleda nekoliko lokacija koje vam preporučujemo za kampovanje u ovoj prelepoj zemlji.

Komentari(0)

Loading