GROBLJE ZA DŽINOVE I SELO GOTOVANA O postanku Gotovca se različito priča, ali sve je vezano za manastir Žiča (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Jedni kazuju da su za vreme građenja manastira Žiče tu stanovali mnogi radnici, koji su bili zapošljeni na građevini. Radnička naseobina je bila velika i uređena, „gotovo selo“. Po drugima su tu bile kuhinje za radnike koji su gradili manastir Žiču i tu se „gotovilo“ jelo za njih. Treći kazuju da su stanovnici, koji su živeli na manastirskoj zemlji, bili dužni da čuvaju manastir, pa, pošto su bili oslobođeni mnogih „rabota“, malo su radili, „bili gotovani“ i otuda ime selu.

GROBLJE ZA DŽINOVE I SELO GOTOVANA O postanku Gotovca se različito priča, ali sve je vezano za manastir Žiča (FOTO/VIDEO)
kraljevgrad.com

Selo je na blagim stranama brda Lojanika i Male Glavice, pored puta za Mataruge. U selu su brda: Lojanik, Čakovac, Velika i Mala Glavica.

Vode su reka Ibar i potoci Lojanički Potok, Boškovac, Čakovac i izvor Buban. Selo se služi poglavito vodom iz bunara.

Njive i livade su oko seoskih kuća, a šume i privatni zabrani su u brdu, više sela.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Njive su na mestima: Polje i Prudovi; livade su na mestima: Lugovi i Ćosovac. Privatni zabrani su na Šatorištu (Neposredno više manastira Žiče na južnoj strani. Jedni kazuju da su tu bili podignuti šatori za radnike koji su radili na podizanju Žiče, a drugi kazuju da je tu logorovala vojska pod šatorima), a šume su na Velikoj Glavici, Maloj Glavici i Oštroj Glavici. Utrina je na Šatorištu.

Naselje nije podeljeno na krajeve. Južni, viši deo sela, zove se Brđani. Kuće pored puta za Mataruge su nablizu, 30-50 m, a u Brđanima su 100-300 m udaljene jedna od druge. Ima 25 rodova sa 47 kuća. Groblje je na Šatorištu.

O postanku imena selu se različito priča, i sve te priče vezuju postanak Gotovca za manastir Žiču.

GROBLJE ZA DŽINOVE I SELO GOTOVANA O postanku Gotovca se različito priča, ali sve je vezano za manastir Žiča (FOTO/VIDEO) Printscreen/Youtube/AgroTvSrbija/Žiča
 

Jedni kazuju da su za vreme građenja manastira Žiče tu stanovali mnogi radnici, koji su bili zapošljeni na građevini. Radnička naseobina je bila velika i uređena, „gotovo selo“. Po drugima su tu bile kuhinje za radnike koji su gradili manastir Žiču i tu se „gotovilo“ jelo za njih.

Treći kazuju da su stanovnici, koji su živeli na manastirskoj zemlji, bili dužni da čuvaju manastir, pa, pošto su bili oslobođeni mnogih „rabota“, malo su radili, „bili gotovani“ i otuda ime selu. Sreten Pašić je zabeležio predanje da Žiča nije podignuta na mestu „gde je građa bila gotova“ (u Gotovcu) „nego na sadašnjem mestu“ (Sreten Ž. Pašić: Kroz radnički okrug (Sremski Karlovci 1904) s. 151).

Pored potoka Boškovca ima staro groblje. Na grobovima su veliki kameni blokovi bez natpisa i znakova. Narod kazuje da je to groblje „džinovsko“, jer su se u njemu ukopavali „džinovi“. U Ćosovcu ima temelja neke građevine (Prilikom kopanja tu se našlo mnogo ljudskih kostiju. Narodno predanje kazuje da je tu bila crkva pre no što je podignut manastir Žiča i da je u crkvi bila kosturnica u kojoj su se čuvale kosti pomrlih kaluđera).

GROBLJE ZA DŽINOVE I SELO GOTOVANA O postanku Gotovca se različito priča, ali sve je vezano za manastir Žiča (FOTO/VIDEO) printscreen/googleearth
 

– Nemanjići su u crkvi držali bdenija. Jedne noći se na nebu ukazala zlatna žica i pala na mesto na kome je uskoro podignut manastir Žiča. Stevan Prvovenčani je to razumeo kao povoljan znak poslat od Boga i podigao je sebi zadužbinu na mestu gde je žica pala. Po ovoj žici, kazuje predanje, manastir je dobio ime.

U haračkim spiskovima iz 1818. godine u Gotovcu je bilo dvadeset domova. Godine 1844. Gotovac je bio zaselak Kruševice (sela Žiča).

Nekadašnji rodovi: – Praštevci (nepoznata slava) su iz Praštevine u Deževskom srezu. Iselili su se u Kovače. Uspomena na njih se sačuvala u nazivu Praštevac (njiva). – Mandići (Arhanđelovdan) su rod Mandićima u Ribnici. Iselili se u Mataruge. – Lazovići (Arhanđelovdan) su bili pored Lojaničkog ili Lazovskog Potoka. Izumrli su 1915. godine.

Seoska zavetina je „Veliki Spasovdan“ (Vaznesenje Gospodnje).

P.S. Gotovac je imao 190 stanovnika davne 1834 godine. Od 1990 godine deo je naselja Žiča (koja je prethodno bila deo Gotovca), a Žiča je imala 1.469 stanovnika 1948 godine i 4.972 stanovnika 2011. godine (3.982 stanovnika 2002. godine), u tome 243 deteta do 5 godina starosti uz prosečnu starost od 41,3 godine.

Kako doći od Beograda do Gotovca, pogledajte na sledećoj mapi:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading