KAKO JE ŠUMADIJA DOBILA IME Mistične šume koje su plašile putnike

18:00

Turizam 0

Šumovita, plahovita, brdovita, pesmom opevana, Šumadija.

KAKO JE ŠUMADIJA DOBILA IME Mistične šume koje su plašile putnike
vikipedija/Ostrvica, Rudnik

Danas je teško zamisliti kakve su te šume bile i koliko ih je bilo. Francuski pesnik i akademik Alfons de Lamartin (1790-1869), nakon svog proputovanja Balkanom, o Šumadiji je zabeležio: „Šume su ovde takve, da se danima može ići, a da se sunce ne vidi.”

Bile su guste, neprohodne i toliko rasprostranjene, sve do XIX veka, da su se morale, kako kažu, godinama krčiti i paliti kako bi se zauzelo samo jedno parče zemlje. Danas u Šumadiji još uvek ima šuma, naročito na njenim lepim planinama, međutim obradive površine, i naročito vinogradi, svakako preovlađuju.

Šumadija,što je jasno po njenom nazivu, ime dobila po gustim i neprohodnim šumama kojima je bila pokrivena naročito u 16. i 17. veku. Šume su se održale i docnije, a ovaj predeo prepoznatljiv je po njima i danas.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

KAKO JE ŠUMADIJA DOBILA IME Mistične šume koje su plašile putnike vikipedija/Ostrvica, Rudnikđ

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jovan Cvijić je napisao „i najniže šumadijske površi, često barovita dolinska dna, bile su isto tako pokrivene šumama, šibljem i žbunjem, i sve je to bilo isprepletano biljkama puzavicama„. 

Šumadinci su, prema rečima Jovan Cvijića, poznati po svojoj iskrenosti i sklonosti ka šalama i dobrodušnom ismevanju tuđih, pa i sopstvenih negativnih osobina. Takođe, ističu se i po svojoj društvenosti, veselom karakteru i dobrodušnosti.

Oblast Šumadija je smeštena između Save i Dunava na severu, Zapadne Morave na jugu, Velike Morave na istoku i Kolubare, Ljiga i Dičine na zapadu. Sedište okruga je u gradu Kragujevcu.

Šumovita, plahovita, brdovita... Pesmom opevana.Za mnoge, Šumadija je najlepši deo Srbije.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
 
BONUS VIDEO:
 
 

Komentari(0)

Loading