JEDAN OD NAJSTARIJIH BEOGRADSKIH PARKOVA Lepota i prefinjenost koja će vas naterati da prošetate njime!

J. K.

20:15

Turizam 0

U ovom parku nalazi se spomenik posvećen čuvenom ruskom piscu.

JEDAN OD NAJSTARIJIH BEOGRADSKIH PARKOVA Lepota i prefinjenost koja će vas naterati da prošetate njime!
Wikipedia

 

Sadnja četinara i dečije igralište realizovani su još 1906. godine, na neizgrađenom prostoru, pored starog beogradskog hipodroma, gde su se od šezdesetih godina 19. veka priređivale trke konja.

Park Ćirila i Metodija u potpunosti je preuređen počekom tridesetih godina 20. veka, po projektu inženjera Save Nikolića, od kada i nosi današnji naziv.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Velika rekonstrukcija parka odrađena je u periodu od 1995–1996. godine, u sklopu izgradnje železnička stanica Vukov spomenik. Tokom rekonstrukcije parka 1996. godine, odrađen je novi hortikulturni projekat, za koji je bila zadužena Vera Grbić, pejzažni arhitekta.

Na samom ulazu u park nalazi se spomenik Vuku Karadžiću, reformatoru srpskog jezika. Spomenik je postavljen 1937. godine, povodom proslave 150. godina od njegovog rođenja. Autor spomenika bio je srpski vajar Đorđe Jovanović. Park je 2006. godine dobio i spomenik Ćirilu i Metodiju, koji je izgradio makedonski vajar Tome Serafimovski.

Godine 2009, u parku, nedaleko od spomenika Ćirilu i Metodiju i Vukovog spomenika, otkriven je spomenik Aleksandru Puškinu, ruskom književniku. Bronzana skulptura teška 300 kilograma i visoka tri metra, poklon je Saveza književnika Rusije, a delo ruskog vajara Kuznjecova Mumorskog.

 

Komentari(0)

Loading