MORAVSKA ŠKOLA U SVOM NAJVEĆEM SJAJU Ovaj manastir čuva tajne jednog ubistva, tajne pomirenja i mesto je spokoja i čuda (VIDEO)

Lepote Srbije

10:00

Turizam 0

Manastir Kalenić nalazi se u neposrednoj blizini Trstenika. Manastir predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

MORAVSKA ŠKOLA U SVOM NAJVEĆEM SJAJU Ovaj manastir čuva tajne jednog ubistva, tajne pomirenja i mesto je spokoja i čuda (VIDEO)
Shutterstock, vikipedija

Manastir Kalenić nastao je u 15. veku po uzoru na dvorsku crkvu kneza Lazara u Kruševcu. Crkva manastira Kalenić je posvećena Vavedenju Bogorodice. Kalenić je uživao veliki ugled pa su 1815. iz Srema u ovaj manastir prenete mošti Stefana Prvovenčanog, gde su bile sve do 1839. godine, kada su smeštene u Studenicu.

Na osnovu delimično očuvanih signatura i zapisa monaha Gerasima ovo zdanje su izgradili visoki dvorski činovnici despota Stefana Lazarevića – protovestijar Bogdan sa ženom Milicom i bratom Petrom, međutim pitanje ktitorstva ostaje nepotvrđeno i otvoreno.

Manastir je bio muški sve do 1937. godine, kada je Vladika Nikolaj Velimirović jedno celo sestrinstvo iz manastira Jankovac u Makedoniju preselio u Klenić.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U manastiru se čuva i knjiga utisaka stara preko 100 godina. Svoje utiske o manastiri ostavili su akademici, kraljevi, ambasadorim, pisci, glumci… Među njima Kralj Aleksandar, Knez Pavle, Patrijarh Varnava, Jovan Dučić, Branislav Nušić, Nikola Pašić i Vladika, tada jeromonah Nikolaj Velimirović koji je u ovom manastiru živeo pred Prvi svetski rat.

MORAVSKA ŠKOLA U SVOM NAJVEĆEM SJAJU Ovaj manastir čuva tajne jednog ubistva, tajne pomirenja i mesto je spokoja i čuda (VIDEO) Shutterstock, vikipedija
 

 

Tajna pomirenja i tajna ubistva

U Kaleniću su se 1806. godine venčali knez Miloš Obenović i kneginja Ljubica, a kum na venčanju bio im je Karađorđe Petrović. Govori se da su se, nakon što je kneginja Ljubica ubila Miloševu ljubavnicu, dvoje supružnika pomirili baš u manastiru Kalenić.

„U grob nosimo samo naša dobra i loša dela“ - Monahinja Nektarija Kalenić, Duhovnici 2016.

U manastiru se nalazi i grob vladike Maksima koji je svojom glavom platio suprotstavljanje Milošu Obrenoviću. Njegova smrt nastupila je nakon štoje bačen sa terase konaka u manastiru Kalenić i to se saznalo tek svedočenjem potomka jednog od žandarma koji je učestvovao u ubistvu Maksima. Potomak žandarma verovao je da cela porodica nosi grehe tog ubistva, pa je u Kaleniću potražio mir i ispričao predanja koje o ovom događaju zna.

 

Godine 1824. Knez Miloš je u manastiru Kalenić sagradio novi konak, koji je nažalost do temelja izgoreo u velikom požaru 1911.godine. Na istom mestu dinastija Karađorđević podiže novi konak.

Freske u manastiru nastale su 1414. godine, a autor nije poznat i to je još jedna nedokučena priča ovog manastira.

Prema rečima Ivan Stevovića, docenta na odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, Manastir Kalenić je najreprezentativnije graditeljsko ostvarenje ne samo srednjovekovne srpske arhitekture već i istočnohrišćanske.

Veliki srpski pesnik Vasko Popa jednu od svojih najlepših pesama posvetio je manastiru Kalinić.

MORAVSKA ŠKOLA U SVOM NAJVEĆEM SJAJU Ovaj manastir čuva tajne jednog ubistva, tajne pomirenja i mesto je spokoja i čuda (VIDEO) Shutterstock, vikipedija
 

 

Oskudna saznanja o protoverstijaru Bogdanu i njegovoj porodici otvaraju niz pitanja o životu, statusu, porodici. Odgovori bi se mogli naći tek nakon arheoloških istraživanja koja bi se sprovela u unutrašnjosti crkve na mestima određenim za sahranjivanje ovih ličnosti. Raspoloživi istorijski podaci, iako skromni, uglavnom se odnose na vreme od kraja 18. do 20. veka.

Potpuna istina o Kalenić sačekaće neka nova vremena i blagoslov. U međuvremenu, vrata Kalenića ostaju širom otvorena za sve vernike koji će u ovom manastiru sigurno naći mir.

"Mi kao ljudi trebalo da budemo žalosni ako neko čini greh, da se trudimo da tome pomognemo, ne da mu sudimo. Osuđivanje je veliki greh zato što smo stali na mesto onoga ko je sudija. Mi treba da osuđujemo greh, a ne čoveka. A onome ko čini greh, njemu će bog suditi." - Monahinja Nektarija, manastir Kalenić, Duhovnici 2016.

 

 

Izvor: centarpress

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading